Ο ρωσικός διαχειριστής ενός αγωγού που τροφοδοτεί την Τουρκία και τα Βαλκάνια με φυσικό αέριο δήλωσε ότι θα αναστείλει ορισμένες εργασίες συντήρησης και επισκευής, επικαλούμενος τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. H κίνηση αυτή απειλεί την ενεργειακή ισορροπία της Ευρώπης, σύμφωνα με το Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL).

Ο Όλεγκ Ασκιούτιν, ο διευθυντής της South Stream Transport B.V., έστειλε νωρίτερα αυτό το μήνα σημείωμα στους διευθυντές των τμημάτων ενημερώνοντας τους ότι η αρχή εισαγωγών και εξαγωγών της Ολλανδίας θα ανακαλέσει την άδεια εξαγωγής από τις 17 Σεπτεμβρίου.

Η South Stream Transport είναι η ολλανδική μονάδα του ελεγχόμενου από το Κρεμλίνο γίγαντα φυσικού αερίου Gazprom, η οποία διαχειρίζεται τον αγωγό TurkStream που εκτείνεται κάτω από τη Μαύρη Θάλασσα από τη Ρωσία στην Τουρκία και στη συνέχεια στα Βαλκάνια και την Κεντρική Ευρώπη.

Στην επιστολή, αντίγραφο της οποίας περιήλθε στην κατοχή του RFE/RL, ο Ασκιούτιν τους διέταξε να «αναστείλουν την εκτέλεση όλων των συμβάσεων που σχετίζονται με την τεχνική υποστήριξη του αγωγού φυσικού αερίου, συμπεριλαμβανομένου του σχεδιασμού, της κατασκευής, της συναρμολόγησης, των δοκιμών, της επισκευής, της συντήρησης και της εκπαίδευσης». Το βασικό επιχείρημα ήταν ότι οι εξαγωγές φυσικού αερίου θα πρέπει να συνεχιστούν, υπό το καθεστώς έκτακτης ανάγκης, προκειμένου να αποφευχθεί η πρόκληση ζημιών στο περιβάλλον.

Ο Ντέγιαν Καλαϊντζίεφ (Deyan Kalaydzhiev)  επικεφαλής συμβάσεων, είπε στους υπαλλήλους με επιστολή που επίσης περιήλθε στην κατοχή του RFE/RL να ενημερώσουν τους δυτικούς προμηθευτές αγαθών και υπηρεσιών – όπως βαλβίδες ελέγχου, τεχνική υποστήριξη, τηλεπικοινωνίες για τη συντήρηση του αγωγού και επισκευή του αγωγού – ότι οι συμφωνίες αγοράς έπρεπε να ανασταλούν από τις 16 Σεπτεμβρίου.

Ο TurkStream έχει τη δυνατότητα να παραδίδει 31,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) φυσικού αερίου ετησίως, με το μισό από αυτό να προορίζεται για την Τουρκία και το άλλο μισό για τα Βαλκάνια και την Κεντρική Ευρώπη. Σημειώνεται πως η Σερβία και η Ουγγαρία είναι οι κύριοι ευρωπαίοι καταναλωτές.

Η TurkStream βρίσκεται τρία χιλιόμετρα κάτω από τη θάλασσα σε ύδατα με υψηλή σεισμική δραστηριότητα. Εξειδικευμένα πλοία παρακολουθούν τακτικά τον αγωγό για τυχόν ζημιές προκειμένου να γίνονται γρήγορα επισκευές. Ο εξοπλισμός που απαιτείται για την παρακολούθηση και την επισκευή του αγωγού εισάγεται σε μεγάλο βαθμό από τη Δύση.

Η αναστολή των συμβάσεων της South Stream Transport σημαίνει ότι «κανείς δεν θα είναι σε θέση να πραγματοποιήσει επισκευές αν ένας σωλήνας υποστεί ζημιά, αν διαρρεύσει αέριο ή αν ένα τμήμα του αγωγού διαλυθεί λόγω σεισμού. Στην πραγματικότητα, η εταιρεία έχει χάσει τον λειτουργικό έλεγχο του αγωγού, το ρωσικό παράρτημα έχει χάσει την επαφή με το εταιρικό κέντρο», δήλωσε πηγή της εταιρείας στο RFE/RL.

Οι δυτικοί ηγέτες κατηγόρησαν τη Ρωσία ότι χρησιμοποιεί τις κυρώσεις ως δικαιολογία για να μειώσει τις εξαγωγές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη σε μια προσπάθεια να προκαλέσει σοβαρό οικονομικό πόνο στο μπλοκ, να αποδυναμώσει την υποστήριξη της ΕΕ προς την Ουκρανία και να άρει τις κυρώσεις.