Η Iberdrola της Γερμανίας και η O2 Telefónica υπέγραψαν μακροπρόθεσμη συμφωνία αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας (PPA) που αφορά το υπεράκτιο αιολικό πάρκο Baltic Eagle ισχύος 476 MW στη γερμανική Βαλτική Θάλασσα, σύμφωνα με το world-energy.org. Βάσει της 15ετούς συμφωνίας, η Iberdrola θα προμηθεύει την O2 Telefónica με 3.000 GWh ανανεώσιμης ενέργειας, ξεκινώντας το 2025.

Η Iberdrola της Γερμανίας δήλωσε ότι η ενέργεια θα τροφοδοτεί περίπου 8.000 από τους 28.000 σημερινούς σταθμούς κινητής τηλεφωνίας της O2 Telefónica.

Η O2 Telefónica έχει θέσει ως στόχο τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας ανά όγκο δεδομένων κατά 87% έως το 2025 σε σύγκριση με το 2015. Η εταιρεία στοχεύει επίσης σε καθαρές μηδενικές εκπομπές μέχρι το 2040.

Το έργο Baltic Eagle βρίσκεται επί του παρόντος υπό κατασκευή στη γερμανική Βαλτική Θάλασσα, βορειοανατολικά του νησιού Rügen στα ανοικτά των ακτών της Πομερανίας, και έχει προγραμματιστεί να τεθεί σε λειτουργία μέχρι το τέλος του 2024.

Το υπεράκτιο αιολικό πάρκο θα περιλαμβάνει 50 ανεμογεννήτριες Vestas 9,5 MW, εγκατεστημένες σε μονοπαλικές βάσεις, και θα συνδεθεί με το γερμανικό δίκτυο υψηλής τάσης μέσω της σύνδεσης Ostwind 2.

Η εγκατάσταση των μεταβατικών τεμαχίων (TP) και των καλωδίων μεταξύ των συστοιχιών στην υπεράκτια τοποθεσία του έργου ολοκληρώθηκε στα τέλη του περασμένου έτους. Τα TPs εγκαταστάθηκαν σε δύο εκστρατείες με τη Van Oord να χρησιμοποιεί τα πλοία Brouwersgracht και Fairplayer της Jumbo για την εκτέλεση των εργασιών.

Το αιολικό πάρκο ισχύος 476 MW, το οποίο έχει προγραμματιστεί να τεθεί σε πλήρη λειτουργία έως το τέλος του 2024, θα τροφοδοτεί περίπου 475.000 νοικοκυριά με ανανεώσιμη ενέργεια, ενώ θα μειώσει τις εκπομπές CO2 κατά περίπου 800.000 τόνους ετησίως.

Εκτός από το PPA που υπογράφηκε με την 02 Telefónica, η Iberdrola υπέγραψε επίσης συμφωνίες με τις εταιρείες Holcim με έδρα την Ελβετία, Salzgitter Flachstahl GmbH, Amazon και SHS – Stahl Holding Saar το 2023, με την ηλεκτρική ενέργεια να προέρχεται από την Baltic Eagle.

Το έργο των 476 MW είναι το δεύτερο από τα τρία μεγάλης κλίμακας υπεράκτια αιολικά πάρκα που διαθέτει η Iberdrola στη Γερμανία, μαζί με τα 350 MW Wikinger και 300 MW Windanker.

Συνολικά, τα τρία αιολικά έργα αποτελούν το λεγόμενο Baltic Hub της εταιρείας, τα οποία θα έχουν συνολική δυναμικότητα άνω των 1,1 GW έως το 2026 και θα αντιστοιχούν σε επενδύσεις ύψους περίπου 3,6 δισ. ευρώ συνολικά.