Για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας σε ένα ασταθές γεωπολιτικό τοπίο, μίλησε η πρόεδρος της ΚομισιόνΟύρσουλα φον ντερ Λάιεν σε ομιλία της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο.

Σύμφωνα με την Πρόεδρο, στο επίκεντρο πρέπει να βρίσκεται μια απλή αρχή: «Η Ευρώπη πρέπει να ξοδεύει περισσότερα, να ξοδεύει καλύτερα, να ξοδεύει ευρωπαϊκά».

Τόνισε πως θα υποβληθούν ορισμένες προτάσεις τις επόμενες εβδομάδες με την πρώτη Ευρωπαϊκή Στρατηγική Βιομηχανικής Άμυνας. Ένας από τους κεντρικούς στόχους της Στρατηγικής, και του Ευρωπαϊκού Επενδυτικού Προγράμματος Άμυνας που θα την συνοδεύει, θα είναι να δοθεί προτεραιότητα στις κοινές αμυντικές προμήθειες.

«Ακριβώς όπως το κάναμε με μεγάλη επιτυχία με τα εμβόλια ή για παράδειγμα με το φυσικό αέριο», τόνισε η φον ντερ Λάιεν.

Μίλησε, επίσης, για την αμυντική βιομηχανία στην Ευρώπη και την ανάγκη πρόσβασης σε κεφάλαια.

Η φον ντερ Λάιεν ζητά στήριξη για τις ΜμΕ

«Θα ήθελα να ενθαρρύνω τους δημόσιους και ιδιωτικούς δανειστές μας να στηρίξουν την αμυντική μας βιομηχανία και ιδίως τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Επίσης στην άμυνα, οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της βιομηχανίας μας. Αποτελούν την κινητήρια δύναμη της καινοτομίας και έναν κρίσιμο παράγοντα στην ενιαία αγορά», είπε η Πρόεδρος.

Μίλησε, επίσης για τη στήριξη της Ευρώπης στην Ουκρανία τα τελευταία δύο χρόνια, ανακοινώνοντας τη δημιουργία Γραφείου Αμυντικής Καινοτομίας στο Κίεβο. «Αυτό θα φέρει την Ουκρανία όλο και πιο κοντά στην Ευρώπη και θα επιτρέψει σε όλα τα κράτη μέλη να αξιοποιήσουν την εμπειρία της Ουκρανίας στο πεδίο της μάχης και την τεχνογνωσία της στη βιομηχανική αμυντική καινοτομία».

Εξέφρασε, επίσης, την ικανοποίηση της για το ότι σύντομα η Σουηδία θα ενταχθεί στο NATO, καθώς σύμφωνα με την ίδια «Η ευρωπαϊκή κυριαρχία θα καταστήσει τις εταιρικές μας σχέσεις ισχυρότερες».

«Στην πραγματικότητα, μια πιο κυρίαρχη Ευρώπη, ιδίως στον τομέα της άμυνας, είναι ζωτικής σημασίας για την ενίσχυση του ΝΑΤΟ».