Πτωτικά κινήθηκαν για πρώτη φορά μετά από 10 χρόνια οι πωλήσεις των αντλιών θερμότητας στην Ευρώπη το 2023, λόγω της πτώσης των τιμών του φυσικού αερίου, των υψηλών επιτοκίων και της πολιτικής αντίδρασης κατά των πράσινων πολιτικών. Οι εταιρείες αντλιών θερμότητας δήλωσαν ότι η έλλειψη σαφήνειας γύρω από το πολιτικό πλαίσιο απειλεί τα σχέδια για επενδύσεις.

Οι πωλήσεις σε 14 χώρες, που αντιπροσωπεύουν το 90% της ευρωπαϊκής αγοράς, μειώθηκαν κατά 5% το 2023 σε σύγκριση με το 2022, δήλωσε η Ευρωπαϊκή Ένωση Αντλιών Θερμότητας, θέτοντας σε κίνδυνο θέσεις εργασίας και απειλόντας την ανάπτυξη του κλάδου.

«Μετά από 10 χρόνια αύξησης των πωλήσεων, μια μείωση της τάξης του 5% δεν είναι αμελητέα, δήλωσε η Jozefien Vanbecelaere, επικεφαλής των υποθέσεων της ΕΕ στην Ευρωπαϊκή Ένωση Αντλιών Θερμότητας. «Αυτή η μείωση του 5% δεν είναι απλώς αριθμοί, δεν είναι απλώς κάτι θεωρητικό, αλλά έχει πραγματικά συγκεκριμένες συνέπειες για τις αγορές μας και τους κατασκευαστές».

Η πτώση ακολουθεί μια αύξηση ρεκόρ των πωλήσεων κατά 37% το 2022, αφού η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία οδήγησε σε εκτίναξη των τιμών του φυσικού αερίου. Περίπου 2,6 εκατομμύρια αντλίες θερμότητας πωλήθηκαν το 2023 σε 14 ευρωπαϊκές χώρες, από περίπου 2,8 εκατομμύρια μονάδες το 2022.

Αρκετές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν εισαγάγει πολιτικές για την ενθάρρυνση της εγκατάστασης αντλιών θερμότητας και η περσινή αντιστροφή θα μπορούσε να οφείλεται εν μέρει σε αντιδράσεις κατά ορισμένων από αυτές τις φιλόδοξες στρατηγικές, δήλωσε η Vanbecelaere στο Bloomberg. Στη Γερμανία, τα δικαστήρια μπλόκαραν ένα πρόγραμμα επιδοτήσεων που θα χρηματοδοτούσε την εξάπλωση των αντλιών θερμότητας.