Η Cepsa και η Bio-Oils, θυγατρική της Apical, ξεκινούν την κατασκευή της μεγαλύτερης μονάδας παραγωγής βιοκαυσίμων δεύτερης γενιάς στη νότια Ευρώπη. Η εγκατάσταση αυτή, η οποία θα παράγει με ευελιξία 500.000 τόνους βιώσιμου αεροπορικού καυσίμου (SAF) και ανανεώσιμου ντίζελ (υδρογονωμένο φυτικό έλαιο ή HVO) ετησίως, θα επιτρέψει στην κοινοπραξία που ιδρύθηκε από τις δύο εταιρείες να διπλασιάσει την τρέχουσα παραγωγική της ικανότητα, σύμφωνα με το world-energy.

Η νέα μονάδα βιοκαυσίμων 2G, μαζί με τις υφιστάμενες εγκαταστάσεις που λειτουργούν από την Cepsa και την Bio-Oils στην Χουέλβα της Ισπανίας, θα αποτελέσουν το δεύτερο μεγαλύτερο συγκρότημα ανανεώσιμων καυσίμων στην Ευρώπη, με συνολική παραγωγική ικανότητα 1 εκατομμυρίου τόνων ετησίως.

Η νέα εγκατάσταση, η έναρξη λειτουργίας της οποίας προγραμματίζεται για το 2026, θα κατασκευαστεί στο Πάλος ντε λα Φροντέρα (Χουέλβα), δίπλα στο ενεργειακό πάρκο La Rábida. Η ανάπτυξή της περιλαμβάνει επένδυση ύψους 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ και τη δημιουργία 2.000 άμεσων και έμμεσων θέσεων εργασίας κατά τη φάση της κατασκευής και της λειτουργίας.

Η έναρξη της κατασκευής του έργου αυτού γιορτάστηκε σήμερα σε μια τελετή στην οποία συμμετείχαν ο Χουάν Μανουέλ Μορένο , πρόεδρος της περιφερειακής κυβέρνησης της Ανδαλουσίας, η Τερέζα Ριμπέρα, τρίτη αντιπρόεδρος και υπουργός για την οικολογική μετάβαση και τη δημογραφική πρόκληση, ο Μάαρτεν Βέτσελααρ (Maarten Wetselaar), διευθύνων σύμβουλος της Cepsa, ο Άντερσον Τανότο, διευθύνων σύμβουλος της RGE, η οποία διαχειρίζεται έναν όμιλο εταιρειών παραγωγής βασισμένων σε πόρους, συμπεριλαμβανομένων των Apical και Bio-Oils, και ο Pratheepan Karunagaran, εκτελεστικός διευθυντής της Apical.

Ο Χουάν Μανουέλ Μορένο Μπονίγια δήλωσε: «Η Ανδαλουσία είναι έτοιμη να γίνει ο σημαντικότερος παραγωγός και διανομέας καθαρής ενέργειας στην Ευρώπη, διαδραματίζοντας καθοριστικό ρόλο στον αμετάκλητο στόχο της απεξάρτησης του πλανήτη από τον άνθρακα.

Η Τερέζα Ριμπέρα δήλωσε: «Δεν αρκεί απλώς να αλλάξουμε το χρώμα των μορίων ή των ηλεκτρονίων- οι βιομηχανίες που βρίσκονται πίσω από αυτά, οι υπηρεσίες που βρίσκονται πίσω από αυτά, αποτελούν μια μεγάλη ευκαιρία για την επαναβιομηχανοποίηση και τον εκσυγχρονισμό του παραγωγικού μας ιστού. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο θέλουμε να συμπεριλάβουμε τη βιομηχανική αλυσίδα αξίας στη διαδικασία αλλαγής και για τον οποίο θέλουμε να αφιερώσουμε περισσότερα από 750 εκατομμύρια ευρώ σε αυτό το πρόγραμμα, διασφαλίζοντας ότι τα βαρέα αγαθά που απαιτούνται για την επιτυχία παράγονται στην Ισπανία».

Ο Pratheepan Karunagaran εξήγησε: «Η παγκόσμια παραγωγή SAF αναμένεται να τριπλασιαστεί το 2024, σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2023, φθάνοντας τους 1,5 εκατομμύρια τόνους. Ωστόσο, η διαθεσιμότητα βιώσιμων πρώτων υλών παραμένει πρόκληση για πολλές χώρες. Καθώς συνεχίζουμε να επεκτείνουμε το παγκόσμιο αποτύπωμα και τις ικανότητες της Apical, η διαθεσιμότητα αποβλήτων και υπολειμμάτων πρόκειται να αυξηθεί παράλληλα, επιτρέποντας τη σύναψη συνεργασιών προστιθέμενης αξίας για το ρεύμα αποβλήτων μας, ώστε να προωθηθεί η παραγωγή και η υιοθέτηση της SAF. Η μονάδα μας για βιοκαύσιμα 2G με την Cepsa, η οποία θα είναι η μεγαλύτερη εγκατάσταση επεξεργασίας αεροπορικών καυσίμων στη νότια Ευρώπη, αποτελεί ένα εξαιρετικό παράδειγμα του πώς οι φορείς του κλάδου μπορούν να συνεργαστούν για να ξεκλειδώσουν τις δυνατότητες του SAF και να επεκτείνουν την υιοθέτηση με προσιτό τρόπο».

