Κλιμακώνεται η κόντρα κυβέρνησης – εταιρειών στη Γερμανία γύρω από τον τρόπο (υπόγειο ή εναέριο) επέκτασης των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας.

Η κυβέρνηση της Γερμανίας επιμένει στην υπόγεια επέκταση των δικτύων για λόγους «ασφαλείας» απέναντι σε φυσικές καταστροφές ή ακόμα και σαμποτάζ, ενώ οι εταιρείες ενέργειας συνεχίζουν να αντιδρούν λόγω υψηλού κόστους της υπόγειας επέκτασης και έτσι μετακύλισης του σε βάρος των καταναλωτών.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Handelsblatt, o τρικομματικός κυβερνητικός συνασπισμός αντιμετωπίζει με σκεπτικισμό την επιστροφή στις επίγειες γραμμές κατά την επέκταση των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας.

«Ο νόμος δίνει προτεραιότητα στην υπόγεια καλωδίωση», λέει η Νίνα Σεερ (Nina Scheer), εκπρόσωπος για την ενεργειακή πολιτική της κοινοβουλευτικής ομάδας του SPD στην Bundestag.

Κατά τη στάθμιση των εναέριων γραμμών και της υπόγειας καλωδίωσης, «θα πρέπει επίσης να λαμβάνονται υπόψη ζητήματα αντοχής σε ακραίες καιρικές συνθήκες και προστασίας από πιθανά σαμποτάζ», λέει η Σεερ.

Σε αυτό το σημείο η Σεερ βλέπει τα πλεονεκτήματα της υπόγειας καλωδίωσης. Η πολιτικός του SPD προσθέτει ότι τα επιχειρήματα των διαχειριστών του δικτύου εξετάζονται επί του παρόντος. Οι απόψεις δεν έχουν ακόμη διαμορφωθεί, αλλά οι επιφυλάξεις είναι αδιαμφισβήτητες.

Η Ίνγκριντ Νεστλέ (Ingrid Nestle), εκπρόσωπος για την ενεργειακή πολιτική της κοινοβουλευτικής ομάδας των Πρασίνων στην Bundestag, είναι επίσης επιφυλακτική. «Ένα τόσο εκτεταμένο ζήτημα μπορεί να αποφασιστεί μόνο από κοινού σε διάλογο με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση και τις κυβερνήσεις των κρατιδίων», τονίζει

Οι εταιρείες πιέζουν για την επιστροφή στις εναέριες γραμμές

Από τη σκοπιά των διαχειριστών συστημάτων μεταφοράς, η αντίδραση των πολιτικών της κυβέρνησης είναι απογοητευτική. Οι εταιρείες πιέζουν για την επιστροφή στις εναέριες γραμμές προκειμένου να μειωθεί το κόστος επέκτασης του δικτύου. Σύμφωνα με αυτές, η εξοικονόμηση κόστους στην επέκταση του δικτύου (η οποία μπορεί να φτάσει ακόμα και στα 20 δισ. ευρώ) θα οδηγήσει και σε χαμηλότερα τέλη δικτύου. Αυτό με τη σειρά του θα βοηθούσε στην άμβλυνση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας.

Αυτό συμβαίνει επειδή τα τέλη δικτύου πληρώνονται από όλους τους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας.

Ωστόσο, ο Ομοσπονδιακός Οργανισμός Δικτύων και το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Οικονομίας είναι επίσης επιφυλακτικοί. Μια εκπρόσωπος της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Δικτύων δηλώνει ότι παρακολουθεί πολύ στενά τη συζήτηση.

«Μέχρι στιγμής, υποθέτουμε ότι όλα τα έργα θα υλοποιηθούν ως υπόγεια καλώδια», αναφέρει η ίδια. Σε περίπτωση διαφορετικής πολιτικής απόφασης, η συγκεκριμένη διαδρομή για τις εναέριες γραμμές θα πρέπει να υπολογιστεί εκ νέου.

Το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Οικονομίας αναφέρεται στην τρέχουσα νομική κατάσταση: «Η προτεραιότητα των υπόγειων καλωδίων ρυθμίζεται επί του παρόντος από το νόμο, δεν υπάρχει επί του παρόντος νέο καθεστώς εδώ», αναφέρει το υπουργείο.

Από την άλλη πλευρά, οι διαχειριστές του δικτύου προειδοποιούν: «Η αποδοχή της ενεργειακής μετάβασης θα πληγεί μόνιμα εάν το κόστος της επέκτασης του δικτύου αυξηθεί υπερβολικά. Επομένως, οι πολιτικοί θα πρέπει να έχουν συμφέρον να διατηρήσουν το κόστος όσο το δυνατόν χαμηλότερα», δήλωσε ο Βέρνερ Γκετζ (Werner Götz), διευθύνων σύμβουλος του διαχειριστή του συστήματος μεταφοράς TransnetBW, στην Handelsblatt.

Ως εκ τούτου, η ransnetBW προτείνει «σε στενή συνεργασία με άλλους διαχειριστές συστημάτων μεταφοράς να στραφεί από την υπόγεια καλωδίωση στις εναέριες γραμμές για τρία συγκεκριμένα νέα έργα».