Την Παρασκευή 1η Μαρτίου η WindEurope και η Υπηρεσία Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας του Αζερμπαϊτζάν υπέγραψαν Μνημόνιο Κατανόησης(MoU) για την προώθηση της ανάπτυξης χερσαίας και υπεράκτιας αιολικής ενέργειας στο Αζερμπαϊτζάν και στην ευρύτερη περιοχή της Κασπίας Θάλασσας.

Ο άνεμος θα παίξει κρίσιμο ρόλο στην ενεργειακή μετάβαση τόσο του Αζερμπαϊτζάν όσο και της ευρύτερης περιοχής της Κασπίας. Μέσω αυτής της συνεργασίας, τα μέρη στοχεύουν να αξιοποιήσουν το τεράστιο χερσαίο και υπεράκτιο αιολικό δυναμικό στην περιοχή, συμβάλλοντας στον παγκόσμιο στόχο του τριπλασιασμού της δυναμικότητας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως το 2030. Το

Αζερμπαϊτζάν έχει μεγάλες δυνατότητες για ανάπτυξη αιολικής ενέργειας, τόσο στην ξηρά όσο και στην υπεράκτια. Η κυβέρνηση του Αζερμπαϊτζάν θέλει οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας να αποτελούν το 30% της συνολικής εγκατεστημένης ηλεκτρικής τους ισχύος μέχρι το 2030. Και θέλει να εξάγει μεγάλο μέρος της αιολικής τους ενέργειας στην Ευρώπη μέσω ενός Διαδρόμου Πράσινης Ενέργειας Κασπίας-ΕΕ. Έχουν ήδη υπογράψει Μνημόνιο Κατανόησης με τη Γεωργία, τη Ρουμανία και την Ουγγαρία για ένα υποθαλάσσιο καλώδιο κάτω από τη Μαύρη Θάλασσα.

Κάθε νέα ανεμογεννήτρια που κατασκευάζεται στην Ευρώπη και τη Γειτονιά παράγει κατά μέσο όρο 13 εκατ. ευρώ σε οικονομική δραστηριότητα. Έτσι, η κατασκευή περισσότερων αιολικών πάρκων όχι μόνο θα βοηθήσει να γίνει πιο πράσινη η παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στο Αζερμπαϊτζάν, αλλά θα αφήσει πίσω της σημαντικά οικονομικά οφέλη. Και για την ΕΕ θα είναι μια άλλη σταθερή πηγή καθαρού ηλεκτρισμού.

Με την υπογραφή του μνημονίου, η WindEurope και η Υπηρεσία Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας του Αζερμπαϊτζάν δεσμεύονται να συνεργαστούν σε διάφορους τομείς όπως:

  1. Η θέσπιση κριτηρίων ανταγωνισμού. Αυτό περιλαμβάνει τη χρήση ποιοτικών κριτηρίων που δεν λαμβάνουν υπόψη μόνο την τιμή αλλά και την προστιθέμενη αξία σε τομείς όπως η προστασία της βιοποικιλότητας, η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο και η δημιουργία θέσεων εργασίας.
  2. Η αναγνώριση ότι ο θαλάσσιος χωροταξικός σχεδιασμός και η ανάπτυξη του δικτύου είναι ζωτικής σημασίας για την υπεράκτια αιολική ανάπτυξη.
  3. Η απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης για τη διασφάλιση της αποτελεσματικής κατασκευής νέων αιολικών πάρκων.
  4. Η προμήθεια στοιχείων αιολικής ενέργειας. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για ευκαιρίες για τοπική και ευρωπαϊκή προμήθεια στοιχείων αιολικής ενέργειας.
  5. Η ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών και γνώσεων για την ανάπτυξη αιολικής ενέργειας και τις διασυνδέσεις ηλεκτρικού δικτύου.
  6. Η σύνδεση των ευρωπαϊκών παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας με την αιολική ενέργεια που παράγεται στο Αζερμπαϊτζάν για τη βελτιστοποίηση της ροής ηλεκτρικής ενέργειας.
  7. Η ανάπτυξη του Διαδρόμου Πράσινης Ενέργειας Κασπίας-ΕΕ. Θα υπάρξει περισσότερη συνεργασία για την ανάπτυξη μιας ηλεκτρικής διασύνδεσης που θα συνδέει το αζερικό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας με το περαιτέρω ευρωπαϊκό δίκτυο με την τοποθέτηση καλωδίου από το Αζερμπαϊτζάν στη Γεωργία, τη Ρουμανία και την Ουγγαρία.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της WindEurope, Giles Dickson, δήλωσε: «Η WindEurope έχει την τιμή να υπογράψει αυτό το Μνημόνιο Συνεννόησης με το Αζερμπαϊτζάν για να τους βοηθήσει να αναπτύξουν τον άνεμο τους, τόσο στην ξηρά όσο και στην ανοικτή θάλασσα στην Κασπία. Είναι υπέροχο που θέλουν να κατασκευάσουν τόσα πολλά και που θέλουν να εξάγουν την ενέργεια στην Η Ευρώπη μέσω του σχεδιαζόμενου καλωδίου της Μαύρης Θάλασσας. Είναι win-win συνεργασία».