Με μια μεγαλεπήβολη επέκταση δύο φάσεων που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη και μια τεράστια νέα κατασκευή στα σκαριά, το Κατάρ ετοιμάζεται να ελέγξει περίπου το ένα τέταρτο του συνόλου του υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) μέχρι το τέλος της δεκαετίας – και μαζί με αυτό, ένα αυξανόμενο μερίδιο της παγκόσμιας επιρροής και του πλούτου, σύμφωνα με το Bloomberg.
Ο υπουργός Ενέργειας του Κατάρ, Σάαντ Αλ Καάμπι, παρουσίασε την περασμένη Κυριακή σχέδια για την αύξηση της δυναμικότητας κατά 13% επιπλέον των έργων που είχε ήδη ανακοινώσει, ανεβάζοντας μαζί την παραγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου της χώρας από 77 εκατομμύρια τόνους ετησίως σήμερα σε 142 εκατομμύρια τόνους έως το 2030. Αυτό βάζει τη χερσόνησο με λιγότερους κατοίκους από την πολιτεία του Μισισιπή σε τροχιά παραγωγής του ισοδύναμου περίπου 7,25 εκατομμυρίων βαρελιών πετρελαίου την ημέρα. Το μεγαλύτερο μέρος από αυτό θα εξάγεται, ουσιαστικά ισοδυναμώντας με τις μεταφορές πετρελαίου από τον κυρίαρχο ενεργειακό γίγαντα της περιοχής, τη Σαουδική Αραβία.
«Θα συνεχίσουμε να αξιολογούμε. Εάν υπάρχουν περισσότερα που είναι διαθέσιμα για παραγωγή, θα παράγουμε περισσότερα», δήλωσε ο Αλ-Καάμπι στη συνέντευξη Τύπου που μετέδωσε την είδηση. Το μόνο πράγμα που θα μπορούσε να σταματήσει το Κατάρ από το να επεκταθεί περαιτέρω είναι αν δεν βλέπει πλέον τη ζήτηση γι’ αυτό, είπε. «Πιστεύουμε ότι υπάρχει μια τεράστια διαθέσιμη αγορά εκεί».
Καθώς το Κατάρ αυξάνει τις εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου, η χώρα που έχει ήδη ένα από τα υψηλότερα κατά κεφαλήν ΑΕΠ θα εισπράττει ακόμη περισσότερα χρήματα. Οι υδρογονάνθρακες, συμπεριλαμβανομένου του LNG, αντιπροσώπευαν περίπου το 44% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος του Κατάρ το 2022, εκτιμά η Moody’s Investors Service. Μόλις όλα τεθούν σε λειτουργία, η πρόσθετη προμήθεια θα αυξήσει τα ετήσια έσοδα κατά περίπου 31 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με υπολογισμούς του Bloomberg που βασίζονται στις τιμές των πρόσφατων μακροπρόθεσμων συμβολαίων που προϋποθέτουν πετρέλαιο γύρω στα 80 δολάρια το βαρέλι. Σε συνέντευξή του στο Bloomberg News, ο Αλ-Καάμπι επιβεβαίωσε ότι τα νέα έσοδα θα κυμαίνονται σε δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια, χωρίς να δώσει ακριβές ποσό.