«Φρένο» στην κατασκευή σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο στη Γερμανία και άλλες χώρες της Ευρώπης βάζει η έλλειψη αεριοστρόβιλων λόγω της περιορισμένων δυνατοτήτων παραγωγής, σύμφωνα με την εφημερίδα Handelsblatt.
Ειδικά για την Γερμανία, προκειμένου να διασφαλιστεί ο ενεργειακός εφοδιασμός της χώρας, η κυβέρνηση θέλει να κατασκευάσει περίπου 20 σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο μέχρι το 2028. Το πρόβλημα για τη βιομηχανία είναι ότι υπάρχουν πολύ λίγα εξαρτήματα ώστε να κατασκευαστούν οι απαραίτητες τουρμπίνες!
«Η ζήτηση είναι μεγάλη, αλλά η αγορά είναι σφιχτή», δηλώνει στην Handelsblatt, ο Γ. Σταματελόπουλος, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας ενέργειας EnBW, συμπληρώνοντας πως είναι πεπεισμένος ότι θα υπάρξουν σημεία συμφόρησης. Αυτό απαιτεί χρόνο και πιο συγκεκριμένα οι ειδικοί εκτιμούν ότι οι χρόνοι παράδοσης και η κατασκευή ενός σταθμού ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο θα χρειαστούν 40 μήνες, γεγονός που επιβεβαιώνεται και από τον διαχειριστή της EnBW.
Το πιο σημαντικό είναι ότι, υπάρχει έλλειψη αεριοστρόβιλων. Αυτό συμβαίνει λόγω της ενεργειακής μετάβασης η οποία οδηγεί σε μεγάλη ζήτηση για μικρότερους αεριοστρόβιλους τα τελευταία χρόνια ως μία αποκεντρωμένη προσθήκη στα αιολικά ή ηλιακά πάρκα. Η αγορά μεγάλων αεριοστρόβιλων κατέρρευσε και οι κατασκευαστές μείωσαν σημαντικά τις δυνατότητές τους.
Η Siemens Energy
Κατά καιρούς, η Siemens είχε σκεφτεί ακόμη και να πουλήσει τη συγκεκριμένη θυγατρική που επλήγη από την κρίση. Ως αποτέλεσμα, μόνο λίγοι προμηθευτές παράγουν σήμερα αεριοστρόβιλους στην απαραίτητη κλίμακα. Εκτός από τη Siemens Energy, αυτές περιλαμβάνουν τη Mitsubishi, τη General Electric και την Harbin Electric, και πρόσφατα οι εταιρείες έχουν επίσης επεκτείνει προσεκτικά αυτές τις δυνατότητες και πάλι. Ωστόσο, ο διευθύνων σύμβουλος της Siemens Energy, Κριστιάν Μπρουχ βλέπει τα φιλόδοξα σχέδια της γερμανικής κυβέρνησης ως πρόκληση για τη βιομηχανία.
Κατ’ αρχήν, οι κατασκευαστές έχουν την ικανότητα να κατασκευάσουν τους αεριοστρόβιλων που χρειάζονται. Ωστόσο, οι κατασκευαστές αγοράζουν ορισμένα εξαρτήματα από τους ίδιους, λίγους προμηθευτές. «Το σημείο συμφόρησης είναι τα πτερύγια των στροβίλων – είναι σημαντικά για την εξυπηρέτηση, γι ‘αυτό επενδύουμε εδώ», δήλωσε ο Μπρουχ στην Handelsblatt.
Εκτός από τα πτερύγια των στροβίλων, η προμήθεια μεγάλων σφυρηλατημένων κομματιών θα μπορούσε επίσης να γίνει δύσκολη, προειδοποιεί ο Τόμας Τίρμαν της Siemens Energy.
Επιπλέον, ειδικοί επισημαίνουν πως «οι κατασκευαστές χάλυβα και οι ηλεκτρολόγοι χρειάζονται επίσης για την κατασκευή των σταθμών ηλεκτροπαραγωγής», σύμφωνα με τον διευθυντή της Siemens Energy.
Όπως και άλλοι κατασκευαστές, Τίρμαν πιέζει για μια ομαλή προσέγγιση στην κατασκευή των νέων εργοστασίων.
Το τμήμα σταθμών ηλεκτροπαραγωγής της Siemens Energy, το οποίο αποτελεί εδώ και καιρό υπόθεση αναδιάρθρωσης, πηγαίνει επί του παρόντος καλά.
Κατά το προηγούμενο οικονομικό έτος, ο τομέας «Gas Services» κατάφερε να αυξήσει τις πωλήσεις κατά σχεδόν 19% στα 10,9 δισεκατομμύρια ευρώ. Με αυτόν τον τρόπο, το τμήμα συμβάλλει στη μερική αντιστάθμιση των υψηλών ζημιών στον τομέα της αιολικής ενέργειας.
Κατά το προηγούμενο οικονομικό έτος 2022 – 23, η Siemens Energy είχε σημειώσει απώλειες ρεκόρ ύψους 4,6 δισεκατομμυρίων ευρώ λόγω των προβλημάτων στη θυγατρική της Siemens Gamesa στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Το τμήμα αιολικής ενέργειας βρίσκεται επίσης στο «κόκκινο» κατά το τρέχον οικονομικό έτος.
Ως αποτέλεσμα, η σημασία των συμβατικών επιχειρήσεων αυξάνεται και πάλι. Παρόλο που τα ορυκτά καύσιμα θα καταργηθούν σταδιακά σε όλο τον κόσμο μακροπρόθεσμα, η ζήτηση εξακολουθεί να είναι υψηλή.
Η διεθνής αγορά
Η παγκόσμια αγορά αεριοστρόβιλων εκτιμάται ότι αξίζει λίγο λιγότερο από 20 δισεκατομμύρια δολάρια. Λόγω της αυξανόμενης ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας, η αγορά θα συνεχίσει να αναπτύσσεται σημαντικά.
Η γερμανική κυβέρνηση σχεδιάζει τους νέους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο για την εποχή που οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας δεν παρέχουν αρκετή ηλεκτρική ενέργεια. Μέχρι το 2028, πρόκειται να κατασκευαστούν νέες μονάδες συνολικής ισχύος 10 γιγαβάτ για το σκοπό αυτό.
Μετά το 2030, πρόκειται να κατασκευαστούν περαιτέρω σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής προκειμένου να επιτευχθεί η συχνά αναφερόμενη τιμή των 25 γιγαβάτ δυναμικότητας.
Κατά την περίοδο μεταξύ 2035 και 2040, οι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής θα μετατραπούν στη συνέχεια από φυσικό αέριο σε υδρογόνο, με την ακριβή ημερομηνία να καθορίζεται το 2032, σημειώνει η Handelsblatt.