Ο Τζιμ Σκέι, επικεφαλής της Διακυβερνητικής Επιτροπής του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή, προειδοποίησε την Τρίτη ότι η κλιμάκωση της δέσμευσης και αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα (CCS) εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις, ενώ παράλληλα αμφισβήτησε μια τεχνολογία που η βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου έχει από καιρό διαφημίσει ως αναπόσπαστο μέρος των σχεδίων για καθαρές μηδενικές εκπομπές, σύμφωνα με το CNBC.

Οι υποστηρικτές πιστεύουν ότι η CCS, δηλαδή μια σειρά τεχνολογιών που έχουν σχεδιαστεί για τη δέσμευση διοξειδίου του άνθρακα, μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό και ποικίλο ρόλο στην επίτευξη των παγκόσμιων ενεργειακών και κλιματικών στόχων, ενώ ορισμένοι ερευνητές, ακτιβιστές και ομάδες υπεράσπισης του περιβάλλοντος υποστηρίζουν ότι οι τεχνολογίες αυτές δεν αποτελούν λύση.

Τα σχόλια του Σκέι έγιναν κατά τη διάρκεια της πρώτης ημέρας της Διεθνούς Εβδομάδας Ενέργειας, πρώην Διεθνούς Εβδομάδας Πετρελαίου, ενός τριήμερου παγκόσμιου ενεργειακού συνεδρίου στο Λονδίνο που συγκαλεί υψηλόβαθμα στελέχη του κλάδου.

Διεθνής Εβδομάδα Ενέργειας

Υπάρχει ακόμη κάποια «μηχανική επίλυση προβλημάτων» που πρέπει να γίνει, δήλωσε ο Σκέι, υπογραμμίζοντας το σημείο ότι η δέσμευση του άνθρακα είναι πιθανό να είναι μόνο ένα μέρος των σχεδίων απαλλαγής από τον άνθρακα.

«Οι μεγάλες προκλήσεις, για μένα, είναι γύρω από τα επιχειρηματικά μοντέλα και το πλαίσιο πολιτικής εντός του οποίου θα πραγματοποιηθεί. Εάν έχουμε τη βούληση να αντιμετωπίσουμε αυτά τα ζητήματα, τότε βλέπω ότι η CCS θα έχει ρόλο να διαδραματίσει. Δεν είναι η απάντηση σε όλα, αλλά σίγουρα αποτελεί μέρος της εικόνας», δήλωσε ο Σκέι.

Ορισμένοι εξέφρασαν την ανησυχία τους για το γεγονός ότι η συμφωνία τοποθέτησε τη δέσμευση του διοξειδίου του άνθρακα μαζί με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ως τεχνολογίες που μπορούν να επιτύχουν τη μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα.

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Shell, Μαλίκα Ισουαράν δήλωσε ότι η δέσμευση άνθρακα ως τεχνολογία δεν έχει εγγενή αξία στα ενεργειακά συστήματα, αλλά η αξία της προκύπτει από την ικανότητά της να αφαιρεί κάτι επιβλαβές από την ατμόσφαιρα.

«Νομίζω ότι αυτή είναι η στιγμή που πρέπει να προωθήσουμε όλες τις τεχνολογίες που απαιτούνται για την επίτευξη του καθαρού μηδενός. Και θα έβαζα το CCS σε αυτό, διότι θα υπάρξουν χρήσεις και περιπτώσεις όπου θα πρέπει να έχετε κάποια ποσότητα ορυκτών καυσίμων και θα πρέπει με κάποιο τρόπο να βρείτε έναν τρόπο να μειώσετε αυτές τις εκπομπές», πρόσθεσε.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ) έχει προηγουμένως καλέσει τη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου να εγκαταλείψει την «ψευδαίσθηση» ότι η δέσμευση του άνθρακα αποτελεί λύση για την κλιματική αλλαγή, πιέζοντας αντ’ αυτού τους μεγάλους ενεργειακούς οίκους να αυξήσουν τις επενδύσεις σε καθαρή ενέργεια.