Πιο αργούς από τους αναμενόμενους ρυθμούς ακολουθεί η ανάπτυξη της βιομηχανίας υδρογόνου στην Ευρώπη, ενώ οι μονάδες που συστήνονται είναι μεσαίου και όχι μεγάλου μεγέθους.
Πιο πρόσφατη ένδειξη αυτής της τάσης είναι η νεοφυής επιχείρηση Sunfire της Γερμανίας με έδρα τη Δρέσδη, που συγκέντρωσε 315 εκατομμύρια ευρώ σε νέο γύρο χρηματοδότησης. «Αν και το περιβάλλον χρηματοδότησης είναι δύσκολο αυτή τη στιγμή, το κλίμα είναι μάλλον θετικό όσον αφορά το υδρογόνο», δήλωσε ο συνιδρυτής Νιλς Άλνταγκ στην Handelsblatt.
Η Sunfire λαμβάνει συνολικά 215 εκατ. ευρώ από παλιούς και νέους επενδυτές, όπως ανακοινώθηκε την Τρίτη. Στους νέους επενδυτές περιλαμβάνονται η ιδιωτική τράπεζα του Λιχτενστάιν LGT και το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Σιγκαπούρης GIC. Τα ταμεία Lightrock, Amazon Climate Pledge Fund και Planet First Partners επενδύουν επίσης εκ νέου στον κατασκευαστή συστημάτων υδρογόνου.
Έως και 100 εκατ. ευρώ θα προστεθούν επίσης μέσω δανείου από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ).
Υπάρχει κίνηση στην αγορά, λέει ο Άλνταγκ, εν μέρει επειδή τα εδώ και καιρό ανακοινωμένα μέσα και η οικονομική βοήθεια από τις Βρυξέλλες φτάνουν επιτέλους στις εταιρείες.
Μόλις πρόσφατα, μετά από χρόνια αναμονής, συνολικά 33 έργα έλαβαν την απαραίτητη έγκριση χρηματοδότησης από τις Βρυξέλλες.
Τα λεγόμενα έργα Ipcei (σημαντικά έργα κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος) έχουν ως στόχο να επιταχύνουν την ανάπτυξη της βιομηχανίας υδρογόνου στην Ευρώπη.
Η Sunfire είχε ήδη λάβει έγκριση χρηματοδότησης πέρυσι. Το λεγόμενο πράσινο υδρογόνο θεωρείται σημαντικό δομικό στοιχείο για την ενεργειακή μετάβαση. Σε ορισμένους βιομηχανικούς τομείς, θεωρείται ακόμη και η μόνη εναλλακτική λύση για τα ορυκτά καύσιμα, για παράδειγμα στην παραγωγή χημικών προϊόντων, τσιμέντου ή χάλυβα. Το πράσινο υδρογόνο πρόκειται επίσης να χρησιμοποιηθεί στις μεταφορές βαρέων φορτίων.
Χαμηλότερη ανάπτυξη για το υδρογόνο
Το πράσινο υδρογόνο παράγεται από ανανεώσιμη ηλεκτρική ενέργεια με τη διαδικασία της ηλεκτρόλυσης. Στο τέλος, αυτό χρησιμοποιείται είτε απευθείας είτε μεταποιείται περαιτέρω σε πράσινη αμμωνία ή πράσινη μεθανόλη.
Η Sunfire κατασκευάζει τους ηλεκτρολύτες που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή του υδρογόνου. Ωστόσο, η επιχείρηση αναπτύσσεται πιο αργά από ό,τι αρχικά αναμενόταν.
Πέρυσι, η εταιρεία άνοιξε ένα εργοστάσιο στο Solingen της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας. Αυτό υποτίθεται ότι θα λειτουργούσε μέχρι το 2024 με παραγωγική ικανότητα 500 μεγαβάτ, αλλά επί του παρόντος διαθέτει μόνο 250 μεγαβάτ.
Η δεύτερη γραμμή με την προβλεπόμενη ισχύ μισής γιγαβάτ αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του έτους. Η Sunfire θα έχει τότε συνολική παραγωγική ικανότητα ενός γιγαβάτ σε όλες τις εγκαταστάσεις της.
«Δεν βλέπουμε τους αριθμούς ανάπτυξης της οικονομίας του υδρογόνου που ανέμενε η αγορά πριν από λίγα χρόνια», εξηγεί ο Άλνταγκ. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το εργοστάσιο χρησιμοποιείται επί του παρόντος μόνο εν μέρει. Παρ’ όλα αυτά, ο ιδρυτής είναι αισιόδοξος.
Ο αγωγός έργων της Sunfire ανέρχεται πλέον σε 700 μεγαβάτ. Η τελική επενδυτική απόφαση έχει ήδη ληφθεί για το 1/4 περίπου αυτών.
«Η ανάπτυξη δεν είναι τόσο γρήγορη όσο πιστεύαμε πριν από τρία χρόνια, ο αριθμός των έργων είναι μικρότερος», λέει ο Άλνταγκ. «Είναι τα μεσαίου μεγέθους έργα που υλοποιούνται». Ωστόσο, ο αριθμός των παρόχων είναι μικρός.
Εταιρείες όπως η Siemens Energy κατασκευάζουν επίσης εργοστάσια για την παραγωγή ηλεκτρολυτών, προκειμένου να επωφεληθούν από την επερχόμενη αγορά δισεκατομμυρίων ευρώ.
Πέρυσι, ο όμιλος χάλυβα Thyssen-Krupp εισήγαγε το τμήμα υδρογόνου του στο χρηματιστήριο με την ονομασία Nucera. Η Nel από τη Νορβηγία, η ITM από το Ηνωμένο Βασίλειο και η McPhy από τη Γαλλία σχεδιάζουν επίσης τα πρώτα τους εργοστάσια ηλεκτρολυτών της τάξης των γιγαβάτ.