Η Vega Solar, με έδρα τα Τίρανα, δήλωσε ότι συμφώνησε με μια ινδική εταιρεία να κατασκευάσει το πρώτο εργοστάσιο μπαταριών ιόντων λιθίου στην Αλβανία. Θα έχει ετήσια δυναμικότητα 100 MW.

Η ενεργειακή μετάβαση συνεπάγεται τεράστια ηλιακή και αιολική δυναμικότητα, αλλά με συστήματα αποθήκευσης ενέργειας που μπορούν να διατηρήσουν την ασταθή παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας – η οποία εξαρτάται από τον άνεμο και την ηλιοφάνεια – σε ισορροπία με την κατανάλωση. Η υδροηλεκτρική ενέργεια αποτελεί σχεδόν το σύνολο της εγχώριας παραγωγής, γεγονός που συμβάλλει στην εξισορρόπηση μέχρι ενός σημείου, αλλά δεν διαθέτει υδροηλεκτρικά εργοστάσια αντλησιοταμίευσης, σύμφωνα με το Balkan Green Energy News.

Επιπλέον, η χώρα είναι εκτεθειμένη στην ξηρασία και συχνά στρέφεται σε εισαγωγές έκτακτης ανάγκης. Η Vega Solar, η οποία αναπτύσσει, εγκαθιστά και συντηρεί ηλιακούς σταθμούς παραγωγής ενέργειας σε στέγες, είδε μια ευκαιρία να συμβάλει στη διαφοροποίηση με συστήματα αποθήκευσης ενέργειας με μπαταρίες.

Το εργοστάσιο αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός δύο ετών

Ο διευθύνων σύμβουλος, Bruno Papaj δήλωσε ότι η εταιρεία υπέγραψε μνημόνιο συμφωνίας με έναν Ινδό επενδυτή για την κατασκευή του πρώτου εργοστασίου μπαταριών ιόντων λιθίου της Αλβανίας. Δεν κατονόμασε τον νέο εταίρο, αλλά δήλωσε ότι η εγκατάσταση σχεδιάζεται να τεθεί σε λειτουργία εντός δύο ετών, με ετήσια δυναμικότητα 100 MW.

Η συμφωνία συμφωνήθηκε σε ινδοαλβανικό επιχειρηματικό φόρουμ στο Νέο Δελχί. Η Vega Solar, που ιδρύθηκε πριν από έξι χρόνια, δήλωσε νωρίτερα ότι θα επιδιώξει μεγάλες επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Δεν παρείχε άλλες λεπτομέρειες.

Το λίθιο εξακολουθεί να κυριαρχεί στην τεχνολογία μπαταριών

Όσον αφορά την υπόλοιπη περιοχή που καλύπτει το Balkan Green Energy News, εξακολουθεί να υπάρχει πολύ μικρή παραγωγική ικανότητα μπαταριών, αλλά αρκετά μεγάλα έργα βρίσκονται σε εξέλιξη. Σε αυτά περιλαμβάνονται επενδυτικές προτάσεις για την εξόρυξη ορυχείων.

Το ανθρακικό λίθιο παραμένει η κυρίαρχη πρώτη ύλη για την παραγωγή μπαταριών για ηλεκτρικά οχήματα, καθώς και για την αποθήκευση εντός του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας και για την ηλιακή ενέργεια για αυτοκατανάλωση. Παρόλα αυτά, οι τιμές του στην αγορά παραμένουν στάσιμες τους τελευταίους μήνες γύρω από τα επίπεδα που ίσχυαν πριν από τα μέσα του 2021. Τότε ήταν που άρχισαν να αυξάνονται, φθάνοντας σε μια κορύφωση μετά από λίγο περισσότερο από ένα χρόνο αργότερα και αντιστρέφοντας την πορεία τους.

Οι κυριότεροι παραγωγοί διστάζουν σήμερα να προχωρήσουν στην ανάπτυξη ορισμένων ορυχείων λιθίου ή εγκαταλείπουν συνολικά τα εν λόγω έργα. Εν τω μεταξύ, αναδύονται σιγά-σιγά εναλλακτικές λύσεις. Βασίζονται, για παράδειγμα, στο νάτριο ή το ασβέστιο, ακόμη και στη βαρύτητα.