Αλλαγές στους κανόνες για τους διαγωνισμούς στην Κίνα για τα φωτοβολταϊκά ενδεχομένως να φέρει ο πόλεμος τιμών στις κινεζικές εταιρείες της ηλιακής βιομηχανίας.

Συγκεκριμένα, στο τραπέζι και μάλιστα δημόσια (κάτι που δεν είναι συχνό στην Κίνα) από πλευράς στελεχών κορυφαίων εταιρειών του κλάδου έχουν πέσει προτάσεις όπως η καθιέρωση διαδικασίας υποβολής προσφορών για την ηλιακή βιομηχανία.

Σύμφωνα με το ίδιο σκεπτικό, οι αγοραστές θα μπορούσαν να χρησιμοποιούν ως κριτήριο τις μέσες τιμές των προσφορών και να αποκλείουν τις υψηλότερες και τις χαμηλότερες τιμές (οι οποίες ενδεχομένως να «κρύβουν» χαμηλότερη ποιότητα), γεγονός θα μπορούσε να ενθαρρύνει τους κατασκευαστές ηλιακών συστημάτων να μην υποβάλλουν προσφορές με αδικαιολόγητα χαμηλές τιμές.

Η κινεζική κυβέρνηση, σύμφωνα με τα ίδια στελέχη, θα πρέπει επίσης να απαγορεύσει τέτοιες προσφορές ως θέμα αρχής και οι σχετικές βιομηχανικές ενώσεις θα πρέπει επίσης να δημοσιεύσουν νέες κατευθυντήριες γραμμές,

Η παραπέρα ποιοτική ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών στην Κίνα αποτελεί ζήτημα «εθνικής σημασίας» από οικονομική άποψη, αν λάβει κανείς υπόψιν πως η ανάπτυξη του εν λόγω κλάδου, μαζί με εκείνους της ηλεκτροκίνησης και της τεχνολογίας των μπαταριών έχουν καταδειχθεί από πλευράς της κινεζικής κυβέρνησης ως εκείνοι που θα υποκαταστήσουν το ρόλο του πάλαι ποτέ κραταίου κλάδου των ακινήτων.

Τι λέει η κυβέρνηση και τι οι κατασκευαστές

Την περασμένη Τρίτη (05.03.24), ο επικεφαλής της κινεζικής κυβέρνησης Λι Κιανγκ κάλεσε τους συμπατριώτες του να καταβάλουν συντονισμένες προσπάθειες για την επίτευξη του φιλόδοξου στόχου ανάπτυξης περίπου 5% φέτος.

Ένας εξέχων Κινέζος μάνατζερ, ωστόσο, επιστρέφει την «μπάλα» στο Πεκίνο. Ο λόγος για τον επικεφαλής του κατασκευαστή ηλιακών συστημάτων Longi, Ζονγκ Μπάοσεν, κάλεσε την κυβέρνηση να εισαγάγει νέους κανόνες διαγωνισμών προκειμένου να τερματιστεί ο καταστροφικός πόλεμος τιμών στην ηλιακή βιομηχανία.

Αυτό θα επιτρέψει τη βιώσιμη ανάπτυξη αυτής της σημαντικής βιομηχανίας του μέλλοντος. «Οι αδίστακτοι επιχειρηματίες της ηλιακής ενέργειας εκμεταλλεύονται τις χαμηλές τιμές για να πάρουν πρώτοι τα συμβόλαια», δήλωσε ο Ζονγκ στην Shanghai Securities News αυτή την εβδομάδα. Προκειμένου να κερδίσουν τη σύμβαση, ορισμένοι κατασκευαστές προσφέρουν τιμές που είναι πολύ χαμηλότερες από το κόστος παραγωγής. Η κατάσταση αυτή είναι «αφόρητη», εξήγησε ο Zονγκ.

Η Longi ήταν επί μακρόν ο μεγαλύτερος κατασκευαστής ηλιακών συστημάτων στον κόσμο, αλλά ξεπεράστηκε πέρυσι από την Jinko Solar, η οποία είναι επίσης κινεζική.

Έχει γίνει μάλλον σπάνιο στην Κίνα ένα κορυφαίο στέλεχος να μιλάει με πολιτικά αιτήματα – αλλά δείχνει επίσης την πίεση που δέχεται ο κλάδος.

Η υπερπροσφορά στην αγορά ηλιακής ενέργειας πιέζει τις τιμές προς τα κάτω

Η κινεζική κυβέρνηση θεωρεί την ηλιακή βιομηχανία ως μία από τις «Νέες Τρεις», οι οποίες πρόκειται να αντικαταστήσουν τον προβληματικό τομέα των ακινήτων ως μοχλό ανάπτυξης.

Οι κρατικές επιδοτήσεις είναι αντίστοιχα υψηλές. Σύμφωνα με έκθεση του ερευνητή αγοράς Wood Mackenzie, το Πεκίνο έχει επενδύσει περισσότερα από 130 δισεκατομμύρια δολάρια στην επέκταση της εγχώριας ηλιακής βιομηχανίας έως το 2023.

Καμία άλλη χώρα στον κόσμο δεν κατασκευάζει τόσα ηλιακά εργοστάσια όσο η Κίνα. Πέρυσι, ήταν σχεδόν 220 γιγαβάτ, περισσότερο από το ήμισυ της νέας εγκατεστημένης φωτοβολταϊκής ισχύος στον κόσμο. Αυτό οδηγεί σε υπερπροσφορά – και συμπιέζει τις τιμές. Οι άλλες δύο δηλωμένες βιομηχανίες του μέλλοντος είναι η ηλεκτροκίνηση και η τεχνολογία μπαταριών.

