Ο Τζον Κέρι παραιτήθηκε από τη θέση του κορυφαίου αξιωματούχου για το κλίμα των ΗΠΑ, σε μια εποχή που το ζήτημα των πράσινων επενδύσεων αποτελεί σημείο ανάφλεξης για τις κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο. Παρ’ όλα αυτά σκοπεύει να συνεχίσει να συμμετέχει στην διαδικασία άντλησης χρηματοδότησης για τη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια, σύμφωνα με τους Financial Times.

Σε συνέντευξή του στους Financial Times στο Λονδίνο, όπου μεταβίβασε τον ρόλο του ως απεσταλμένου για το κλίμα στον Τζον Ποντέστα, άλλο βετεράνο σύμβουλο του Λευκού Οίκου, ο Κέρι είπε ότι θα συνεχίσει να είναι αφοσιωμένος στην προσπάθεια αντιμετώπισης της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

«Ο λόγος που αποφάσισα να φύγω από αυτή τη δουλειά δεν είναι επειδή τελειώσαμε», είπε. «Αλλά ως απεσταλμένος των ΗΠΑ, είμαι επί του παρόντος υπεύθυνος για τη θέση των ΗΠΑ, για αυτό που κάνουμε εδώ. Εάν είμαι εκεί έξω ως πολίτης, μπορώ να συνεργαστώ με όποιον επιλέξω να συνεργαστώ στο προκειμένου να επιταχυνθεί αυτή [η μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα]».

Ο Κέρι είπε ότι οι συζητήσεις σχετικά με τον ακριβή ρόλο που θα αναλάβει στη χρηματοδότηση του κλίματος είναι ακόμα σε αρχικό στάδιο, αλλά πρόσθεσε: «Προσωπικά θα προσπαθήσω να βοηθήσω στην επιτάχυνση της διαδικασίας ανάπτυξης και να συσπειρώσω τους ανθρώπους».

Παρόλο που δεν θα είχε επίσημο ρόλο στην προεδρική εκστρατεία των ΗΠΑ, ο Κέρι είπε ότι θα συνεχίσει να υποστηρίζει τον Τζο Μπάιντεν. Θα μπορεί να μιλήσει ανοιχτά για τα ζητήματα της κλιματικής κρίσης αν δεν υπόκειται στο νόμο Hatch, που περιορίζει τις πολιτικές δραστηριότητες των ομοσπονδιακών υπαλλήλων, είπε.

Ο Κέρι είπε ότι ο κόσμος είχε ένα «πλαίσιο» μετά τη συμφωνία στη διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα COP28 στο Ντουμπάι τον Δεκέμβριο για «μετάβαση» από τα ορυκτά καύσιμα, ενώ η επιστήμη ήταν ξεκάθαρη σχετικά με την ανάγκη περιορισμού της παγκόσμιας αύξησης της θερμοκρασίας σε όχι περισσότερο από 1,5 C πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα.

«Αλλά δεν έχουμε χρήματα», είπε ο 80χρονος, ο οποίος διορίστηκε ως ο πρώτος ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για το κλίμα από τον Μπάιντεν το 2021.

«Πρέπει να θέσουμε σε εφαρμογή πιο γρήγορα τους μηχανισμούς χρηματοδότησης που θα τροφοδοτήσουν πραγματικά αυτή τη μετάβαση με τον ρυθμό που χρειάζεται».