Η Κομισιόν ενέκρινε ένα ιταλικό πρόγραμμα ύψους 1,1 δισεκατομμυρίων ευρώ για τη στήριξη επενδύσεων για την παραγωγή εξοπλισμού που είναι απαραίτητος για την προώθηση της μετάβασης προς μια οικονομία καθαρού μηδενός, σύμφωνα με το βιομηχανικό σχέδιο Green Deal.

Το καθεστώς εγκρίθηκε βάσει του προσωρινού πλαισίου κρατικών ενισχύσεων για την κρίση και τη μετάβαση, το οποίο εγκρίθηκε από την Επιτροπή στις 9 Μαρτίου 2023 και τροποποιήθηκε στις 20 Νοεμβρίου 2023, για τη στήριξη μέτρων σε τομείς που έχουν καθοριστική σημασία για την επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης και τη μείωση της εξάρτησης από τα καύσιμα.

Το ιταλικό πρόγραμμα

Η Ιταλία κοινοποίησε στην Επιτροπή, στο πλαίσιο του Προσωρινού Πλαισίου για την Κρίση και τη Μετάβαση, ένα καθεστώς ύψους 1,1 δισ. ευρώ για τη στήριξη επενδύσεων για την παραγωγή σχετικού εξοπλισμού, βασικών εξαρτημάτων και κρίσιμων πρώτων υλών που είναι απαραίτητα για την προώθηση της μετάβασης σε μια οικονομία καθαρού μηδενικού κόστους.

Στο πλαίσιο αυτού του μέτρου, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί εν μέρει μέσω της διευκόλυνσης ανάκαμψης και ανθεκτικότητας (“RRF”), η ενίσχυση θα λάβει τη μορφή άμεσων επιχορηγήσεων. Το μέγιστο ποσό ενίσχυσης ανά δικαιούχο θα είναι 150 εκατ. ευρώ, το οποίο μπορεί να αυξηθεί σε 200 εκατ. ευρώ για τους δικαιούχους που βρίσκονται σε περιοχές επιλέξιμες για ενίσχυση σύμφωνα με το άρθρο 107 παράγραφος 3 στοιχείο γ) της TFEU (οι λεγόμενες “γ” περιοχές) και σε 350 εκατ. ευρώ για τους δικαιούχους που βρίσκονται σε περιοχές επιλέξιμες για ενίσχυση σύμφωνα με το άρθρο 107 παράγραφος 3 στοιχείο α) της TFEU (οι λεγόμενες “α” περιοχές).

Το μέτρο θα είναι ανοικτό σε εταιρείες που παράγουν σχετικό εξοπλισμό, δηλαδή μπαταρίες, ηλιακούς συλλέκτες, ανεμογεννήτριες, αντλίες θερμότητας, ηλεκτρολύτες, εξοπλισμό για τη χρήση και αποθήκευση δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα, καθώς και βασικά συστατικά στοιχεία που έχουν σχεδιαστεί και χρησιμοποιούνται κυρίως ως άμεσες εισροές για την παραγωγή τέτοιου εξοπλισμού ή σχετικές κρίσιμες πρώτες ύλες που είναι απαραίτητες για την παραγωγή τους.

Η Επιτροπή διαπίστωσε ότι το ιταλικό καθεστώς είναι σύμφωνο με τους όρους που καθορίζονται στο προσωρινό πλαίσιο για την κρίση και τη μετάβαση.

Ειδικότερα, η ενίσχυση:

  1. θα αποτελέσει κίνητρο για την παραγωγή σχετικού εξοπλισμού για τη μετάβαση προς μια οικονομία καθαρού μηδενός και
  2. θα χορηγηθεί το αργότερο έως τις 31 Δεκεμβρίου 2025.

Η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το ιταλικό καθεστώς είναι αναγκαίο, κατάλληλο και αναλογικό για την επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης και τη διευκόλυνση της ανάπτυξης ορισμένων οικονομικών δραστηριοτήτων, οι οποίες είναι σημαντικές για την εφαρμογή του βιομηχανικού σχεδίου Green Deal, σύμφωνα με το άρθρο 107 παράγραφος 3 στοιχείο γ) της TFEUκαι τους όρους που καθορίζονται στο προσωρινό πλαίσιο για την κρίση και τη μετάβαση.

Σε αυτή τη βάση, η Επιτροπή ενέκρινε το μέτρο ενίσχυσης σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις.