Οι παγκόσμιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2) που σχετίζονται με την ενέργεια σημείωσαν ρεκόρ το 2023, εν μέρει λόγω της αυξημένης χρήσης ορυκτών καυσίμων σε χώρες όπου η ξηρασία εμπόδισε την παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (IEA).

Τα επόμενα χρόνια θα χρειαστούν απότομες περικοπές στις εκπομπές CO2, κυρίως από την καύση ορυκτών καυσίμων, αν πρόκειται να επιτευχθούν οι στόχοι για τον περιορισμό της παγκόσμιας ανόδου της θερμοκρασίας και την αποτροπή της ανεξέλεγκτης κλιματικής αλλαγής, δήλωσαν οι επιστήμονες.

«Μακριά από το να μειωθούν γρήγορα -όπως απαιτείται για να επιτευχθούν οι παγκόσμιοι στόχοι για το κλίμα που έχουν τεθεί στη Συμφωνία του Παρισιού- οι εκπομπές CO2 έφτασαν σε νέα επίπεδα ρεκόρ», αναφέρει σε έκθεσή του ο ΙΕΑ.

Οι παγκόσμιες εκπομπές από την ενέργεια αυξήθηκαν κατά 410 εκατομμύρια τόνους ή 1,1% το 2023 σε 37,4 δισεκατομμύρια τόνους, σύμφωνα με την ανάλυση του ΙΕΑ.

Η παγκόσμια επέκταση της καθαρής τεχνολογίας, όπως η αιολική και η ηλιακή ενέργεια και τα ηλεκτρικά οχήματα, βοήθησε στην ανάσχεση της αύξησης των εκπομπών, η οποία ήταν 1,3% το 2022. Ωστόσο, η επαναλειτουργία της οικονομίας της Κίνας, η αυξημένη χρήση ορυκτών καυσίμων σε χώρες με χαμηλή παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας και η ανάκαμψη του τομέα των αερομεταφορών οδήγησαν σε συνολική αύξηση, αναφέρει η έκθεση του ΙΕΑ.

Οι κινήσεις για την αντικατάσταση της χαμένης παραγωγής υδροηλεκτρικής ενέργειας λόγω ακραίων ξηρασιών ευθύνονται για το 40% περίπου της αύξησης των εκπομπών, ή 170 εκατομμύρια τόνους CO2, ανέφερε.

«Χωρίς αυτή την επίδραση, οι εκπομπές από τον παγκόσμιο τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας θα είχαν μειωθεί το 2023», δήλωσε ο ΙΕΑ.

Μειώθηκαν σε ΗΠΑ και ΕΕ, αυξήθηκαν σε Κίνα

Οι εκπομπές που σχετίζονται με την ενέργεια στις Ηνωμένες Πολιτείες μειώθηκαν κατά 4,1%, με το μεγαλύτερο μέρος της μείωσης να προέρχεται από τον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας, σύμφωνα με την έκθεση.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση οι εκπομπές από την ενέργεια μειώθηκαν κατά σχεδόν 9% πέρυσι, λόγω της εκτίναξης της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές και της πτώσης της παραγωγής ενέργειας τόσο από άνθρακα όσο και από φυσικό αέριο.

Στην Κίνα, οι εκπομπές από την ενέργεια αυξήθηκαν κατά 5,2%, με τη ζήτηση ενέργειας να αυξάνεται καθώς η χώρα ανέκαμψε από τα λουκέτα που σχετίζονται με το COVID-19, αναφέρει η έκθεση.

Η Κίνα, ωστόσο, συνεισέφερε επίσης περίπου το 60% των παγκόσμιων προσθηκών ηλιακής και αιολικής ενέργειας και ηλεκτρικών οχημάτων το 2023, ανέφερε ο ΙΕΑ.

Σε παγκόσμιο επίπεδο τα ηλεκτρικά οχήματα αντιπροσώπευαν μία στις πέντε πωλήσεις νέων αυτοκινήτων το 2023, φτάνοντας τα 14 εκατομμύρια και σημειώνοντας αύξηση 35% σε σχέση με το 2022.