Η Ουκρανία χρειάζεται επειγόντως αμερικανική βοήθεια για να προστατέψει τις ενεργειακές υποδομές της από τους ρωσικούς πυραυλικούς βομβαρδισμούς, προειδοποίησε ο επικεφαλής του μεγαλύτερου ιδιωτικού παραγωγού ενέργειας της χώρας, σύμφωνα με τους Financial Times.

Η έκκληση του Μαξίμ Τιμτσένκο, διευθύνοντος συμβούλου της DTEK, έρχεται να προστεθεί στις αυξανόμενες ανησυχίες του Κιέβου σχετικά με ένα πακέτο βοήθειας που μπλοκάρουν οι Ρεπουμπλικάνοι στο Κογκρέσο, το οποίο η χώρα χρειάζεται για να ενισχύσει την αεράμυνά της.

«Μετά από δύο χρόνια μάχης, δεν έχουμε την πολυτέλεια να χάσουμε αυτόν τον ενεργειακό πόλεμο», δήλωσε ο Τιμτσένκο. «Και υπάρχει ο κίνδυνος να αρχίσουμε να χάνουμε μόνο και μόνο επειδή δεν παραδόθηκαν αυτά που υποσχέθηκαν».

Όπως και το 2022, η Ρωσία ενίσχυσε τις αεροπορικές επιθέσεις της στο ενεργειακό σύστημα της Ουκρανίας ενόψει του φετινού χειμώνα. Η νίκη της Ουκρανίας «δεν εξαρτάται μόνο από τους ανθρώπους στην πρώτη γραμμή, αλλά και από το πώς θα επιβιώσει η οικονομία μας. Πώς θα συνεχίσουν να λειτουργούν οι βιομηχανίες μας», δήλωσε ο Τιμτσένκο. Η παροχή ηλεκτρικής ενέργειας είναι «εξίσου σημαντική τόσο το καλοκαίρι όσο και το χειμώνα».

Η Παγκόσμια Τράπεζα εκτίμησε τον Νοέμβριο ότι οι ζημιές στον ενεργειακό τομέα της Ουκρανίας κατά τη διάρκεια του πολέμου ανήλθαν σε 12 δισ. δολάρια, ενώ το χειμώνα του 2022-23 θα καταστραφεί πάνω από το 50% των ενεργειακών υποδομών της χώρας.

Η Ουκρανία ήταν αρχικά πιο προετοιμασμένη και ικανή να προστατεύσει τις ενεργειακές υποδομές της τους πρώτους μήνες του χειμώνα, αλλά τις τελευταίες εβδομάδες «περισσότερα μη επανδρωμένα αεροσκάφη και περισσότεροι πύραυλοι έφτασαν στο στόχο τους», δήλωσε ο Τιμτσένκο, καθώς η χώρα αγωνίζεται να αναπτύξει επαρκή αεράμυνα εν μέσω εξάντλησης των δυτικών πυρομαχικών.

Σε έλλειψη τα ευρωπαϊκά πυρομαχικά

Η έλλειψη πυρομαχικών έχει επιδεινωθεί από τη διαφωνία του Κογκρέσου, η οποία καθυστέρησε τη χορήγηση αμερικανικής βοήθειας ύψους 60 δισ. δολαρίων, τα μισά από τα οποία θα προορίζονταν για τον οπλισμό. Τα ευρωπαϊκά πυρομαχικά είναι επίσης σε έλλειψη, ακόμη και καθώς οι πρωτεύουσες της ΕΕ προσπαθούν να συγκεντρώσουν βοήθεια έκτακτης ανάγκης.

«Αποκαθιστούμε κάθε εβδομάδα τον ηλεκτρολογικό μας εξοπλισμό από τους βομβαρδισμούς. Και η αίσθηση ότι γινόμαστε πιο απροστάτευτοι, απλά βλάπτει πολύ την αυτοπεποίθησή μας», δήλωσε ο Τιμτσένκο. Η εταιρεία, η οποία προμηθεύει περίπου το 20% των αναγκών της Ουκρανίας σε ηλεκτρική ενέργεια, έχει καταγράψει περισσότερες από 9.700 επιθέσεις στις υποδομές της από τότε που ξεκίνησε η εισβολή τον Φεβρουάριο του 2022.

Φέτος, η εταιρεία έχει υποστεί 150 επιθέσεις, ενώ περισσότερα από 1 εκατ. νοικοκυριά και επιχειρήσεις έχουν υποστεί διακοπές ρεύματος σε περιοχές της DTEK. Καθώς ο χειμώνας πλησιάζει στο τέλος του, η ζήτηση ενέργειας θα μειωθεί, αλλά ο Τιμτσένκο προειδοποίησε κατά της «χαλάρωσης» τους επόμενους έξι μήνες μόνο και μόνο «επειδή δεν έχουμε παγώσει το καλοκαίρι».