Να ξεμπλοκάρει την οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη φορολογία της ενέργειας, η οποία επί του παρόντος έχει κολλήσει λόγω του κανόνα της ομοφωνίας που ισχύει για φορολογικά θέματα, επιχειρεί η βελγική προεδρία σύμφωνα με το Euractiv.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε αναθεώρηση της εν λόγω οδηγίας το 2021, ώστε να διασφαλιστεί ότι τα ελάχιστα φορολογικά όρια για τις απανθρακοποιημένες πηγές ενέργειας είναι χαμηλότερα από εκείνα που ισχύουν για τα ορυκτά καύσιμα. Αλλά με τον κανόνα της ομοφωνίας να βρίσκεται σε ισχύ για φορολογικά θέματα και τις ευρωπαϊκές εκλογές του Ιουνίου να πλησιάζουν, ο χρόνος μετρά αντίστροφα για να εγκριθεί η νομοθεσία πριν από τις διακοπές του Κοινοβουλίου.

Η Προεδρία της ΕΕ προσπαθεί τώρα να άρει το αδιέξοδο με μια πρόταση που επιφέρει περαιτέρω εξαιρέσεις από την οδηγία, εστιάζοντας στις μονάδες βιομάζας. «Δεδομένης της ισχυρής θέσης σημαντικού αριθμού αντιπροσωπειών», προτείνει να εξαιρεθεί η ξυλεία και ο ξυλάνθρακας από το πεδίο εφαρμογής της οδηγίας, αναφέρει το βελγικό συμβιβαστικό κείμενο που έλαβε το Euractiv.

Μετά από πρόταση της ισπανικής Προεδρίας της ΕΕ πέρυσι, το Βέλγιο σκοπεύει επίσης να είναι αυστηρότερο όσον αφορά τις εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούν τύρφη και απορρίμματα τύρφης ως καύσιμα. Ως εκ τούτου, μόνο οι μονάδες με ισχύ μικρότερη των 7,5 MW θα εξαιρούνται από τα κατώτατα όρια, σε αντίθεση με τα 10 MW που πρότεινε η Ισπανία. Εξαιρούνται επίσης τα αστικά απόβλητα που χρησιμοποιούνται ως καύσιμα.

«Προκειμένου να ληφθούν υπόψη οι οικονομικές, γεωπολιτικές, γεωγραφικές και κοινωνικές συνθήκες των κρατών μελών», η βελγική προεδρία προτείνει ολικές ή μερικές εξαιρέσεις για την ενέργεια που χρησιμοποιείται για στρατιωτικούς σκοπούς, επιχειρήσεις ασφάλειας, επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης αεροσκαφών και εναέριες πυρκαγιές. Το ίδιο ισχύει και για την ενέργεια για την παράκτια αλιεία μικρής κλίμακας και τις θαλάσσιες μεταφορές υπό ορισμένες προϋποθέσεις.

Οι εξαιρέσεις

Σε περίπτωση «απροσδόκητης και έκτακτης» αύξησης τουλάχιστον 15% της τιμής ενός προϊόντος σε σύγκριση με τη μέση λιανική τιμή του εν λόγω προϊόντος κατά τους προηγούμενους 12 μήνες, η βελγική Προεδρία προτείνει εξάμηνη εξαίρεση.

Τέλος, με βάση την πρόταση της ισπανικής Προεδρίας, το Βέλγιο επαναλαμβάνει ότι τα κράτη μέλη θα πρέπει να μπορούν να εξαιρούν την ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από εγκαταστάσεις με εγκατεστημένη δυναμικότητα μικρότερη των 850 MWh/έτος ή 500 kW, εφόσον η παραγόμενη ενέργεια δεν διοχετεύεται σε δημόσιο δίκτυο. Το ίδιο ισχύει και για το βιοαέριο που δεν εγχέεται σε δημόσιο δίκτυο από παραγωγή 3.000 GJ/έτος ή εγκατεστημένη παραγωγική ικανότητα 500 kW.

Υπάρχουν επίσης εν εξελίξει συζητήσεις σχετικά με το εάν τα κατώτατα όρια θα πρέπει να διαφοροποιούνται ανάλογα με τον τύπο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.