Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε την Πέμπτη ότι η μείωση των εκπομπών είναι «ουσιαστικά» ευθύνη των χωρών της G20, των μεγαλύτερων ρυπαντών, ζητώντας ισχυρότερους στόχους και δικαιότερη χρηματοδότηση για τις χώρες που φέρουν το μεγαλύτερο βάρος της κλιματικής αλλαγής.

Ο Γκουτέρες, μιλώντας πριν από τη σύνοδο κορυφής της Κοινότητας των Κρατών της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής (CELAC) στον Άγιο Βικέντιο και τις Γρεναδίνες, δήλωσε ότι απαιτείται «περισσότερη κλιματική δικαιοσύνη», συμπεριλαμβανομένου του εύλογου κόστους χρηματοδότησης των αναπτυσσόμενων χωρών για την προστασία τους από την κλιματική αλλαγή.

«Είναι απολύτως απαραίτητο να υπάρχει όχι μόνο πολύ μεγαλύτερη φιλοδοξία σε σχέση με τη μείωση των εκπομπών, και αυτό είναι ουσιαστικά ευθύνη των χωρών της G20 που αντιπροσωπεύουν το 80% των εκπομπών», δήλωσε ο Γκουτέρες.

Πρόσθεσε ότι περισσότερη κλιματική δικαιοσύνη συνεπάγεται «πολύ περισσότερη χρηματοδότηση διαθέσιμη με λογικό κόστος για την προσαρμογή και τον μετριασμό για τις αναπτυσσόμενες χώρες, και ιδίως για τα μικρά νησιωτικά αναπτυσσόμενα κράτη».

Οι χώρες της Καραϊβικής έχουν ζητήσει εδώ και καιρό αποζημιώσεις για το κλίμα, όπως ένα ταμείο «ζημιών και απωλειών» που θα καταβάλλεται από τις πλουσιότερες χώρες για τα ευάλωτα έθνη, ώστε να έχουν πρόσβαση σε κεφάλαια για ζημίες που προκλήθηκαν από κλιματικές καταστροφές.

Οι χώρες της Καραϊβικής αντιμετωπίζουν επιπλέον υψηλά ποσοστά χρέους προς το ΑΕΠ και έχουν ζητήσει ελάφρυνση του χρέους, ώστε οι κυβερνήσεις να μην αναγκάζονται να επιλέξουν μεταξύ της ανάπτυξης ανθρωπιστικών έργων και έργων αντιμετώπισης έκτακτης ανάγκης και της αποπληρωμής του χρέους.

Ο Γκουτέρες δήλωσε ότι η κλιματική αλλαγή θα είναι ένα από τα θέματα που θα θέσει στη σύνοδο κορυφής την Παρασκευή, καθώς και η διεθνής αντίδραση στην επιδείνωση της σύγκρουσης και της ανθρωπιστικής κρίσης στην Αϊτή.

«Είναι η στιγμή να αναγνωρίσουμε ότι η Λατινική Αμερική και η Καραϊβική υπήρξαν θύματα ενός άδικου διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος και ότι πολλοί από αυτούς, ειδικότερα, είναι θύματα της ανεξέλεγκτης κλιματικής αλλαγής», είπε.