Η Βραζιλία και η Γαλλία πρόκειται να υπογράψουν διεθνή συμφωνία συνεργασίας που θα επιτρέψει στην αστυνομία των δύο χωρών να ξεκινήσει κοινές επιχειρήσεις με στόχο την αντιμετώπιση της παράνομης εξόρυξης στη Γαλλική Γουιάνα, δήλωσαν στο Reuters τέσσερις πηγές που γνωρίζουν το θέμα.

Οι χώρες έχουν εκφράσει την ανησυχία τους για τις αυξημένες δραστηριότητες άγριας εξόρυξης και τα περιβαλλοντικά εγκλήματα κοντά στα σύνορα μεταξύ της βόρειας πολιτείας Αμάπα της Βραζιλίας και της Γαλλικής Γουιάνας, υπερπόντιας διοικητικής περιφέρειας της Γαλλίας, όπου βρίσκεται ο ποταμός Οϊαπόκε.

Η συμφωνία αναμένεται να υπογραφεί όταν ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν επισκεφθεί τον Βραζιλιάνο ομόλογό του Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα στη Μπραζίλια στα τέλη Μαρτίου, σύμφωνα με τρεις από τις πηγές.

Η συμφωνία θα επιτρέψει στη Βραζιλία και τη Γαλλία να ξεκινήσουν κοινές επιχειρήσεις, να εκπαιδεύσουν αστυνομικούς και να μοιραστούν τα αποτελέσματα που θα προκύψουν από την ανάλυση της σύνθεσης του παράνομου χρυσού που εξορύσσεται στις δύο χώρες, σύμφωνα με τις βραζιλιάνικες πηγές.

Η συμφωνία επεκτείνει μια παρόμοια συμφωνία που είχε υπογραφεί από τον Λούλα και τον πρώην πρόεδρο της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί το 2008, κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας του Βραζιλιάνου ηγέτη ως προέδρου.

«Οι Γάλλοι εξέφρασαν την πρόθεσή τους να εμβαθύνουν τους δεσμούς τους με τη Βραζιλία», δήλωσε πηγή του υπουργείου Δικαιοσύνης της Βραζιλίας, προσθέτοντας ότι η νέα συμφωνία θα επικεντρωθεί περισσότερο στις επιχειρήσεις από ό,τι η προηγούμενη.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης της Βραζιλίας δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό, όπως ούτε και η γαλλική πρεσβεία στη Μπραζίλια.