Παρουσιάστηκε την Τρίτη, 20 Φεβρουαρίου η Διακήρυξη της Αμβέρσας για μια ευρωπαϊκή βιομηχανική συμφωνία, σε μια συνάντηση 73 ηγετών του κλάδου και μια σειρά από κορυφαίες ενώσεις, συμπεριλαμβανομένης της FuelsEurope, της ένωσης που εκπροσωπεί τη βιομηχανία παραγωγής καυσίμων, στον πρωθυπουργό του Βελγίου, Αλεξάντερ ντε Κρο, και στην πρόεδρο της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Η διακήρυξη υπογραμμίζει τη δέσμευση των βιομηχανιών στην Ευρώπη και τον μετασχηματισμό της και περιγράφει την επείγουσα ανάγκη να καταστεί η ευρωπαϊκή βιομηχανία ανταγωνιστική, ανθεκτική και βιώσιμη ενόψει των δυσμενών οικονομικών συνθηκών.
Η Γενική Διευθύντρια της FuelsEurope, Λιάνα Γούτα, η οποία συμμετείχε στην εναρκτήρια εκδήλωση και συνυπέγραψε τη Διακήρυξη εκ μέρους της FuelsEurope, εξηγεί τη σημασία αυτής της πρωτοβουλίας:
«Ήρθε η ώρα η Ευρώπη να στρέψει και πάλι τα φώτα της δημοσιότητας στη βιομηχανία της- την ευρωπαϊκή βιομηχανία που θα υποστηρίξει την εφαρμογή της Πράσινης Συμφωνίας μετασχηματίζοντας τα περιουσιακά της στοιχεία, αναπτύσσοντας πράσινες τεχνολογίες και παράγοντας προϊόντα ουδέτερου άνθρακα για όλους τους πολίτες της ΕΕ. Η Πράσινη Συμφωνία της ΕΕ ήταν η ναυαρχίδα στο επίκεντρο της τρέχουσας νομοθετικής περιόδου. Τώρα πρέπει να εφαρμόσουμε και να υλοποιήσουμε, και για να γίνει αυτό χρειάζεται μια βιομηχανική συμφωνία της ΕΕ, παράλληλα με την Πράσινη Συμφωνία».
Όσον αφορά τη βιομηχανία καυσίμων, η Λιάνα Γούτα υπογραμμίζει ότι «η κλιματική ουδετερότητα δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς ανανεώσιμα υγρά καύσιμα και προϊόντα. Αυτά τα ανανεώσιμα καύσιμα και προϊόντα πρέπει να παράγονται στην Ευρώπη». «Ο κλάδος μας διαθέτει στρατηγικά και κρίσιμα βιομηχανικά περιουσιακά στοιχεία και υποδομές σε όλη την Ευρώπη και έχει ήδη ξεκινήσει ένα ταξίδι για τη μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα και προϊόντα σε ανανεώσιμα. Κατά τη διάρκεια αυτής της μετάβασης, πρέπει να διατηρήσει την ανταγωνιστικότητά του, προκειμένου να διαφυλάξει την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης και να μειώσει την εξάρτησή της από τις εισαγωγές. Ωστόσο, για να υλοποιηθεί αυτό, και στο πλαίσιο μιας νέας βιομηχανικής συμφωνίας, η Ευρώπη πρέπει να αναπτύξει μια στρατηγική της ΕΕ για τη μετάβαση των υγρών καυσίμων και προϊόντων. Η στρατηγική αυτή θα επιτρέψει την ταχύτερη και οικονομικά βιώσιμη απεξάρτηση από τον άνθρακα των μεταφορών και της βιομηχανικής αλυσίδας αξίας».
Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Βιομηχανική Συμφωνία θα πρέπει να δώσει κίνητρα για επενδύσεις στη μετάβαση με χαμηλές και μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα της βιομηχανίας παραγωγής καυσίμων, ενός κομβικού στοιχείου της βιομηχανικής αλυσίδας αξίας της ΕΕ. Η Διακήρυξη της Αμβέρσας περιγράφει το όραμα της βιομηχανίας για μια Ευρωπαϊκή Βιομηχανική Συμφωνία και καλεί για τη δημιουργία μιας πειστικής επιχειρηματικής υπόθεσης για αυτές τις κρίσιμες επενδύσεις.
«Οι φιλοδοξίες είναι υψηλές και οι επενδύσεις που θα χρειαστούν είναι τεράστιες. Η Ευρώπη πρέπει να γίνει το ελκυστικό μέρος γι’ αυτές. Ο τομέας μας και όλα τα μέλη μας έχουν ένα σαφές Όραμα για τη μετάβασή μας, στρατηγικές και επενδυτικά σχέδια πολλών εκατομμυρίων. Πρόθεσή μας και ελπίδα μας είναι να έχουμε το ευνοϊκό πλαίσιο για την υλοποίηση αυτών των μεγάλων επενδύσεων στην Ευρώπη. Είναι ο μόνος τρόπος για να καταστεί η Ευρώπη ενεργειακά ασφαλής, ανταγωνιστική και βιώσιμη, ηγέτης στις πράσινες τεχνολογίες», κατέληξε η Λιάνα Γούτα.