Το νορβηγικό Υπουργείο Ενέργειας προκηρύσσει την υποβολή αιτήσεων για δύο περιοχές για την έγχυση και αποθήκευση CO2 στη Βόρεια Θάλασσα, στον έκτο διαγωνισμό για την αποθήκευση CO2 στη νορβηγική υφαλοκρηπίδα (NCS), σύμφωνα με το offshore-energy.biz

Το Υπουργείο Ενέργειας της Νορβηγίας ανακοίνωσε στις 6 Μαρτίου δύο περιοχές για αποθήκευση CO2, σύμφωνα με τους σχετικούς κανονισμούς που περιλαμβάνουν καθορισμένα τεμάχια στη Βόρεια Θάλασσα.

Σύμφωνα με το υπουργείο, αρκετές εμπορικές εταιρείες έχουν υποβάλει ερωτήματα με επιθυμία σχετικά με την ανάθεση μιας ή περισσότερων συγκεκριμένων περιοχών αποθήκευσης, οι οποίες αποτελούν τη βάση για τα “οικόπεδα” που ανακοινώνονται.

«Είμαι πολύ ικανοποιημένος που αρκετές εταιρείες επιθυμούν περιοχές αποθήκευσης για την εμπορική αποθήκευση CO2 στη νορβηγική υφαλοκρηπίδα. Έχουμε αναπτύξει ένα σύστημα που παρέχει καλή πρόσβαση σε πολλά υποσχόμενες περιοχές. Η σημερινή ανακοίνωση για την υποβολή αιτήσεων είναι ένα ακόμη βήμα στο δρόμο για να καταστεί η Νορβηγία κεντρικό πεδίο για την αποθήκευση CO2 ως σημαντικό μέτρο για το κλίμα στην Ευρώπη», δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας της Νορβηγίας Τεργέ Ώσλαντ.

«Η επιτυχία της μεγάλης κλίμακας αποθήκευσης CO2 είναι σημαντική για την επίτευξη των κλιματικών στόχων του κόσμου. Τέτοιες λύσεις είναι σημαντικές για τη νορβηγική κυβέρνηση. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο διευκολύνουμε την εμπορική αποθήκευση CO2 στην υφαλοκρηπίδα μας. Εάν επιτύχουμε, η δραστηριότητα αυτή θα έχει τη δυνατότητα να μειώσει τις εκπομπές στην Ευρώπη, δημιουργώντας παράλληλα νέες και πολύτιμες θέσεις εργασίας στη Νορβηγία».

Η προθεσμία για την υποβολή των αιτήσεων λήγει στις 24 Απριλίου. Η ανακοίνωση και η πιθανή κατανομή της έκτασης για μια άδεια αποθήκευσης θα πραγματοποιηθεί μετά την υποβολή των επιμέρους αιτήσεων.

Μέχρι στιγμής, έχουν χορηγηθεί επτά άδειες για την αποθήκευση CO2 στα ανοικτά της Νορβηγίας, έξι στη Βόρεια Θάλασσα και μία στη Θάλασσα Μπάρεντς. Πρόσφατα, οι εταιρείες Sval Energi, Storegga Norway και Neptune Energy Norway εξασφάλισαν άδεια έρευνας που βρίσκεται ανατολικά του κοιτάσματος Sleipner Øst, στην πέμπτη φορά που κατακυρώθηκε έκταση.