Η γαλλική κυβέρνηση θα επανεκτιμήσει τις επιδοτήσεις για την ανακαίνιση κατοικιών και κτιρίων, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και την απαλλαγή της βιομηχανίας από τον άνθρακα, ώστε να ευνοήσει τις πολιτικές που αποφέρουν τα πιο οικονομικά αποδοτικά περιβαλλοντικά οφέλη, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λε Μαιρ, σύμφωνα με το Bloomberg.

Μέχρι το καλοκαίρι, το υπουργείο Οικονομικών θα δημοσιεύσει μια έκθεση που θα μετρά τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από αυτούς τους τομείς και πώς αυτό αντιστοιχεί στο επίπεδο της δημόσιας οικονομικής στήριξης, δήλωσε ο Λε Μαιρ σε ομιλία του κοντά στο Παρίσι τη Δευτέρα. Οι αρχές θα εντείνουν επίσης τη μάχη κατά των απατών που διεκδικούν ψευδώς επιδοτήσεις για την ανακαίνιση κτιρίων, είπε.

«Πρέπει να είμαστε υπεύθυνοι για τη χρήση του δημόσιου χρήματος», δήλωσε ο υπουργός. «Αυτή είναι η εγγύηση μιας αποδεκτής μετάβασης στο κλίμα για τους Γάλλους».

Η προγραμματισμένη αναθεώρηση των δαπανών και η έμφαση στην πάταξη της απάτης έρχεται καθώς η βραδύτερη από την αναμενόμενη οικονομική ανάπτυξη προκάλεσε την υπέρβαση του στόχου του δημόσιου ελλείμματος πέρυσι. Η κυβέρνηση θα αναγκαστεί πιθανότατα να εμβαθύνει τις περικοπές στον προϋπολογισμό έως και 20 δισεκατομμύρια ευρώ (22 δισεκατομμύρια δολάρια) για το 2025.

Οι πιο αποτελεσματικές πράσινες επιδοτήσεις θα ενισχυθούν και οι λιγότερο αποτελεσματικές θα περιοριστούν, δήλωσε ο Λε Μαιρ. Η κυβέρνηση θα δώσει ιδιαίτερη έμφαση στα λεγόμενα πιστοποιητικά εξοικονόμησης ενέργειας, τα οποία αντιπροσωπεύουν δαπάνες ύψους 6 δισεκατομμυρίων ευρώ κάθε χρόνο. Υπάρχουν «τουλάχιστον εκατοντάδες εταιρείες» που χρησιμοποιούν αυτά τα πιστοποιητικά για να πάρουν αθέμιτα δημόσιο χρήμα για ανακαινίσεις κτιρίων που στην πραγματικότητα δεν πραγματοποιούνται, είπε.