Το εργοστάσιο θα έχει ελάχιστες περιβαλλοντικές επιπτώσεις

Το νέο αυτό εργοστάσιο, το οποίο θα κατασκευαστεί με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας για την παραγωγή ανανεώσιμων καυσίμων, θα έχει ελάχιστες περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Χάρη στην κατανάλωση ανανεώσιμου υδρογόνου, 100% ανανεώσιμης ηλεκτρικής ενέργειας και διαφόρων συστημάτων ανάκτησης θερμότητας και ενεργειακής απόδοσης, η εγκατάσταση αυτή θα εκπέμπει 75% λιγότερο CO2 από μια παραδοσιακή μονάδα βιοκαυσίμων και έχει σχεδιαστεί για να επιτύχει μεσοπρόθεσμα καθαρές μηδενικές εκπομπές. Ομοίως, δεν θα καταναλώνει γλυκό νερό, αλλά θα χρησιμοποιεί μόνο ανακτημένο νερό, και οι εκπομπές νερού θα έχουν ελάχιστες επιπτώσεις στο οικοσύστημα χάρη σε μια ισχυρή μονάδα επεξεργασίας νερού. Η εγκατάσταση θα είναι επίσης ψηφιακά εγγενής και θα ενσωματώνει τις τελευταίες εξελίξεις για τον κλάδο στην τεχνητή νοημοσύνη, το διαδίκτυο των πραγμάτων (IoT) και την ανάλυση δεδομένων.
Η διευκόλυνση αυτή θα επιτρέψει την ανάπτυξη άλλων σημαντικών έργων για την επανατοποθέτηση της Ισπανίας και της Ανδαλουσίας στο διεθνές ενεργειακό τοπίο. Εκτός από το SAF και το ανανεώσιμο ντίζελ (HVO), η μονάδα θα παράγει επίσης βιοαέριο, μια θεμελιώδη πρώτη ύλη για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου, απαραίτητου για την απαλλαγή από τον άνθρακα της βιομηχανίας, όπως αυτή ακριβώς η μονάδα ή το ενεργειακό πάρκο δίπλα της, ή για την παραγωγή λιπασμάτων.

Η νέα μονάδα θα εξασφαλίσει την πλειονότητα του εφοδιασμού της με πρώτες ύλες από οργανικά απόβλητα, όπως γεωργικά απόβλητα και χρησιμοποιημένα μαγειρικά έλαια, μέσω μιας συνολικής, μακροπρόθεσμης συμφωνίας με την Apical, επιτρέποντάς της να αντιμετωπίσει μία από τις κύριες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κλάδος: την πρόσβαση σε πρώτες ύλες. Τα βιοκαύσιμα 2G προωθούν την κυκλική οικονομία, χρησιμοποιώντας για την παραγωγή τους απόβλητα που διαφορετικά θα απορρίπτονταν ή θα κατέληγαν σε χωματερές.
Σε σύγκριση με τα παραδοσιακά καύσιμα, τα ανανεώσιμα καύσιμα που αναπτύσσονται σε αυτό το συγκρότημα από την Cepsa και τη Bio-Oils θα αποτρέψουν την εκπομπή 3 εκατομμυρίων τόνων διοξειδίου του άνθρακα (CO2) ετησίως, που ισοδυναμεί με το 4% των εκπομπών των οδικών μεταφορών στην Ισπανία.
Η κατασκευή αυτής της εγκατάστασης θα περιλαμβάνει την εγκατάσταση 590 χιλιομέτρων αγωγών (περισσότερο από την απόσταση που χωρίζει τις πόλεις Huelva και Μαδρίτη) και 1.400 χιλιομέτρων καλωδίων (σχεδόν την απόσταση μεταξύ Huelva και Παρισιού).

Δέσμευση στην ενεργειακή μετάβαση

Τα βιοκαύσιμα αποτελούν μια σημερινή λύση για την επιτάχυνση της απεξάρτησης από τον άνθρακα των μεταφορών, ενός τομέα που σήμερα ευθύνεται για το 15% των παγκόσμιων εκπομπών CO2. Αποτελούν μια στρατηγική τεχνολογία για την επίτευξη μιας άμεσης ενεργειακής μετάβασης που μπορεί να μειώσει τις εκπομπές CO2 έως και 90% σε σύγκριση με τα παραδοσιακά καύσιμα, καθιστώντας τα βασικό στοιχείο για την προώθηση της απαλλαγής από τον άνθρακα των χερσαίων, θαλάσσιων και αεροπορικών μεταφορών.

Λειτουργώντας στην αιχμή της βιοοικονομίας, η Apical είναι σε καλή θέση να επιταχύνει την ενεργειακή μετάβαση μέσω της υιοθέτησης της κυκλικότητας ως βασικού πυλώνα της βιώσιμης επιχειρηματικής στρατηγικής της. Εφαρμόζοντας μια προσέγγιση “από τα απόβλητα στην αξία”, η εταιρεία βελτιστοποιεί την ολοκληρωμένη αλυσίδα εφοδιασμού της για να αποκτήσει πρόσβαση σε ευρύ φάσμα γεωργικών αποβλήτων και υπολειμμάτων ως πρώτη ύλη και να τα ανακυκλώσει σε ανανεώσιμα καύσιμα, όπως βιώσιμα αεροπορικά καύσιμα, μέσω αυτής της νέας υπερσύγχρονης μονάδας βιοκαυσίμων.