Οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ισπανία έπεσαν σχεδόν στο μηδέν, καθώς τα αιολικά και ηλιακά πάρκα της χώρας παράγουν περισσότερη ενέργεια από ποτέ, σύμφωνα με το Reuters.

Οι ημερήσιες τιμές παρέμειναν κάτω από 10 ευρώ ανά μεγαβατώρα την προηγούμενη εβδομάδα και η παραγωγή στο μεσογειακό έθνος βρίσκεται σε τροχιά ρεκόρ αυτόν τον μήνα. Η ημερήσια ηλιακή παραγωγή την Τετάρτη εκτοξεύτηκε στο υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές Οκτωβρίου και η άνοδος είναι πιθανό να διαρκέσει μέχρι τον Μάρτιο, σύμφωνα με μοντέλο του Bloomberg.

Ενώ η απότομη πτώση των τιμών είναι μια ώθηση για τους καταναλωτές, καθώς οι τιμές χονδρικής τροφοδοτούν τις τιμές των νοικοκυριών, τα χαμηλότερα επίπεδα μακροπρόθεσμα θέτουν σε κίνδυνο επενδύσεις σε μεγαλύτερη δυναμικότητα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, καθώς η Ευρώπη προσπαθεί να κάνει την οικονομία της πιο πράσινη για να συμβάλει στον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Η βουτιά στην ισπανική αγορά ήταν ακραία, αλλά υπάρχει μια σαφής πτωτική τάση στις τιμές τόσο της ηλεκτρικής ενέργειας όσο και του φυσικού αερίου σε όλη την Ευρώπη μετά την ενεργειακή κρίση. Αυτό πλήττει τα κέρδη των επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας και η ισπανική Endesa SA δήλωσε την Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου ότι τα κέρδη της για το 2023 μειώθηκαν σχεδόν κατά ένα τρίτο εν μέσω της «ομαλοποίησης» των τιμών.

Η πτώση επηρεάζει επίσης τις ροές ενέργειας στη νοτιοδυτική Ευρώπη, με την Ισπανία να πουλάει σήμερα στη Γαλλία, η οποία είναι ένας από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς της Ευρώπης. Το αγαθό ρέει στην αγορά με τις φθηνότερες τιμές σε ωριαία βάση και τα στοιχεία του δικτύου δείχνουν ότι η Ισπανία εξάγει από τις 21 Φεβρουαρίου.

Οι τιμές για την Παρασκευή διαμορφώθηκαν στα 2,14 ευρώ στην Ισπανία, τις χαμηλότερες από τις αρχές Νοεμβρίου, και στα 67,21 ευρώ στη Γαλλία.