Η εταιρεία Kozloduy – New Builds PLC, ανάμεσα σε πέντε «μνηστήρες» που υπέβαλαν προσφορά, επέλεξε τη νοτιοκορεάτικη Hyundai Engineering and Construction ως πιθανό ανάδοχο για την κατασκευή πυρηνικού σταθμού στη βορειοδυτική Βουλγαρία.

HyundaiΣτα τέλη Ιανουαρίου, η εταιρεία του έργου Kozloduy NPP – New Builds PLC δημοσίευσε πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, με βάση την απόφαση του κοινοβουλίου από τον Δεκέμβριο για την εγκατάσταση των μονάδων 7 και 8 στο χώρο του υφιστάμενου πυρηνικού σταθμού (ΑΗΣ) Kozloduy, επιλέγοντας την τεχνολογία АР1000, αναφέρει το balkangreenenergynews.

Εν τω μεταξύ, η Βουλγαρία και οι Ηνωμένες Πολιτείες υπέγραψαν διακυβερνητική συμφωνία για να συνεργαστούν για την κατασκευή του νέου πυρηνικού σταθμού.

Η Kozloduy NPP – New Builds PLC δήλωσε ότι μια επιτροπή έχει πραγματοποιήσει την προεπιλογή των υποψήφιων εταιρειών που εκδήλωσαν ενδιαφέρον για την εγκατάσταση των δύο αντιδραστήρων.

Υποβλήθηκαν πέντε προσφορές

Οι υποψήφιοι ήταν η Fluor BV με έδρα την Ολλανδία, η Bechtel Nuclear Power Company από τις ΗΠΑ, η νοτιοκορεατική Hyundai Engineering and Construction, μια κοινοπραξία με επικεφαλής την China National Nuclear Corporation Overseas (συμπεριλαμβανομένου του εταίρου της China Energy Engineering Group Tianjin Electric Power Construction), και η China Energy Engineering Corporation Limited, δήλωσε η εταιρεία του έργου πρόσθεσε.

Μετά τον έλεγχο της συμμόρφωσης των υποψηφίων με τους όρους, συμπεριλαμβανομένης της τεχνικής και κατασκευαστικής εμπειρίας και εμπειρογνωμοσύνης, καθώς και της οικονομικής και χρηματοδοτικής ικανότητας, η επιτροπή πρότεινε να συμπεριληφθεί στον κατάλογο μόνο η Hyundai Engineering and Construction, ανέφερε η Kozloduy NPP – New Builds PLC.

Η Hyundai Engineering and Construction μπορεί να υποβάλει προσφορά σε επόμενη διαδικασία

Η νοτιοκορεατική εταιρεία θα είναι σε θέση να υποβάλει προσφορά για τη μελέτη, την κατασκευή, την προμήθεια και τη θέση σε λειτουργία σε μεταγενέστερη διαδικασία. Ο ανάδοχος θα επιλεγεί μετά από διαπραγματεύσεις, όπως προκύπτει από τα έγγραφα.

Το Κοζλοντούι είναι ο μοναδικός πυρηνικός σταθμός της Βουλγαρίας. Έχει δυναμικότητα 2.000 MW. Το 2022, η χώρα αποφάσισε να εγκαταλείψει το έργο του πυρηνικού σταθμού Belene και να κατασκευάσει περισσότερους αντιδραστήρες στο Kozloduy. Η Kozloduy NPP – New Builds PLC ανήκει στην Kozloduy NPP, μέρος της ελεγχόμενης από την κυβέρνηση Bulgarian Energy Holding (BEH).

Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση της Σερβίας επέλεξε την κοινοπραξία που συστάθηκε από τις Hyundai Engineering, Hyundai ENG America και UGT Renewables ως τον καλύτερο πλειοδότη στη δημόσια πρόσκληση για την αναζήτηση στρατηγικού εταίρου για την κατασκευή φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων. Οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη.