Η κυβέρνηση της Βουλγαρίας δεν έχει εγκαταλείψει το ενδεχόμενο να μηνύσει τη ρωσική κρατική εταιρεία Gazprom για τη διακοπή των προμηθειών φυσικού αερίου δύο μήνες μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022, σύμφωνα με το Euractiv.

«Επί του παρόντος, η βουλγαρική κυβέρνηση προετοιμάζει νομική ανάλυση για να αποφασίσει εάν θα καταθέσει αίτηση διαιτησίας για τις ζημίες που υπέστη», δήλωσε το υπουργείο Ενέργειας της Βουλγαρίας στην Euractiv Bulgaria.

Η κρατική εταιρεία Bulgargaz της Βουλγαρίας έχει ήδη επιλέξει ένα διεθνές δικηγορικό γραφείο για να εκπροσωπήσει τη χώρα σε εμπορική διαιτησία στους τομείς του πετρελαίου, του φυσικού αερίου και της προμήθειας υγροποιημένου φυσικού αερίου

Η Gazprom σταμάτησε την προμήθεια φυσικού αερίου στη Βουλγαρία και την Πολωνία στα τέλη Απριλίου 2022, επειδή και οι δύο χώρες αρνήθηκαν να ανοίξουν λογαριασμούς σε ρούβλια στην τράπεζα Gazprom. Προηγουμένως, η Gazprom είχε επιστρέψει την πληρωμή της Bulgargaz σε δολάρια, παρόλο που η σύμβαση μεταξύ των δύο μερών είναι εκπεφρασμένη σε αυτό το νόμισμα.

Αρκετές εβδομάδες νωρίτερα, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν υπέγραψε διάταγμα με το οποίο διέταξε η πληρωμή για το ρωσικό φυσικό αέριο να γίνεται σε ρούβλια, ανεξάρτητα από τις τρέχουσες συμβάσεις.

Το υπουργείο Ενέργειας της Βουλγαρίας δήλωσε στην Euractiv Bulgaria ότι η Bulgargaz θεωρεί τη διαφορά αυτή ως κορυφαία προτεραιότητα για την εταιρεία.

«Ο σκοπός της νομικής ανάλυσης (των ενεργειών της Gazprom) είναι να καθοριστούν οι διάφορες επιλογές ανάπτυξης σε κάθε πιθανό σενάριο και να προσδιοριστεί η καλύτερη στρατηγική που πρέπει να ακολουθηθεί για την προστασία των συμφερόντων της βουλγαρικής εταιρείας», δήλωσε η Bulgargaz.

Η προετοιμασία της προκαταρκτικής εκτίμησης της ζημίας που προκλήθηκε από τις ενέργειες της Gazprom κατά της Βουλγαρίας βρίσκεται επίσης στο τελικό της στάδιο.Το 2023, η Βουλγαρία πήρε σαφή θέση ενάντια στη ρωσική πολιτική για το φυσικό αέριο, η οποία την έβλεπε να πληρώνει για πολλά χρόνια μερικές από τις υψηλότερες τιμές για το μπλε καύσιμο, αποφασίζοντας να εισαγάγει μια ενεργειακή εισφορά στο ρωσικό φυσικό αέριο, η οποία θα καταβαλλόταν στη Gazprom επιπλέον των συνήθων τελών διαμετακόμισης. Η Ουγγαρία και η Σερβία διαμαρτυρήθηκαν κατά του φόρου, φοβούμενες ότι θα καταστήσει το ρωσικό φυσικό αέριο ακριβότερο.

Τον Δεκέμβριο, η κυβέρνηση εγκατέλειψε την ιδέα της, ενώ βρίσκονταν σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Βουλγαρίας στον χώρο Σένγκεν.