Άλλες εταιρείες από την Κίνα προειδοποιούν επίσης για πόλεμο τιμών: ο Γκάο Τζιφάν, διευθύνων σύμβουλος της Trina Solar, προβλέπει ότι οι μικρότεροι κατασκευαστές θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν την αγορά λόγω των εξαιρετικά χαμηλών τιμών.

Ο πόλεμος των τιμών οδηγεί σε βάναυση μείωση των στρατηγικών πωλήσεων, προσθέτει το αφεντικό της Longi, Ζονγκ. Οι «υπεύθυνοι κατασκευαστές ηλιακής ενέργειας» δεν θα μπορέσουν να αντεπεξέλθουν σε αυτόν τον ανταγωνισμό με τις χαμηλότερες τιμές.

Οι προμηθευτές ντάμπινγκ θα μείωναν το κόστος και θα εξοικονομούσαν την ποιότητα και τα υλικά αμέσως μόλις τους ανατέθηκε η σύμβαση, λέει ο Ζονγκ.

Ως αποτέλεσμα, η ασφάλεια, η αξιοπιστία και η αποδοτική παραγωγή ενέργειας των εξαρτημάτων δεν μπορούν να διασφαλιστούν, γεγονός που ενέχει κινδύνους για τους μεταγενέστερους φωτοβολταϊκούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής. Ο Ζονγκ προτείνει την καθιέρωση μιας νέας διαδικασίας υποβολής προσφορών για την ηλιακή βιομηχανία.

Για παράδειγμα, οι αγοραστές θα μπορούσαν να χρησιμοποιούν ως κριτήριο τις μέσες τιμές των προσφορών και να αποκλείουν τις υψηλότερες και τις χαμηλότερες τιμές. Αυτό θα μπορούσε να ενθαρρύνει τους κατασκευαστές ηλιακών συστημάτων να μην υποβάλλουν προσφορές με αδικαιολόγητα χαμηλές τιμές.

Η κινεζική κυβέρνηση θα πρέπει επίσης να απαγορεύσει τέτοιες προσφορές ως θέμα αρχής και οι σχετικές βιομηχανικές ενώσεις θα πρέπει επίσης να δημοσιεύσουν νέες κατευθυντήριες γραμμές, ζητά ο Ζονγκ.

«Κατευθυντήριες γραμμές κόστους» για μια καλύτερη αξιολόγηση;

Σύμφωνα με τον Φρανκ Χάουγκβιτς, εκπρόσωπο της Apricum Group, συμβουλευτική εταιρεία στην Κίνα, στο Πεκίνο, η πρόταση ακύρωσης της χαμηλότερης και της υψηλότερης προσφοράς σε έναν διαγωνισμό δεν είναι ουσιαστικά νέα.

Η διαδικασία αυτή εφαρμόζεται εδώ και αρκετό καιρό, «αλλά μάλλον όχι σε κάθε διαγωνισμό», δήλωσε ο ειδικός σε θέματα ηλιακής ενέργειας στην Handelsblatt την Πέμπτη.

Αυτό που είναι νέο, ωστόσο, είναι η πρόταση του Ζονγκ να δημοσιευθούν «κατευθυντήριες γραμμές κόστους», ώστε να είναι δυνατή η καλύτερη αξιολόγηση των τιμών προσφοράς και του κόστους των κατασκευαστών.

Επί του παρόντος, στους διαγωνισμούς συμμετέχουν 30 έως 40 εταιρείες, ενώ πριν από δύο έως τρία χρόνια υπήρχαν μόνο 20 έως 30 κατά μέσο όρο, εκτιμά ο Χάουγκβιτς.

Ο επικεφαλής της Longi, Ζονγκ προτείνει επίσης να συμπεριληφθούν στους διαγωνισμούς κριτήρια βιωσιμότητας, όπως η τεχνολογική καινοτομία, η ποιότητα και η αξιοπιστία των φωτοβολταϊκών εξαρτημάτων, καθώς και η εμπορική εμπειρογνωμοσύνη.

Αυτό θα σήμαινε ότι ένας κατασκευαστής που κερδίζει τη σύμβαση με ανταγωνιστικές τιμές, αλλά στη συνέχεια παραδίδει κακή ποιότητα, θα είχε λιγότερες πιθανότητες να κερδίσει τον επόμενο διαγωνισμό. Συνεπώς, θα πρέπει να πραγματοποιηθεί αξιολόγηση μετά την υλοποίηση. Σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες, αυτό θα μπορούσε να είναι το σωστό βήμα.

Ζήτηση για καλύτερη επέκταση του δικτύου

Η Κίνα είναι η μεγαλύτερη αγορά ηλιακής ενέργειας στον κόσμο. Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας θεωρεί ότι τα φωτοβολταϊκά θα κυριαρχήσουν στις παγκόσμιες αγορές ενέργειας τις επόμενες δεκαετίες. Σήμερα, τα 3/4 της ανανεώσιμης ενέργειας προέρχονται ήδη από την ηλιακή ενέργεια. Η Κίνα κατασκευάζει και σχεδιάζει μεγάλες παραγωγικές ικανότητες σε μη ανεπτυγμένες περιοχές της ερήμου και της στέπας.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg, αντιπρόσωπος του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου, επεσήμανε την ανάγκη επέκτασης του δικτύου μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο Λούο Τσινγκ, αντιπρόσωπος από τη βόρεια κινεζική περιοχή Σιλίνγκολ, δήλωσε την Τετάρτη ότι δεν θα ήταν δυνατόν να καλυφθεί η ζήτηση χωρίς μεγαλύτερη υποστήριξη για την επέκταση του δικτύου. «Ζητώ περισσότερη προσοχή και υποστήριξη σε εθνικό επίπεδο».

Η περιοχή είναι γνωστή για τις απέραντες λιβαδικές εκτάσεις που μοιάζουν με στέπα.