Το ανώτατο δικαστήριο της Δανίας έκρινε ότι ο μεγαλύτερος παραγωγός χοιρινού κρέατος στην Ευρώπη παραπλάνησε τους καταναλωτές διαφημίζοντας το κρέας του ως «φιλικό προς το περιβάλλον», στην πρώτη ετυμηγορία της σκανδιναβικής χώρας για «πράσινο ξέπλυμα», σύμφωνα με το Bloomberg.

Μια ομάδα μη κερδοσκοπικών οργανώσεων είχε ισχυριστεί ότι η Danish Crown A/S παρουσίαζε ψευδώς το κλιματικό της αποτύπωμα σε μια εκστρατεία μάρκετινγκ από το 2020, η οποία, όπως είπαν, έδινε την εσφαλμένη εντύπωση ότι η κατανάλωση χοιρινού κρέατος είναι καλή για το κλίμα.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι εταιρείες αντιμετωπίζουν αυξανόμενη πίεση να αποδείξουν ότι οι δηλώσεις τους για το κλίμα είναι ακριβείς, διαφορετικά κινδυνεύουν να αμφισβητηθούν από ακτιβιστές, επενδυτές και αρχές. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο Γενικός Εισαγγελέας της Νέας Υόρκης δήλωσε ότι μηνύει την JBS SA, υποστηρίζοντας ότι η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής κρέατος στον κόσμο παραπλάνησε το κοινό σχετικά με τις περιβαλλοντικές της επιπτώσεις.

Το δικαστήριο της δυτικής Δανίας έκρινε την Παρασκευή ότι η Danish Crown παραβίασε το νόμο, καθώς χαρακτήριζε το χοιρινό κρέας της ως «φιλικό προς το περιβάλλον». Αλλά οι δικαστές τάχθηκαν υπέρ της εταιρείας σε άλλη καταγγελία, αποδεχόμενοι τη δήλωσή της ότι το δανέζικο χοιρινό κρέας είναι «πιο φιλικό προς το περιβάλλον από ό,τι νομίζετε».

Το δικαστήριο διέταξε την Danish Crown να καταβάλει 300.000 κορώνες (44.000 δολάρια) και να αναγνωρίσει ότι παραβίασε τους νόμους περί μάρκετινγκ. Εκπρόσωπος της εταιρείας δήλωσε ότι δεν είχε άμεσα κάποιο σχόλιο για την απόφαση της Παρασκευής, όταν επικοινώνησε τηλεφωνικά.

Η Danish Crown έχει προηγουμένως αρνηθεί ότι παραπλάνησε τους καταναλωτές. Το 2021 απέσυρε την καμπάνια μετά από επικρίσεις, αλλά συνέχισε να την υπερασπίζεται, υποστηρίζοντας ότι είχε ως στόχο να αναδείξει την εστίαση της βιομηχανίας στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στην παραγωγή χοιρινού κρέατος. Η Danish Crown, ένας συνεταιρισμός που ελέγχεται από περισσότερους από 6.000 Δανούς κτηνοτρόφους, έχει δεσμευτεί να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 50% το 2030.

Πρόκειται για την πρώτη υπόθεση οικολογικής πλύσης που εκδικάζεται ενώπιον δικαστηρίου στη Δανία. Πέρυσι ένας δικαστής της πόλης παρέπεμψε την αγωγή στο Ανώτατο Δικαστήριο, επειδή είναι κύριας φύσης. Πίσω από την αγωγή βρίσκονται η Δανική Ένωση Χορτοφάγων και το Κίνημα για το Κλίμα, με την υποστήριξη του Δανικού Συμβουλίου Καταναλωτών.