Στον αγώνα για την επίτευξη του Net Zero, η Ευρωπαϊκή Ένωση καθορίζει αθόρυβα την κατεύθυνση για το μέλλον των αγορών άνθρακα. Την Τρίτη, η Κομισιόν και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατέληξαν σε μια προσωρινή συμφωνία για τη σύνταξη κανόνων για την πιστοποίηση μονάδων δέσμευσης άνθρακα, το Πλαίσιο Πιστοποίησης Δέσμευσης Άνθρακα (CRCF).

«Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία που έχουμε μια πολιτική που ορίζει σαφώς την ποιοτική δέσμευση άνθρακα και επιδιώκει την ποσοτικοποίησή της», δήλωσε σε συνέντευξη του Bloomberg, ο Σεμπάστιαν Μάνχαρτ, ανώτερος σύμβουλος πολιτικής στην γερμανική Carbonfuture GmbH. «Πιθανότατα θα την αντιγράψουν και άλλα έθνη».

Τα τελευταία χρόνια, σκάνδαλα που κυμαίνονται από παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έως υπερβολικά οφέλη για το κλίμα έχουν εγείρει ερωτήματα σχετικά με το κατά πόσον τα αντισταθμιστικά οφέλη είναι χρήσιμα στον αγώνα για το κλίμα, ή εάν απλώς παρέχουν κάλυψη σε εταιρείες και ιδιώτες για να συνεχίσουν τη ρυπογόνο συμπεριφορά τους. Η αγορά έχει συρρικνωθεί, καθώς οι επενδυτές αποφεύγουν συστήματα αμφιβόλου ποιότητας.

Η δέσμευση CO2 αποτελεί μόνο το 3% της αγοράς άνθρακα

Η δέσμευση του CO2 επιδιώκει να απορροφήσει το διοξείδιο του άνθρακα από την ατμόσφαιρα και να το αποθηκεύσει – ιδανικά μόνιμα στο υπέδαφος ή στον ωκεανό. Ενώ επί του παρόντος η ίδια η φύση εκτελεί αυτή την υπηρεσία, οι νεοεμφανιζόμενες τεχνολογίες που κυμαίνονται από την άμεση δέσμευση του αέρα έως τον βιοάνθρακα (ένα υλικό πλούσιο σε άνθρακα που παράγεται από τη θέρμανση βιομάζας σε υψηλές θερμοκρασίες σε χαμηλό οξυγόνο, το οποίο μπορεί στη συνέχεια να προστεθεί στο έδαφος ή να χρησιμοποιηθεί στο σκυρόδεμα) έχουν τη δυνατότητα να βοηθήσουν.

Οι δεσμεύσεις αποτελούν σήμερα μόνο το 3% περίπου της συνολικής αγοράς άνθρακα.

Οι διαδικασίες αυτές δεν θα μπορέσουν να αποδώσουν χωρίς βαθιές μειώσεις των εκπομπών, οι οποίες πρέπει να προηγηθούν. Θα μπορούσαν όμως να βοηθήσουν στην απομάκρυνση των τελευταίων υπολειμμάτων αερίων του θερμοκηπίου από τους λεγόμενους τομείς που είναι δύσκολο να μειωθούν, όπως το τσιμέντο και οι αερομεταφορές.

Σύμφωνα με το Bloomberg, ο κλάδος πιέζει για ρύθμιση, η οποία, όπως ελπίζουν οι ενδιαφερόμενοι, θα διακρίνει τα μελλοντικά πιστωτικά μόρια από τα υπάρχοντα προϊόντα κακής ποιότητας και θα βοηθήσει την αγορά να αναπτυχθεί δημιουργώντας εμπιστοσύνη. Αυτές οι τελευταίες ευρωπαϊκές εξελίξεις σηματοδοτούν ένα μεγάλο βήμα προς τον καθορισμό των απαραίτητων προτύπων.

Το CRCF διαχωρίζει τις απορροφήσεις άνθρακα σε διακριτές κατηγορίες:

  • τη μόνιμη δέσμευση άνθρακα,
  • την προσωρινή αποθήκευση άνθρακα σε προϊόντα μακράς διάρκειας,
  • την προσωρινή αποθήκευση άνθρακα από την καλλιέργεια άνθρακα,
  • τη μείωση των εκπομπών στο έδαφος από την καλλιέργεια άνθρακα

Ενώ περιλαμβάνει τις μειώσεις εκπομπών από το έδαφος, κάτι που πολλοί λένε ότι είναι λάθος, εξαιρεί δραστηριότητες όπως τα έργα καθαρής ενέργειας και η αποφυγή της αποψίλωσης των δασών.

Ο Μάνχαρτ είπε στο Bloomberg ότι βλέπει το πλαίσιο να διαμορφώνει την πολιτική για το κλίμα τόσο σε επίπεδο ΕΕ όσο και σε εθνικό επίπεδο. Για παράδειγμα, εάν οι δεσμεύσεις άνθρακα επρόκειτο να συμπεριληφθούν στο σύστημα εμπορίας εκπομπών της Ευρώπης, τη μεγαλύτερη αγορά συμμόρφωσης στον κόσμο, πιθανότατα θα πρέπει να πιστοποιηθούν βάσει του πλαισίου. Η πιο άμεση επίδραση θα είναι στη συμπεριφορά των αγοραστών- οι αγοραστές θα αρχίσουν πιθανότατα να ευθυγραμμίζουν τις αποκτήσεις με το CRCF τώρα για να προλάβουν τις αλλαγές.