Η BP Plc δείχνει σημάδια μιας στροφής προς το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο που αναμένεται να ενισχύσει τις αποδόσεις και τα κέρδη της ύστερα από την πτώση που κατέγραψαν το 2023. Έως τώρα η εταιρεία κινείται αθόρυβα, για να ωφελήσει την τιμή της μετοχής της, σύμφωνα με τον ακτιβιστή επενδυτή Bluebell Capital Partners, σύμφωνα με το Bloomberg.

Τέσσερα χρόνια μετά την εφαρμογή του σχεδίου της για την απομάκρυνση από τα ορυκτά καύσιμα, η BP δέχεται αυξανόμενες πιέσεις από ορισμένους μετόχους για να αυξήσει την κερδοφορία της και να μειώσει το χάσμα αποτίμησης με τους πιο επικεντρωμένους στο πετρέλαιο αμερικανικούς ανταγωνιστές της. Οι συνιδρυτές της Bluebell, Τζουζέπε Μπιβόνα και Μάρκο Ταρίκο, οι οποίοι έχουν ηγηθεί εκστρατειών υψηλού προφίλ κατά εταιρικών κολοσσών όπως η Danone και η Bayer AG, έστρεψαν το βλέμμα τους στην ενεργειακή εταιρεία στα τέλη του περασμένου έτους, απαιτώντας μεγαλύτερη έμφαση στην κύρια δραστηριότητά της.

Η BP θα πρέπει να ενισχύσει τις επενδύσεις σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο, να μειώσει τις δαπάνες για ακριβά έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως η υπεράκτια αιολική ενέργεια, και να επιστρέψει περισσότερα χρήματα στους μετόχους, ανέφερε η Bluebell σε επιστολή της τον Οκτώβριο. Η εταιρεία με έδρα το Λονδίνο έδειξε σημάδια ότι κινείται προς αυτή την κατεύθυνση στην παρουσίαση των αποτελεσμάτων της στις 6 Φεβρουαρίου, την πρώτη μετά τον μόνιμο διορισμό του Μάρεϊ Άουχιννκλος στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου, δήλωσε ο Μπιβόνα.

«Φαίνεται ότι η BP είναι ήδη προετοιμασμένη να κάνει, ή σχεδιάζει να κάνει, πολλά από τα πράγματα που ζητάμε, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης της παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου», δήλωσε ο Μπιβόνα σε συνέντευξή του. Αλλά αυτή η στροφή δεν θα ωφελήσει τους επενδυτές «αν η εταιρεία δεν το πει ξεκάθαρα».

Μιλώντας σε αναλυτές μετά τα κέρδη του τέταρτου τριμήνου που ξεπέρασαν τις προσδοκίες, ο Άουχιννκλος τόνισε ότι θα ακολουθήσει μια «ρεαλιστική» και «ευέλικτη» προσέγγιση για την ενεργειακή μετάβαση που θα συμβαδίζει με τις ευρύτερες κοινωνικές ανάγκες. Υποβάθμισε το ενδεχόμενο να προβεί σε περαιτέρω εξαγορές πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων – μετά από μια σειρά μεγάλων συμφωνιών που επικεντρώθηκαν στην ενέργεια χαμηλών εκπομπών άνθρακα – και δήλωσε ότι η παραγωγή πετρελαίου της BP θα μπορούσε να αυξηθεί πέρα από το αναμενόμενο 2% έως 3% που είναι ο στόχος για το 2027.

Ωστόσο, επαναβεβαίωσε επίσης τη δέσμευση της BP στον τελικό στόχο των καθαρών μηδενικών εκπομπών, λέγοντας ότι ο «προορισμός της εταιρείας παραμένει αμετάβλητος».