Το Τουρκμενιστάν και η Τουρκία υπέγραψαν δύο προκαταρκτικές συμφωνίες για την προμήθεια φυσικού αερίου από τη χώρα της Κεντρικής Ασίας στην Τουρκία και στη συνέχεια στην Ευρώπη, σύμφωνα με το Caspian News.

«Υπογράψαμε ένα Μνημόνιο Κατανόησης (MoU) που θα επιταχύνει τη συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα του φυσικού αερίου και μια δήλωση προθέσεων που θα αποτελέσει τη βάση των συνεργασιών μας στον τομέα των υδρογονανθράκων. Με τις υπογραφές, στοχεύουμε να μεταφέρουμε το φυσικό αέριο του Τουρκμενιστάν πρώτα στην Τουρκία και στη συνέχεια στις παγκόσμιες αγορές», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ σε ανάρτησή του στο X την 1η Μαρτίου.

Οι δύο χώρες υπέγραψαν Μνημόνιο Κατανόησης για την ανάπτυξη της συνεργασίας στον τομέα του φυσικού αερίου, δήλωση προθέσεων για συνεργασία στον τομέα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου και Μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ των αερογραμμών του Τουρκμενιστάν και του Πανεπιστημίου της Τουρκικής Αεροναυτικής Ένωσης.

Τα έγγραφα υπεγράφησαν μετά από συνάντηση μεταξύ του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του Προέδρου του Λαϊκού Συμβουλίου του Τουρκμενιστάν, Γκουρμπανγκουλί Μπερντιμουχαμέντοφ στο περιθώριο του Φόρουμ Διπλωματίας της Αττάλειας.

Το εν εξελίξει φόρουμ «Ανεβάζοντας τη διπλωματία εν μέσω κρίσεων» φιλοξενεί εκπροσώπους από 147 χώρες, οι οποίοι ασχολούνται με μια σειρά θεμάτων, συμπεριλαμβανομένων των παγκόσμιων θεμάτων, της κλιματικής αλλαγής, της μετανάστευσης, της ισλαμοφοβίας, των εμπορικών πολέμων και της τεχνητής νοημοσύνης.

Ο Μπερντιμουχαμέντοφ δήλωσε στο φόρουμ ότι το κοίτασμα Galkynysh του Τουρκμενιστάν κατέχει πάνω από 27.000 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, «βάσει διεθνούς ελέγχου».

Είπε, επίσης, ότι το φυσικό αέριο από το Τουρκμενιστάν μπορεί να φτάσει στην Τουρκία και την Ευρώπη είτε μέσω της Κασπίας Θάλασσας και του Αζερμπαϊτζάν είτε μέσω των υφιστάμενων υποδομών αγωγών του Ιράν, έχοντας μια συμφωνία ανταλλαγής φυσικού αερίου.

Το Τουρκμενιστάν, ένα από τα πιο πλούσια σε ενέργεια έθνη του κόσμου, διαθέτει σημαντικά αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου. Κατατάσσεται στην τέταρτη θέση παγκοσμίως όσον αφορά τα αποδεδειγμένα αποθέματα φυσικού αερίου, μετά τη Ρωσία, το Ιράν και το Κατάρ. Επί του παρόντος, το Τουρκμενιστάν εξάγει κυρίως φυσικό αέριο στην Κίνα και τη Ρωσία.

Υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Τουρκμενιστάν, ο οποίος ζήτησε ανωνυμία, δήλωσε στο Nikkei Asia ότι το Τουρκμενιστάν διαθέτει αρκετά αποθέματα φυσικού αερίου για να προμηθεύει την Τουρκία και την Ευρώπη, ενώ ταυτόχρονα παρέχει περισσότερο αέριο στον κύριο πελάτη του, την Κίνα.

Η Άγκυρα προωθεί τις φιλοδοξίες της να γίνει κόμβος φυσικού αερίου

Η Άγκυρα λαμβάνει ήδη περίπου 60-70 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) φυσικού αερίου από τη Ρωσία, το Αζερμπαϊτζάν και το Ιράν μέσω αγωγών, καθώς και από πολλές άλλες χώρες ως υγροποιημένο φυσικό αέριο.

Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός του Τουρκμενιστάν διαβεβαίωσε τον Νοέμβριο του 2022 ότι η χώρα του παραμένει προσηλωμένη στο έργο του υπερκασπιακού αγωγού, που αποσκοπεί στη μεταφορά του τουρκμενικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη, παρακάμπτοντας τη Ρωσία. Το έργο προβλέπει την προμήθεια έως και 30 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων τουρκμενικού αερίου ετησίως μέσω του Αζερμπαϊτζάν, της Γεωργίας και της Τουρκίας στην ευρωπαϊκή αγορά, με διάρκεια τουλάχιστον 30 ετών.

Η επιδίωξη της Τουρκίας για μεγαλύτερη επιρροή στην περιοχή αυτή ενθαρρύνεται από τη μειούμενη κυριαρχία της Μόσχας, ιδίως μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022. Η Άγκυρα προωθεί τις φιλοδοξίες της να γίνει κόμβος φυσικού αερίου και η ΕΕ αποκτά περισσότερα πυρομαχικά για να τερματίσει την εξάρτησή της από τη Μόσχα, ενώ το Τουρκμενιστάν αποκτά μεγαλύτερη επιρροή έναντι των ισχυρών γειτόνων της, της Ρωσίας και της Κίνας.

Το τρίτο τρίμηνο του 2021, το μερίδιο της Ρωσίας στις εισαγωγές φυσικού αερίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) ήταν 39%, αλλά το τρίτο τρίμηνο του 2023 ήταν μόλις 12%, όπως αναφέρει το Caspian News.

Η ΕΕ προσπαθεί να εξασφαλίσει φυσικό αέριο από εναλλακτικές πηγές, καθώς το μπλοκ προσπαθεί να τερματίσει την εξάρτησή του από τη Ρωσία ως προμηθευτή φυσικού αερίου, ενώ η Ρωσία αντιτίθεται στη σχεδιαζόμενη κατασκευή ενός νέου αγωγού Τουρκμενιστάν-Αζερμπαϊτζάν μέσω της Κασπίας Θάλασσας.

Τον Ιούλιο του 2022, η ΕΕ και το Αζερμπαϊτζάν υπέγραψαν Μνημόνιο Συνεννόησης για στρατηγική εταιρική σχέση στον τομέα της ενέργειας, το οποίο περιλαμβάνει τη δέσμευση για διπλασιασμό της χωρητικότητας του αγωγού του Νότιου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου σε πάνω από 20 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως προς την ΕΕ έως το 2027. Βραχυπρόθεσμα, το Αζερμπαϊτζάν αυξάνει ήδη τις παραδόσεις του στην ΕΕ.