Το Κατάρ έχει σήμερα τη δυνατότητα να εξάγει περίπου 77 εκατομμύρια μετρικούς τόνους υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) ετησίως, γεγονός που το καθιστά τον τρίτο μεγαλύτερο προμηθευτή παγκοσμίως μετά τις ΗΠΑ και την Αυστραλία. Μέχρι πριν από λίγες ημέρες, στόχευε να αυξήσει τη δυναμικότητά του κατά περίπου 60% σε 126 εκατομμύρια τόνους. Aυτό θα ήταν αρκετό για να οδηγήσει την αγορά LNG σε υπερπροσφορά. Σημειώνεται ότι στις 25 Φεβρουαρίου, το Κατάρ ανακοίνωσε σχέδια για μια πιο επιθετική αύξηση κατά 85% σε 142 εκατομμύρια τόνους πριν από το 2030.

Το Κατάρ τώρα κατακλύζει την αγορά φυσικού αερίου και κοιτά προς την Ασία. Ο επικεφαλής της QatarEnergy, Σάαντ αλ-Κάαμπι (Saad al-Kaabi), ανακοίνωσε την Κυριακή μια νέα επέκταση της παραγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου που θα προσθέσει επιπλέον 16 εκατομμύρια τόνους ετησίως (mtpa) στα υφιστάμενα σχέδια επέκτασης, ανεβάζοντας τη συνολική δυναμικότητα σε 142 mtpa. «Βλέπουμε ότι η Ευρώπη θα χρειάζεται φυσικό αέριο για πάρα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Αλλά η ανάπτυξη στην Ασία θα είναι σίγουρα μεγαλύτερη από την ανάπτυξη στην Ευρώπη, λόγω της αύξησης του πληθυσμού».

Η κρατική QatarEnergy έχει ήδη υπογράψει μια σειρά από συμφωνίες προμήθειας με Ευρωπαίους και Ασιάτες εταίρους στο τεράστιο έργο επέκτασης του Βόρειου Πεδίου, το οποίο αναμενόταν – πριν από την ανακοίνωση της Κυριακής – να αρχίσει να παράγει 126 εκατομμύρια mtpa υγροποιημένου φυσικού αερίου ετησίως μέχρι το 2027, από τα 77 mtpa που είναι σήμερα. Οι ερευνητικές δραστηριότητες στα δυτικά του Βόρειου Πεδίου, ώθησαν την εταιρεία στην απόφαση για περαιτέρω επέκταση. Η ανακοίνωση του Κατάρ έρχεται καθώς οι τιμές του αμερικανικού φυσικού αερίου διαπραγματεύονται κοντά στο χαμηλότερο επίπεδο όλων των εποχών, αν προσαρμοστούν στον πληθωρισμό, μετά από μια δεκαετία αλματώδους αύξησης της παραγωγής που κατέστησε τις ΗΠΑ έναν από τους κορυφαίους εξαγωγείς πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Συνήθως, οι χώρες που εξάγουν φυσικό αέριο υπογράφουν πρώτα μακροχρόνιες συμβάσεις με τους αγοραστές και χρησιμοποιούν αυτές τις δεσμεύσεις για να χρηματοδοτήσουν και στη συνέχεια να κατασκευάσουν το έργο. Το Κατάρ προχωρά χωρίς συμβόλαια, βάζοντας βαθιά το χέρι στην τσέπη για να κατασκευάσει τις εγκαταστάσεις και να βρει αγοραστές για την παραγωγή αργότερα. Το Bloomberg αναφέρει ότι βοηθάει το γεγονός ότι η χώρα είναι πιθανώς ο παραγωγός με το χαμηλότερο κόστος. Αξίζει να σημειωθεί ότι η συνολική παραγωγή του Κατάρ μέχρι την αλλαγή της δεκαετίας θα αυξηθεί σύμφωνα με τις προβλέψεις της QatarEnergy σχεδόν κατά 85% από τα σημερινά επίπεδα παραγωγής των 77 εκατ. τόνων εν μέσω της ανακάλυψης τεράστιων νέων αποθεμάτων φυσικού αερίου
Θα τα καταφέρει το Κατάρ; Το μέτρο της νίκης δεν θα καθοριστεί από τις τιμές του φυσικού αερίου, αλλά μάλλον από τις ποσότητες. Το Κατάρ, το οποίο αποχώρησε από το πετρελαϊκό καρτέλ του ΟΠΕΚ το 2019, ενδιαφέρεται σαφώς για την επέκταση της αγοράς φυσικού αερίου, ακόμη και αν αυτό έχει ως αποτέλεσμα χαμηλότερες τιμές. Στην Ασία, οι τιμές αναφοράς του LNG έχουν πέσει κάτω από τα 10 δολάρια, από το ιστορικό υψηλό που ξεπερνούσε τα 70 δολάρια στα μέσα του 2022.

Πάντως, δεν συμφωνούν όλοι με τη χρήση του LNG ως «γέφυρα» για την καταπολέμηση της κλιματικής κρίσης. Δεδομένου όμως ότι κάθε κομμάτι άνθρακα που αντικαθίσταται από μόρια φυσικού αερίου είναι μια νίκη για τον πλανήτη, ο πλανήτης θα έχει μεγάλο συμφέρον αν πετύχει το σχέδιο του Κατάρ.