Ο Καναδάς θα επιταχύνει τη διαδικασία έγκρισης νέων πυρηνικών έργων, αλλά δεν θα τα εξαιρέσει από την ομοσπονδιακή περιβαλλοντική εξέταση, όπως ζήτησε η επαρχία του Οντάριο, δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, Τζόναθαν Γουίλκινσον, σε συνέντευξή του στο Reuters.

Όλα τα νέα μεγάλα έργα στον Καναδά, συμπεριλαμβανομένων των πυρηνικών αντιδραστήρων, πρέπει να εξετάζονται βάσει του νόμου περί εκτίμησης επιπτώσεων (IAA), τον οποίο η κυβέρνηση έχει υποσχεθεί να αναθεωρήσει την άνοιξη, αφού το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε πέρυσι ότι υπερέβη την επαρχιακή δικαιοδοσία.

Ο Καναδάς είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός ουρανίου στον κόσμο, αλλά η μακρά ρυθμιστική διαδικασία έχει ως αποτέλεσμα οι μεταλλωρύχοι όπως η NexGen Energy να πρέπει να περιμένουν επτά χρόνια για να κατασκευάσουν το μεγαλύτερο ορυχείο ουρανίου στον κόσμο στο Σασκάτσουαν.

«Πρόκειται για μια πολύ μακρά διαδικασία», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της NexGen, Λι Κάρυερ. «Η συνεργασία της κυβέρνησης και της βιομηχανίας για να τεθούν αυτά τα έργα σε λειτουργία πιο γρήγορα, αυτό είναι το απόλυτο κλειδί».

Ακόμα κι έτσι, η NexGen δήλωσε ότι η αυστηρότητα του ρυθμιστικού συστήματος του Καναδά αποτελεί πλεονέκτημα, καθώς προωθεί τη βαθιά ανάλυση του έργου, ανέφερε ο Κάρυερ.

Η πυρηνική ενέργεια τυγχάνει ευρείας δημόσιας υποστήριξης, απασχολώντας περισσότερους από 70.000 ανθρώπους, ωστόσο ο νεότερος αντιδραστήρας του Καναδά τέθηκε σε λειτουργία πριν από δύο και πλέον δεκαετίες και κανένα πυρηνικό έργο δεν έχει εγκριθεί από τότε που εισήχθη η IAA το 2019.

Αντιδράσεις για την επέκταση της πυρηνικής ενέργειας

Εάν το χρονοδιάγραμμα έγκρισης μειωθεί, θα μπορούσε να βοηθήσει την κυβέρνηση του φιλελεύθερου πρωθυπουργού Τζάστιν Τρουντό να επιτύχει τους στόχους της για μείωση του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας σε καθαρές μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα έως το 2035, μέρος ενός συνολικού στόχου για καθαρές μηδενικές εκπομπές έως το 2050.

Ομάδες για το κλίμα και ερευνητές έχουν προειδοποιήσει ότι ο Καναδάς κινδυνεύει να χάσει τους κλιματικούς στόχους του.

Η επέκταση της πυρηνικής ενέργειας αντιμετωπίζει αντιδράσεις, ωστόσο, λόγω των κατηγοριών ότι ήδη δεν εξετάζει επαρκώς τους κινδύνους.

Η περιβαλλοντική ομάδα Sierra Club αντιτίθεται στην ανάπτυξη των πυρηνικών καυσίμων λόγω των επικίνδυνων αποβλήτων, του υψηλού κόστους και των δεσμών με τα όπλα, δήλωσε η διευθύντρια προγραμμάτων της Sierra στον Καναδά, Γκρέτσεν Φιτζγκέραλντ.

«Ο Καναδάς έχει αποτύχει ξανά και ξανά να δημιουργήσει έγκυρες διαδικασίες περιβαλλοντικής αξιολόγησης και κανονιστική ρύθμιση της πυρηνικής βιομηχανίας – αφήνοντας τις κοινότητες σε κίνδυνο», δήλωσε η Φιτζγκέραλντ.