Το Ευρωπαϊκό Χρηματιστήριο Ενέργειας (EEX) και το τουρκικό ενεργειακό χρηματιστήριο Enerji Piyasalari Isletme A.S. (EPIAS) υπέγραψαν την Τετάρτη μνημόνιο κατανόησης, υπογραμμίζοντας τη δέσμευσή τους να αναπτύξουν το εμπόριο εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στην Τουρκία, σύμφωνα με το Reuters.

«Ανυπομονούμε να συνεργαστούμε με την EPIAS για τη δημιουργία ενός ισχυρού συστήματος εμπορίας εκπομπών (ΣΕΔΕ) στην Τουρκία, παρέχοντας την τεχνογνωσία μας στις αγορές άνθρακα», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του EEX, Πίτερ Ράιτζ σε δελτίο Τύπου που εκδόθηκε στη Γερμανία.

«Τα εθνικά ΣΕΔΕ είναι απαραίτητα για τη δημιουργία μιας παγκόσμιας τιμής άνθρακα και, ως εκ τούτου, ένα σημαντικό εργαλείο βασισμένο στην αγορά για την προώθηση της απεξάρτησης από τις ανθρακούχες εκπομπές», πρόσθεσε.

Ο ομόλογός του στο EPIAS, Taha Meli Arvas, δήλωσε: «…δεσμευόμαστε να αναπτύξουμε και να λειτουργήσουμε ένα καλά λειτουργικό ΣΕΔΕ που θα συνεργάζεται με τις ευρωπαϊκές αγορές ενέργειας».

Το χρονοδιάγραμμα των συγκεκριμένων βημάτων και οι οικονομικές λεπτομέρειες της συνεργασίας δεν αποκαλύφθηκαν.

Η EEX, θυγατρική της Deutsche Boerse προσφέρει εργαλεία και τεχνολογία για τη δημιουργία πλατφορμών για την εμπορία δικαιωμάτων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα παγκοσμίως, βοηθώντας τις περιφέρειες να επιτύχουν τους στόχους της πράσινης μετάβασης, ευθυγραμμίζοντας τα σχετικά συστήματα εμπορίου με τις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Η εμπειρογνωμοσύνη της στον τομέα του άνθρακα καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος της ΕΕ σε επίπεδο κρατών μελών και κεντρικών αρχών, ενώ φτάνει επίσης στη Βρετανία, τη Νέα Ζηλανδία, την Ασία-Ειρηνικό και τη Βόρεια Αμερική.

Αυτό συμπληρώνει μια σειρά προϊόντων ηλεκτρικής ενέργειας, φυσικού αερίου, υδρογόνου, εμπορευματικών μεταφορών και γεωργικών προϊόντων.
Η EPIAS, η οποία ιδρύθηκε το 2015, προσφέρει εμπορικές συναλλαγές συμβολαίων ηλεκτρικής ενέργειας, φυσικού αερίου και περιβαλλοντικών προϊόντων.