Το έργο GREENABLER του βουλγαρικού διαχειριστή συστήματος μεταφοράς ESO εγκρίθηκε από το Συμβούλιο Υπουργών για χρηματοδότηση με κεφάλαια από το Ταμείο Εκσυγχρονισμού. Η συνολική αξία του έργου GREENABLER ανέρχεται σε 857 εκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με το ceenergy.news.

Το έργο GREENABLER χωρίζεται σε δύο κύριες ομάδες δραστηριοτήτων. Η πρώτη αφορά την ανακατασκευή 720 χιλιομέτρων υφιστάμενων γραμμών μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας για τη μετατροπή τους από επίπεδο τάσης 220 κιλοβόλτ (kV) σε 400 kV και τη συγχρονισμένη ανακατασκευή των παρακείμενων υποσταθμών. Η δεύτερη ομάδα αφορά την ανακατασκευή της γραμμής ηλεκτροδότησης «Hemus – Stara Planina και τη μετατροπή της από επίπεδο τάσης 220 kV σε 400 kV, ανακατασκευές 888 χιλιομέτρων γραμμών ηλεκτροδότησης 110 kV και τον διπλασιασμό 92 χιλιομέτρων γραμμών ηλεκτροδότησης 110 kV με σκοπό την αύξηση της ικανότητας μεταφοράς του δικτύου.

Επί του παρόντος, η Βουλγαρία διαθέτει περίπου 265 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση έργων προτεραιότητας και μη προτεραιότητας. Προκειμένου να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα για την ένταξη συγκεκριμένων έργων προς έγκριση από την Επιτροπή Επενδύσεων το 2024, το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε κατάλογο επενδύσεων προτεραιότητας που προτείνονται για χρηματοδότηση με κεφάλαια από το Ταμείο Εκσυγχρονισμού. Στο επόμενο στάδιο θα προταθούν και άλλες προτάσεις έργων.

Ο συνολικός προϋπολογισμός της πρώτης ομάδας δραστηριοτήτων ανέρχεται σε 568 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Εκσυγχρονισμού. Το 2024 θα χρηματοδοτηθεί μόνο το πρώτο στάδιο, το οποίο έχει προϋπολογισμό 65 εκατ. ευρώ.

Η προτεινόμενη επένδυση αποσκοπεί στην υποστήριξη των έργων που προβλέπονται στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για τη θέση σε λειτουργία 4,5 γιγαβάτ (GW) νέων ΑΠΕ, παρέχοντας την απαραίτητη τεχνική δυνατότητα για τη σύνδεσή τους στο εθνικό δίκτυο.