Μια περιγραφή για το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ώστε να διασώσει (ό,τι μπορεί) την ευρωπαϊκή βιομηχανία παραγωγής φωτοβολταϊκών έδωσε η Επίτροπος Ενέργειας, Κάντρι Σίμσον στη χθεσινή ομιλία της στην SolarPower Summit 2024. Όπως είπε, πριν από την προχθεσινή συνεδρίαση του συμβουλίου των υπουργών Ενέργειας είχε στείλει μια επιστολή με πιθανά μέτρα που την συνυπέγραψε με τον Επίτροπο Εσωτερικής Αγοράς Τιερί Μπρετόν.

Το σχέδιο που συμφωνήθηκε προχθές, κατά την κα Σίμσον, βοηθάει τους Ευρωπαίους κατασκευαστές φωτοβολταϊκών χωρίς να επηρεάζει την υπόλοιπη αγορά. «Θέλουμε να προωθήσουμε προϊόντα υψηλής ποιότητας, με υψηλά περιβαλλοντικά πρότυπα και ποιοτικές συνθήκες εργασίας», είπε η Επίτροπος Ενέργειας. Μήπως φωτογραφίζει την Κίνα και τις συνθήκες εργασίας στα εργοστάσια φωτοβολταϊκών που έχουν αρχίσει να γίνονται πρόβλημα για το Πεκίνο; «Τα φθηνά προϊόντα που κατακλύζουν τις ευρωπαϊκές αγορές δυσκολεύουν τους τοπικούς παραγωγούς. Πρόκειται για ανησυχητική εξέλιξη για σειρά λόγους. Επιπλέον είναι και ζήτημα ενεργειακής ασφάλειας επειδή πιστεύουμε πως είναι προς το καλό όλων να υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα».

Η Ευρώπη, είπε η κα Σίμσον θέλει να επικεντρωθεί σε καινοτόμες τεχνολογίες όπως «τα φωτοβολταϊκά που ενσωματώνονται σε κτίρια και τα αγρο-φωτοβολταϊκά» που επιτρέπουν την εγκατάσταση πάνελ και την παράλληλη αγροτική εκμετάλλευση εκτάσεων. Επιπλέον, οι Ευρωπαίοι παραγωγοί μπορεί να έχουν πολύ μικρό μερίδιο στα πάνελ που εγκαθίστανται στη Γηραιά Ήπειρο, αλλά είναι από τους ισχυρότερους στον κόσμο στην παραγωγή πολυσιλικόνης και εξαιρετικά ανταγωνιστικοί διεθνώς σε μετατροπείς (inverters) και άλλα ηλεκτρονικά εξαρτήματα φωτοβολταϊκών.