Η Παγκόσμια Τράπεζα ελπίζει στην αναβίωση ενός κολοσσιαίου σχεδίου ανανεώσιμων πηγών ενέργειας 40 GW, το οποίο, όπως υποστηρίζεται, θα μπορούσε να παρέχει το ένα τέταρτο της ηλεκτρικής ενέργειας της Αφρικής, αλλά το σχέδιο αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις – συμπεριλαμβανομένης μιας που ορισμένοι πιστεύουν ότι το καθιστά «απόλυτη επιστημονική φαντασία».

Εάν κατασκευαστεί, το έργο «Grand Inga» υδροηλεκτρικού εργοστασίου θα τοποθετηθεί γύρω από τους καταρράκτες Inga, τον μεγαλύτερο σε όγκο καταρράκτη στον κόσμο, 50 χιλιόμετρα μακριά από το σημείο όπου ο ποταμός εκβάλλει στον Ατλαντικό.

Υπάρχουν ήδη δύο υδροηλεκτρικά εργοστάσια γύρω από τους καταρράκτες Inga, αλλά το Inga III, όπως είναι επίσης γνωστό το έργο, θα εκτόξευε τη συνολική τους ισχύ 1,8 GW.

Το Inga III, που συνήθως αναφέρεται ως έργο 40 ή 44 GW, θα διπλασίαζε σχεδόν τη δυναμικότητα του μεγαλύτερου υδροηλεκτρικού φράγματος στον κόσμο – του μονολιθικού φράγματος Τρία Φαραγγάρια 22,5 GW στην Κίνα.

Παρ’ όλα αυτά υπάρχουν δύο σημαντικές προκλήσεις που περιορίζουν την υλοποίηση του έργου έως τώρα.

Το «πρωτοφανές» κόστος

Το Inga III, έχει ιδιαίτερα υψηλό κόστος. Τα ποσά για τα οποία γίνεται λόγος είναι πολλά για τις ΗΠΑ ή την Ευρώπη, είπε, αλλά «είναι πάρα πολλά χρήματα στην Αφρική, ιδίως στην Κεντρική Αφρική», σύμφωνα με τον Verhoeven, ειδικό στη διασταύρωση του νερού και της ενέργειας στην Αφρική.

Η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό υπέγραψε την Fortescue Metals Group, την εταιρεία της οποίας ηγείται ο Αυστραλός μεγιστάνας εξόρυξης που μετατράπηκε σε υποστηρικτή της πράσινης ενέργειας Άντριου Φόρεστ, για την ανάπτυξη της Inga το 2021.

Αλλά ο Φόρεστ δήλωσε πέρυσι ότι το έργο θα πρέπει να γίνει σε συνεργατική βάση και ότι «δεν μπορεί να περιμένει για πάντα» για να προκύψουν εταίροι και περαιτέρω υποστήριξη.

Παράλληλα η Εθνική Τράπεζα είναι διατεθειμένη να χρηματοδοτήσει πλέον την υλοποίηση του έργου, ύστερα από την αναστολή χρηματοδότησης το 2016 εν μέσω αναφερόμενων εντάσεων με την κυβέρνηση της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό (ΛΔΚ) σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο θα διεξαγόταν το έργο εν μέσω φόβων διαφθοράς.

Αδυναμία για σωστή διαχείριση από την Κυβέρνηση

Ο Verhoeven δήλωσε ότι μια άλλη πρόκληση είναι ότι η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό είναι ιστορικά «ένα από τα πιο κακοδιοικούμενα μέρη του κόσμου».

Η ικανότητα της κυβέρνησης να διαχειριστεί αυτού του είδους το έργο ήταν, επομένως, ανέκαθεν «αμφισβητήσιμη» για ορισμένους ή «απόλυτη επιστημονική φαντασία» για άλλους.

Με τη «μαζική διαφθορά» να εξακολουθεί να αποτελεί ζήτημα στην περιοχή, υπάρχουν επίσης φόβοι για το κατά πόσον τα χρήματα «απλώς θα εξαφανιστούν».

Ο Φόρεστ θέλει να χρησιμοποιήσει μέρος της ενέργειας του φράγματος για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου, του οποίου είναι από καιρό ευαγγελιστής. Τα σχέδια για τη χρήση του Inga για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου έχουν πράγματι κεντρίσει το ενδιαφέρον μέχρι και στη Γερμανία.