Σύμφωνα με νέα έκθεση της ελβετικής εταιρείας συμβούλων, Pexapark, οι Ευρωπαίοι κατασκευαστές υπέγραψαν 21 PPAs (διμερείς συμβάσεις πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας που αποτελούν μια μακροπρόθεσμη συμφωνία προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας) για δυναμικότητα 916 MW τον Ιανουάριο του 2024.

Ο αριθμός των συμφωνιών του Ιανουαρίου σημείωσε πτώση σε σχέση με τις 26 ανακοινώσεις PPA τον Δεκέμβριο, αλλά ήταν ελαφρώς υψηλότερος από τον Ιανουάριο του 2023. Ο συνολικός όγκος μειώθηκε κατά 6% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και έμεινε πίσω από τον Ιανουάριο του 2023, όταν καταγράφηκαν 1.194 MW. Ωστόσο, η Pexapark δήλωσε ότι αυτό οφειλόταν σε μεγάλο βαθμό στην υπογραφή ενός μεγάλου υπεράκτιου PPA τον Ιανουάριο του 2023, ο οποίος αντιστοιχούσε σε περισσότερα από 580 MW.

Όπως αναφέρει το περιοδικό pv, παρά την πτώση τόσο του όγκου όσο και του αριθμού των συμφωνιών, η Pexapark δήλωσε ότι τα αποτελέσματα για τον Ιανουάριο του 2024 σηματοδοτούν συνεχή δυναμική μετά από μια «χρυσή χρονιά» για την ευρωπαϊκή αγορά PPA το 2023.

Τον Ιανουάριο οι τιμές όλων των παρακολουθούμενων PPA μειώθηκαν κατά 12,8% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και έκλεισαν τον μήνα στα 43,80 ευρώ (47,55 δολάρια)/MWh. Η Pexapark απέδωσε την πτώση αυτή στις χαμηλότερες τιμές ενέργειας και εμπορευμάτων, οι οποίες έχουν πέσει σε πολυετή χαμηλά επίπεδα. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι τα γερμανικά συμβόλαια ηλεκτρικής ενέργειας έκλεισαν σε χαμηλά διετίας τον Ιανουάριο και προέβλεψε ότι θα συνεχίσουν να πέφτουν «εν μέσω πτωτικών θεμελιωδών στοιχείων της αγοράς, συμπεριλαμβανομένων των ήπιων καιρικών συνθηκών, της αποθήκευσης φυσικού αερίου και των τιμών άνθρακα».

Πώς κινήθηκαν οι ευρωπαϊκές χώρες

Οι ολλανδικές και πολωνικές τιμές των PPA παρουσίασαν τη μεγαλύτερη πτώση τον Ιανουάριο, μειωμένες κατά 16,3% και 15,7% αντίστοιχα, ενώ οι γαλλικές τιμές των PPA παρουσίασαν τη μικρότερη κίνηση, σημειώνοντας πτώση 6,8%.

Η Γαλλία ανακοίνωσε τις περισσότερες συμφωνίες από οποιαδήποτε άλλη χώρα τον Ιανουάριο, με έξι συνολικής ισχύος 179 MW. Η Pexapark δήλωσε ότι η πλειονότητα ήταν συνδεδεμένη με ηλιακά περιουσιακά στοιχεία, αλλά η μεγαλύτερη ήταν μια συμφωνία μεταξύ της Equinix και της Wpd. Η συμφωνία που χαρακτηρίστηκε ως μία από τις μεγαλύτερες εταιρικές συμβάσεις PPA στη γαλλική ιστορία, αφορούσε επτά συμβάσεις 20 ετών που αντιπροσωπεύουν περισσότερα από 100 MW ισχύος σε πέντε χερσαία αιολικά έργα.

Αλλού, στη Γερμανία, η Lhyfe και η EDPR Renewables σύναψαν 15ετή PPA που συνδέεται με ηλιακό έργο 55 MW. Η συμφωνία που έχει οριστεί για έναρξη λειτουργίας το 2025 στο κρατίδιο της Θουριγγίας, σηματοδοτεί το πρώτο μακροπρόθεσμο εταιρικό εγχείρημα PPA της EDPR στη Γερμανία, καθώς και την πρώτη συνεργασία της με παραγωγό πράσινου υδρογόνου.

Η Πολωνία είχε επίσης μια ισχυρή συμφωνία τον Ιανουάριο του 2024. Η χώρα κατέγραψε δύο συμφωνίες, συνολικής ισχύος 41 MW, συμπεριλαμβανομένης μιας 10ετούς συμφωνίας που περιστρέφεται γύρω από ένα ηλιακό περιουσιακό στοιχείο 21 MW μεταξύ της GoldenPeaks Capital Trading και της Boryszew Green Energy & Gas, το οποίο προβλέπεται να παράγει 24 GWh καθαρής ηλεκτρικής ενέργειας ετησίως.

Η Amazon ήταν ο κύριος αγοραστής του μήνα, υπογράφοντας δύο συμφωνίες με συλλογική δυναμικότητα άνω των 280 MW.