Η εκλογή νέας κυβέρνησης στην Πολωνία επέτρεψε στη χώρα να αντιμετωπίσει το εξαρτώμενο από τον άνθρακα ενεργειακό της σύστημα και να ευθυγραμμιστεί με τους στόχους της ΕΕ για την κλιματική αλλαγή, σύμφωνα με το Euractiv.

Ο άνθρακας αποτελεί το 70% της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται στην Πολωνία και σχεδόν τα μισά νοικοκυριά της χώρας βασίζονται σε αυτόν για θέρμανση. Η εξόρυξη άνθρακα παραμένει σημαντικός οικονομικός παράγοντας στις αγροτικές περιοχές. Ως αποτέλεσμα, παρά το γεγονός ότι η χώρα αντιπροσωπεύει μόλις το 8% του πληθυσμού του μπλοκ, εκπέμπει το 12% του CO2 της ΕΕ. “Πρέπει να δράσουμε παντού” εξηγεί ο Πολωνός υφυπουργός για το κλίμα και το περιβάλλον Krzysztof Bolesta (Κρζυστόφ Μπολεστά). Προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης και απαλλαγή από τον άνθρακα.

Λύσεις για τη μετάβαση

Σύμφωνα με το νέο ενεργειακό και κλιματικό σχέδιο της Πολωνίας για το 2030, ο στόχος είναι να επιτευχθεί μερίδιο τουλάχιστον 50% των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και 30% στην τελική κατανάλωση ενέργειας.

Ωστόσο, στις γενικές εκλογές, ο πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ υποσχέθηκε να επιτύχει μερίδιο 68% της ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές έως το 2030.

«Πρέπει να είναι ένα χαρτοφυλάκιο λύσεων», λέει ο Μπολεστά, προσθέτοντας ότι το τεράστιο μέγεθος του να φτάσει η Πολωνία στην κλιματική ουδετερότητα δεν επιτρέπει την άμεση εστίαση στην ενέργεια. Στη Βαρσοβία, αυτό σημαίνει πυρηνική ενέργεια.

Η κατασκευή του πρώτου πυρηνικού σταθμού της Πολωνίας αναμένεται να ξεκινήσει το 2026 και να τεθεί σε λειτουργία το 2033. Θα εγκατασταθεί κοντά στο Choczewo στη Βαλτική Θάλασσα.

Η κυβέρνηση ποντάρει επίσης στην αιολική ενέργεια, μια τεχνολογία που προηγουμένως περιοριζόταν από προηγούμενες κυβερνήσεις που απαγόρευαν την κατασκευή ανεμογεννητριών λόγω του ότι βρίσκονταν πολύ κοντά σε κατοικημένες περιοχές. Μετά από πιέσεις της ΕΕ, η απαγόρευση αμβλύνθηκε.

Η αιολική βιομηχανία ελπίζει ότι η νέα κυβέρνηση της Βαρσοβίας θα μειώσει περαιτέρω την ελάχιστη απόσταση, διπλασιάζοντας τη διαθέσιμη έκταση για χερσαία αιολικά πάρκα.

Ο Μπολεστά ανακοίνωσε επίσης ότι η Πολωνία επενδύει σε τεχνολογίες απομάκρυνσης άνθρακα και βιομεθάνιο, λόγω του σημαντικού δυναμικού της μέσω της μεγάλης γεωργικής της βιομηχανίας.