Μια νέα ανάλυση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) αποκαλύπτει ότι τα χαρτοφυλάκια εταιρικών δανείων του 90% των τραπεζών της ευρωζώνης δεν είναι σε σημαντικό βαθμό ευθυγραμμισμένα με τους κλιματικούς στόχους της ΕΕ. Σύμφωνα με το EnergyPost, η έκθεση εξετάζει τα δάνεια σε έξι τομείς που επιλέχθηκαν λόγω της έκθεσής τους σε έναν κόσμο που θα απαλλαγεί από τις ανθρακούχες εκπομπές:

  1. ενέργεια,
  2. αυτοκινητοβιομηχανία,
  3. πετρέλαιο και φυσικό αέριο,
  4. χάλυβας,
  5. άνθρακας
  6. τσιμέντο.

Η ανάλυση της ΕΚΤ χρησιμοποίησε συγκεκριμένους δείκτες για να αξιολογήσει την ευθυγράμμιση με το κλίμα και τους σχετικούς κινδύνους μετάβασης στους έξι βασικούς τομείς που προαναφέρθηκαν. Εντοπίζει ότι οι κίνδυνοι προέρχονται κυρίως από τα καθυστερημένα σχέδια σταδιακής μείωσης των τεχνολογιών ορυκτών καυσίμων στους τομείς της αυτοκινητοβιομηχανίας και της ενέργειας σε συνδυασμό με την αργή προγραμματισμένη ανάπτυξη του δυναμικού ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Το θετικό είναι πως, οι δανειολήπτες των τραπεζών της Ευρωζώνης σχεδιάζουν σημαντική αύξηση της παραγωγής ηλεκτρικών οχημάτων σύμφωνα με τους κλιματικούς στόχους. Η τελική χρήση ορυκτών καυσίμων αντιπροσωπεύει συνολικά περίπου το 70% των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Η ανάλυση έδειξε ότι περισσότερο από το 50% της αναντιστοιχίας προκαλείται από την αργή μείωση της παραγωγής από τεχνολογίες έντασης άνθρακα, συμπεριλαμβανομένης της ενέργειας από φυσικό αέριο και άνθρακα, καθώς και των οχημάτων με μηχανή εσωτερικής καύσης (ΜΕΚ). Η ικανότητα αντικατάστασης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας υστερεί επίσης σε σχέση με αυτό που προβλέπουν τα σενάρια συμμόρφωσης με το Παρίσι.

Οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν

Οι τράπεζες δανείζουν σε επιχειρήσεις που δεν σχεδιάζουν το νέο κόστος απαλλαγής από τον άνθρακα και ενδέχεται σύντομα να δυσκολευτούν να αντέξουν οικονομικά τα δάνεια.

Αυτό εκθέτει τις τράπεζες σε κινδύνους για τη μετάβαση στο κλίμα, τις καθιστά λιγότερο ανταγωνιστικές και πιο επιρρεπείς σε αθετήσεις δανείων από την πελατεία τους. Επίσης, όταν το χαρτοφυλάκιο εταιρικών δανείων μιας τράπεζας δεν ευθυγραμμίζεται με τις δικές της δηλωμένες δεσμεύσεις για το κλίμα, μπορεί να τις εκθέσει σε κινδύνους δικαστικών διενέξεων.

Σε μια έκθεση-ορόσημο που δημοσιεύθηκε νωρίτερα αυτό το μήνα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ανέλυσε τον τρόπο με τον οποίο τα χαρτοφυλάκια 95 τραπεζών της ευρωζώνης (οι οποίες παρέχουν από κοινού το 75% των δανείων της ευρωζώνης) ευθυγραμμίζονται με τους παγκόσμιους κλιματικούς στόχους.

Τρόποι αντιμετώπισης των κινδύνων

Οι Nicholas Dodd, George Harris και Sarah LaMonaca στο RMI εξετάζουν την έκθεση και τις επιπτώσεις της και καταλήγουν επισημαίνοντας τα 3 εργαλεία που είναι διαθέσιμα στις τράπεζες για τη σωστή πρόβλεψη της αλλαγής, τη βελτίωση του σχεδιασμού τους, τον εντοπισμό νέων ευκαιριών και την καλύτερη ευθυγράμμιση των χαρτοφυλακίων τους:

1] Οι τράπεζες της ευρωζώνης πρέπει να γνωστοποιούν την ευθυγράμμισή τους με το κλίμα.

2] Οι τράπεζες μπορούν να διαχειριστούν τον κλιματικό κίνδυνο και να προλάβουν τη ρύθμιση αναπτύσσοντας σχέδια μετάβασης.

3] Μπορούν να βρουν ευκαιρίες στη μετάβαση προς το κλίμα και να τις αξιοποιήσουν μέσω της χρηματοδότησης της μετάβασης.