«Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να συνεχίσει να παρέχει κίνητρα για την τεχνολογία των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας», δήλωσε ο υπουργός Βιομηχανίας και Τεχνολογίας της Τουρκίας, Μεχμέτ Φατίχ Κατζίρ. «Μια τέτοια προσέγγιση κατέστησε τη χώρα τον υπ’ αριθμόν ένα παραγωγό ηλιακών πάνελ στην Ευρώπη και τον τέταρτο στον τομέα της αιολικής ενέργειας», τόνισε ο αξιωματούχος.

«Το νομικό πλαίσιο θα ευθυγραμμιστεί με την ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, συμπεριλαμβανομένης της εισαγωγής ενός συστήματος εμπορίας εκπομπών», πρόσθεσε.

Όπως αναφέρει το Balkan Green Energy News, η Τουρκία αναπτύσσει ένα βιώσιμο και ισχυρό μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης που προωθεί τον πράσινο και ψηφιακό μετασχηματισμό, σύμφωνα με τον Κατζίρ. Είπε ότι η κυβέρνηση ετοιμάζεται να εισαγάγει ένα σύστημα εμπορίας εκπομπών. Αυτό θα θωρακίσει μερικώς ή πλήρως τους εξαγωγείς προς την Ευρωπαϊκή Ένωση από τις δαπάνες που σχετίζονται με τον μηχανισμό προσαρμογής των συνόρων άνθρακα (CBAM) – τον επερχόμενο φόρο στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Το νομικό πλαίσιο βρίσκεται υπό εναρμόνιση με την ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, εξήγησε ο υπουργός. Υποσχέθηκε να ενισχύσει περαιτέρω τις υποδομές για την πράσινη μετάβαση, να αναπτύξει τις απαραίτητες τεχνολογίες και να ενισχύσει τις επενδύσεις, την απασχόληση, τη μεταποίηση και τις εξαγωγές.

Τα κίνητρα για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την ενεργειακή απόδοση και την προστασία του περιβάλλοντος άνοιξαν το δρόμο για επενδύσεις που έφτασαν τα 637 δισεκατομμύρια TRL από το 2017, τόνισε ο Κατζίρ. Το ποσό αυτό ισοδυναμεί με 18,8 δισ. ευρώ τώρα, αλλά η αξία της τουρκικής λίρας έχει μειωθεί σχεδόν 90% έναντι του ευρώ την ίδια περίοδο.

Οι προγραμματιστές έργων στην Τουρκία πρέπει να προμηθεύονται εξοπλισμό και υπηρεσίες από την εγχώρια αγορά

Σε αντάλλαγμα για τη στήριξη, η κυβέρνηση απαιτεί από τους προγραμματιστές έργων να προμηθεύονται σχεδόν τα τρία τέταρτα του εξοπλισμού και των υπηρεσιών από την εγχώρια αγορά. Οι επιδοτήσεις για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, οι οποίες χορηγούνται κυρίως μέσω δημοπρασιών, δίνουν κίνητρο στους παραγωγούς ηλιακών συλλεκτών και ανεμογεννητριών να ξεκινήσουν ή να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους στη χώρα.

Η Κίνα ελέγχει το μεγαλύτερο μέρος της παγκόσμιας αγοράς ηλιακών πάνελ, ακολουθούμενη από το Βιετνάμ, τη Νότια Κορέα και την Τουρκία. Η Μαλαισία είναι ο πέμπτος μεγαλύτερος κατασκευαστής, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες ακολουθούν στη λίστα.

Το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στη συνολική ηλεκτρική ισχύ της Τουρκίας έχει φθάσει το 55%, σημείωσε ο Κατζίρ. Η κυβέρνηση έχει εντείνει τη συνεργασία με τα διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα για τη στήριξη των πράσινων επενδύσεων, είπε.

«Μέσω των οδικών χαρτών για την απαλλαγή από τον άνθρακα στους τομείς του χάλυβα, του αλουμινίου, του τσιμέντου και των λιπασμάτων, που εκπονήθηκαν με τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, εξετάσαμε τη σκοπιμότητα των εναλλακτικών τεχνολογιών, τις αναμενόμενες μειώσεις των εκπομπών, το μέγεθος των απαιτούμενων επενδύσεων και τις πολιτικές που πρέπει να εφαρμοστούν σε αυτούς τους στρατηγικούς τομείς», επισήμανε ο υπουργός.

Όλοι αυτοί περιλαμβάνονται στον κανονισμό CBAM μαζί με τον σίδηρο, το υδρογόνο και την ηλεκτρική ενέργεια.