Οι χώρες σε ολόκληρη την Ευρώπη θα πρέπει να προετοιμαστούν για καταστροφικούς κινδύνους, από πλημμύρες έως θανατηφόρους καύσωνες, καθώς η επιδείνωση της κλιματικής αλλαγής πλήττει κάθε μέρος των οικονομιών και των κοινωνιών τους αυτόν τον αιώνα, δήλωσε, σήμερα, Δευτέρα 11 Μαρτίου, ο Οργανισμός Περιβάλλοντος της ΕΕ (EEA), σύμφωνα με το Reuters.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πρέπει να καταρτίσουν νέα σχέδια για την αντιμετώπιση των προκλήσεων, δήλωσε ο οργανισμός που εδρεύει στην Κοπεγχάγη στην πρώτη πανευρωπαϊκή ανάλυση των κινδύνων που σχετίζονται με το κλίμα.

Η Ευρώπη είναι η ταχύτερα θερμαινόμενη ήπειρος στον κόσμο, καθώς θερμαίνεται με διπλάσιο ρυθμό από τον παγκόσμιο, δήλωσε ο EEA. Ακόμη και αν οι χώρες καταφέρουν να επιβραδύνουν την αύξηση της θερμοκρασίας, οι παγκόσμιες θερμοκρασίες είναι ήδη πάνω από 1C υψηλότερες από ό,τι στην προβιομηχανική εποχή.

Ο EEA δήλωσε ότι οι ζημιές θα εξαρτηθούν εν μέρει από το αν οι φορείς χάραξης πολιτικής θα δράσουν τώρα για να προετοιμάσουν τις κοινωνίες – για παράδειγμα, βελτιώνοντας την ασφαλιστική κάλυψη, επανασχεδιάζοντας τις υποδομές και θεσπίζοντας νόμους για την προστασία των εργαζομένων σε εξωτερικούς χώρους από τη θανατηφόρα ζέστη.

Χωρίς πιο επείγουσα δράση, ο EEA δήλωσε ότι οι περισσότεροι από τους 36 κλιματικούς κινδύνους που αντιμετωπίζει η Ευρώπη θα μπορούσαν να φθάσουν σε «κρίσιμα ή καταστροφικά επίπεδα» αυτόν τον αιώνα. Περιλαμβάνουν κινδύνους για την υγεία, τη φυτική παραγωγή και τις υποδομές.

Θα πεθάνουν εκατοντάδες χιλιάδες από την κλιματική αλλαγή

Σε ένα απαισιόδοξο σενάριο, μέχρι το τέλος του αιώνα, ο EEA δήλωσε: «Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι θα πεθάνουν από τους καύσωνες και οι οικονομικές απώλειες μόνο από τις παράκτιες πλημμύρες θα μπορούσαν να ξεπεράσουν το 1 τρισεκατομμύριο ευρώ ετησίως».

Αυτό θα ξεπερνούσε κατά πολύ τα 650 δισεκατομμύρια ευρώ που χάθηκαν από τις ακραίες καιρικές συνθήκες και τις ακραίες συνθήκες που σχετίζονται με το κλίμα σε όλο το μπλοκ από το 1980 έως το 2022.

Η Κέιτ Λεβίκ, αναπληρώτρια διευθύντρια της κλιματικής δεξαμενής σκέψης E3G, κάλεσε τις κυβερνήσεις να ανταποκριθούν στα ευρήματα του EEA.

«Υπάρχει ένας ιδιαίτερος ρόλος για τους υπουργούς Οικονομικών να εξετάσουν ουσιαστικά τι συμβαίνει στους ισολογισμούς, όσον αφορά τα περιουσιακά στοιχεία και τις υποχρεώσεις σε εθνικό επίπεδο, ως αποτέλεσμα του κλιματικού κινδύνου», δήλωσε η Λεβίκ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα δημοσιεύσει την απάντησή της στην έκθεση την Τρίτη.