Η Ιταλία έχει δεσμευτεί να σταματήσει την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από άνθρακα μέχρι το τέλος του 2025 σε εθνικό επίπεδο, εκτός από το νησί της Σαρδηνίας, δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας της Ιταλίας στο κοινοβούλιο την Τετάρτη, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση θα ενισχύσει αντ’ αυτού τις μονάδες φυσικού αερίου, σύμφωνα με το Reuters.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση προχωρά στη σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων σε όλο το μπλοκ, στο πλαίσιο της προσπάθειάς της για τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής.
Τα εργοστάσια πετρελαίου και άνθρακα είναι πιο ρυπογόνα από τους σταθμούς φυσικού αερίου, αν και ορισμένες κυβερνήσεις πιστεύουν ότι μπορούν να συμβάλουν στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, ενώ η ενεργειακή ικανότητα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αυξάνεται.
«Ο ενδιάμεσος στόχος της εγκατάλειψης του άνθρακα στο μείγμα ηλεκτροπαραγωγής στις 31 Δεκεμβρίου 2025 … είναι πολύ κοντά. Το επικαιροποιημένο (Εθνικό Σχέδιο για το Κλίμα και την Ενέργεια) θα το επιβεβαιώσει σίγουρα», δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας, Τζιλμπέρτο Πικέτο Φρατίν.
Στη Σαρδηνία, ωστόσο, η χρήση άνθρακα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας θα σταματήσει μόνο μεταξύ 2026 και 2028, δήλωσε ο Πικέτο.
Τα τελευταία δύο χρόνια, η Ιταλία έχει δώσει το πράσινο φως σε τέσσερις νέες μονάδες φυσικού αερίου που θα παράγουν 3.400 μεγαβάτ (MW) – που αντιστοιχούν σε 3,4 γιγαβάτ – ενώ τα υπάρχοντα εργοστάσια θα αναβαθμιστούν για να προσθέσουν περαιτέρω δυναμικότητα 700 MW μέχρι το 2026.
Οι Βρυξέλλες όρισαν για την Ιταλία στόχο μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 43,7% έως το 2030, αλλά η δεξιά κυβέρνηση της Τζόρτζια Μελόνι παραδέχθηκε ότι θα χρειαστεί μεγαλύτερη προσπάθεια για να επιτευχθεί εγκαίρως ο στόχος αυτός.
Ενημερώνοντας τους νομοθέτες για την ενεργειακή κατάσταση, ο Πικέτο δήλωσε ότι η Ιταλία έχει σχεδόν τερματίσει την εξάρτησή της από τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου, βασικό πολιτικό στόχο των ιταλικών κυβερνήσεων μετά την εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.
Η Ρώμη αγόρασε μόνο το 4% των συνολικών εισαγωγών φυσικού αερίου από τη Ρωσία το 2023, ενώ οι ροές από την Αλγερία αυξήθηκαν στο 36% από 28%, είπε, προσθέτοντας ότι οι εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) έχουν επίσης αυξηθεί, ιδίως από το Κατάρ και τις Ηνωμένες Πολιτείες.
«Το επίπεδο πλήρωσης των αποθηκών φυσικού αερίου είναι περίπου στο 64% και αναμένεται να φθάσει περίπου στο 45% μέχρι το τέλος Μαρτίου, το οποίο μπορεί να θεωρηθεί ακόμη υψηλό», δήλωσε ο υπουργός.