Κατά τη διάρκεια της χθεσινής ομιλίας της Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν στο διάλογο για τη βιομηχανία πράσινης τεχνολογίας, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εστίασε στα κρίσιμα ζητήματα για την πράσινη μετάβαση όπως οι τεχνολογίες, η χρηματοδότηση και η πρόσβαση στις απαραίτητες πρώτες ύλες.
Αρχικά, η πρόεδρος επισήμανε πως στην Ευρωπαϊκή Ένωση καταγράφεται το χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας όλων των εποχών -στην πραγματικότητα, είναι κάτω από 6% αυτή τη στιγμή- και ποσοστό απασχόλησης άνω του 75%.
«Πρόκειται για μια μεγάλη επιτυχία, αλλά επίσης σε αυτό κρύβεται η αρχή των επιπτώσεων ότι έχουμε έλλειψη ειδικευμένου εργατικού δυναμικού», τόνισε.
Επιπλέον, είπε πως ο πληθωρισμός μειώνεται σταδιακά και επιστρέφει προς τον στόχο του 2% και η αύξηση του ΑΕΠ αναμένεται να φθάσει το 1,7% το 2025.
Όσον αφορά την ενέργεια, ανέφερε πως η κατάσταση, μετά τη σοβαρή ενεργειακή κρίση που προκάλεσε ο πόλεμος μεταξύ Ρωσίας-Ουκρανίας, έχει σταθεροποιηθεί.
«Έχουμε επιστρέψει στα προπολεμικά επίπεδα. Αλλά οι τιμές είναι δομικά ακόμα υψηλότερα από ό,τι σε άλλες περιοχές του κόσμου» τόνισε η Φον ντερ Λάιεν. «Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι τιμές της ενέργειας δεκαπλασιάστηκαν το καλοκαίρι του 2022 σε σχέση με αυτές που ήταν πριν από την έναρξη του πολέμου» πρόσθεσε.
Το 44% της ηλεκτρικής ενέργειας στην ΕΕ προέρχεται πλέον από ΑΠΕ
Αναφέρθηκε επίσης, στις μαζικές επενδύσεις σε έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, τονίζοντας πως «για πρώτη φορά μπορέσαμε πέρυσι να παράγουμε περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια από τον ήλιο και την αιολική ενέργεια παρά από το φυσικό αέριο. Στην πραγματικότητα, το 44% της ηλεκτρικής μας ενέργειας προέρχεται πλέον από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας».
Σχετικά με τη χρηματοδότηση, η πρόεδρος επισήμανε πως έχουν κινητοποιηθεί πρωτοφανή ποσά δημόσιων πόρων, για να κινητοποιηθούν ιδιωτικές επενδύσεις. Το πρώτο μεγάλο μέρος είναι το NextGenerationEU, το ταμείο των 800 δισεκατομμυρίων ευρώ που δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 για να εξομαλυνθεί η οικονομική ύφεση που προκλήθηκε από τα lockdowns.
«Το 37% των κονδυλίων πρέπει να πάει στην πράσινη μετάβαση. Στην πραγματικότητα, τα κράτη μέλη υπερβάλλουν, έχουν προγραμματίσει τώρα το 40% στην πράσινη μετάβαση. Και αυτό συνδυάζεται με το REPowerEU, την απάντησή μας στον εκβιασμό της Ρωσίας», είπε η πρόεδρος
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη έχουν δεσμεύσει 150 δισεκατομμύρια ευρώ από αυτά τα δύο ταμεία για τη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια και τις σχετικές επενδύσεις».
Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Καινοτομίας, φέρνοντας ως παράδειγμα τον περασμένο Δεκέμβριο, που δεσμεύτηκαν 3 δισ. ευρώ για την αλυσίδα αξίας των μπαταριών στην Ευρώπη.
Μίλησε, επίσης, για τη νέα Τράπεζα Υδρογόνου «με επίσης 3 δισεκατομμύρια ευρώ» αλλά και για το λεγόμενο STEP, που κατέληξαν σε συμφωνία τα κράτη μέλη και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
«Το STEP είναι ένα ταμείο στο οποίο θέλουμε να δημιουργήσουμε επενδύσεις σε κρίσιμες τεχνολογίες ύψους περίπου 50 δισ. ευρώ. Και η ιδέα δεν είναι μόνο να διαθέσουμε πρόσθετα 50 δισεκατομμύρια ευρώ, αλλά και να χρησιμοποιήσουμε κεφάλαια που ήδη διαθέτουμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση και να τα καταστήσουμε προσιτά για εσάς (σ.σ. τις επιχειρήσεις)», είπε η πρόεδρος.
Αναφερόμενη στις διεθνείς συνεργασίες, τόνισε πως πρέπει να διασφαλιστεί η πρόσβαση σε κρίσιμες πρώτες ύλες. Για αυτό το σκοπό «δημιουργήσαμε την Global Gateway, η οποία είναι η στρατηγική μας ύψους 300 δισεκατομμυρίων ευρώ για επενδύσεις σε υποδομές στο εξωτερικό. Και εδώ, με την Global Gateway, δημιουργούμε ολοκληρωμένες συνεργασίες με διάφορες περιοχές του κόσμου και διάφορες χώρες για να διαφοροποιήσουμε τον εφοδιασμό μας, για παράδειγμα, με κρίσιμες πρώτες ύλες».
Η εξάρτηση από την Κίνα
Μίλησε, επίσης, για την εξάρτηση από την Κίνα όσον αφορά το λίθιο, καθώς, σύμφωνα με την ίδια το 97% του λιθίου που χρησιμοποιείται στην Ευρωπαϊκή Ένωση προέρχεται από την Κίνα.
«Αυτό που κάνουμε τώρα είναι να συζητάμε με άλλες χώρες του κόσμου, όπως για παράδειγμα με τη Χιλή, με την οποία μόλις κάναμε μια συμφωνία για το λίθιο, για να διαφοροποιήσουμε τις αλυσίδες εφοδιασμού, ώστε να μην έχουμε πάλι μια κατάσταση όπως με τη Ρωσία, μια υπερβολική εξάρτηση και στη συνέχεια το ενδεχόμενο εκβιασμού», είπε η Φον ντερ Λάιεν.
Επιπλέον, τόνισε πως «όταν δεν υπάρχει δίκαιο παιχνίδι, δεν υπάρχουν ίσοι όροι ανταγωνισμού», αναφερόμενη στην Κίνα και στις επιδοτήσεις των ηλεκτρικών αυτοκινήτων. «Και η Κίνα έχει τεράστια υπερπαραγωγή, υπερβάλλουσα παραγωγική ικανότητα, την οποία διοχετεύει κυρίως στην ευρωπαϊκή αγορά, επειδή οι Ηνωμένες Πολιτείες κλείνουν ήδη την αγορά τους στα κινεζικά οχήματα. Έτσι, πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί ώστε η αγορά εδώ να μην πλημμυρίσει από ηλεκτρικά οχήματα που απορρίπτονται στην αγορά μας επειδή επιδοτούνται σε μεγάλο βαθμό» είπε η πρόεδρος.
Τέλος, αναφέρθηκε στην ανάγκη να επικεντρωθεί η Κομισιόν σε παράγοντες που θα επιτρέψουν ένα καθαρό σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας, όπως οι επενδύσεις σε έξυπνα δίκτυα και στην αποθήκευση ενέργειας.