Η πολωνική ενεργειακή εταιρεία ORLEN ανακοίνωσε την Πέμπτη (29 Φεβρουαρίου) ότι η PGNiG Upstream Norway και οι εταίροι της ολοκλήρωσαν τη γεώτρηση στην άδεια PL211 CS στη Νορβηγική Θάλασσα, σύμφωνα με το ceenergy.news.
Η εκτιμητική γεώτρηση επιβεβαίωσε ότι το κοίτασμα Adriana περιέχει αποθέματα φυσικού αερίου και συμπυκνωμάτων 28-43 εκατομμυρίων βαρελιών ανακτήσιμου ισοδύναμου πετρελαίου, ανέφερε η ORLEN σε δελτίο τύπου.
Η PGNiG Upstream Norway, η νορβηγική upstream εταιρεία της ORLEN, μαζί με τους εταίρους της στην άδεια, πραγματοποίησε τη γεώτρηση για να λάβει ακριβείς πληροφορίες σχετικά με τις ιδιότητες της ανακάλυψης Adriana στην άδεια PL211 CS που βρίσκεται 270 χιλιόμετρα βόρεια του Kristiansund (βόρεια Νορβηγία).
Η γεώτρηση, η οποία έφτασε σε κατακόρυφο βάθος άνω των 3.000 μέτρων, παρουσιάζει αύξηση σε σχέση με την εκτίμηση του όγκου φυσικού αερίου και συμπυκνωμάτων μεταξύ 19-31 εκατομμυρίων βαρελιών ισοδύναμου ανακτήσιμου πετρελαίου που έγινε μετά την ανακάλυψη το 2021, σημειώνει η ORLEN στην ανακοίνωση Τύπου. Η γεώτρηση επιβεβαίωσε επίσης την πολύ καλή ποιότητα του ταμιευτήρα, η οποία θα μπορούσε να έχει θετικό αντίκτυπο στην κερδοφορία της δυνητικής παραγωγής, ανέφερε η ORLEN.
Η PGNiG Upstream Norway αγόρασε μερίδιο 10 τοις εκατό στην άδεια PL211 CS από τη νορβηγική ενεργειακή εταιρεία Sval Energi τον Μάιο του 2023. Τον Δεκέμβριο του 2023, η εταιρεία αύξησε τη συμμετοχή της στο κοίτασμα σε 11,92% μέσω ανταλλαγής περιουσιακών στοιχείων με τον νορβηγικό παραγωγό πετρελαίου και φυσικού αερίου Wintershall Dea Norge. Εκτός από την Adriana, η άδεια περιλαμβάνει επίσης μια δεύτερη ανακάλυψη στο κοίτασμα Sabina, που περιέχει αέριο και πετρέλαιο. Η ανακάλυψη αυτή δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί.
Η άδεια PL211 CS βρίσκεται περίπου 25 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της περιοχής Skarv, η οποία αποτελεί έναν από τους κύριους κόμβους των δραστηριοτήτων της PGNiG Usptream Norway στη Νορβηγική Θάλασσα.
Μαζί με το 11,92% που κατέχει η PGNiG Upstream Norway στην άδεια PL211 CS, η Wintershall Dea Norge, ο διαχειριστής του κοιτάσματος, κατέχει το 38,08%, ενώ οι νορβηγικές εταιρείες πετροχημικών Petoro και Aker BP κατέχουν το 35% και 15% αντίστοιχα.