Οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από τον ενεργειακό τομέα σε παγκόσμια κλίμακα αυξήθηκαν το 2023 με μικρότερο ρυθμό έναντι του 2022, μολονότι επιταχύνθηκε ο ρυθμός αύξησης της ζήτησης για ενέργεια, σύμφωνα με την έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA), CO2 Emissions in 2023.

Η μεγάλη επέκταση των πράσινων τεχνολογιών, όπως είναι τα φωτοβολταϊκά, τα αιολικά πάρκα και τα ηλεκτρικά οχήματα έχουν «φρενάρει» την αύξηση των εκπομπών ρύπων, οι οποίες πλέον δείχνουν να είναι πολύ κοντά στα υψηλά τους.

Όπως επισημαίνει σε σχετική ανάρτηση ο επικεφαλής της ΙΕΑ, Φατίχ Μπιρόλ, ένα μεγάλο τμήμα των αυξημένων εκπομπών οφείλονται στην απρόσμενη πτώση της υδροηλεκτρικής παραγωγής και τη συνακόλουθη κάλυψη του κενού από τα ορυκτά καύσιμα. Εάν δεν υπήρχε αυτή η εξέλιξη, τότε οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας θα ήταν μειωμένες.

Την τελευταία δεκαετία, η ένταση άνθρακα της παγκόσμιας οικονομίας έχει υποχωρήσει κατά 20%. Αυτό οφείλεται τόσο στη μεγάλη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης, όσο και στη μείωση της έντασης άνθρακα της παγκόσμιας ενεργειακής αλυσίδας, οδηγώντας στην όλο και μεγαλύτερη αποσύνδεση της αύξησης των εκπομπών από την αύξηση του ρυθμού οικονομικής ανάπτυξης.

Η ανάπτυξη της καθαρής ενέργειας τα τελευταία χρόνια έχει αξιοσημείωτη επίπτωση στις εκπομπές ρύπων, καθώς χωρίς τις τεχνολογίες παραγωγής πράσινης ενέργειας η αύξηση τους από το 2019 θα ήταν τρεις φορές υψηλότερη.