Η Ινδία θα προσκαλέσει ιδιωτικές εταιρείες να επενδύσουν περίπου 26 δισεκατομμύρια δολάρια στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας για να αυξήσει την ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας από πηγές που δεν παράγουν εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, δήλωσαν δύο κυβερνητικές πηγές στο Reuters.

Είναι η πρώτη φορά που το Νέο Δελχί επιδιώκει ιδιωτικές επενδύσεις στην πυρηνική ενέργεια, μια πηγή ενέργειας που δεν εκπέμπει διοξείδιο του άνθρακα και η οποία συνεισφέρει λιγότερο από το 2% της συνολικής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Ινδίας. Η χρηματοδότηση θα βοηθήσει την Ινδία να επιτύχει τον στόχο της να χρησιμοποιεί το 50% της εγκατεστημένης ηλεκτρικής παραγωγικής της ικανότητας μη ορυκτά καύσιμα μέχρι το 2030, από 42% που είναι τώρα.

Η κυβέρνηση βρίσκεται σε συνομιλίες με τουλάχιστον πέντε ιδιωτικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των Reliance Industries, Tata Power, Adani Power και Vedanta Ltd, για να επενδύσουν περίπου 440 δισεκατομμύρια ρουπίες (5,30 δισεκατομμύρια δολάρια) η καθεμία, δήλωσαν την περασμένη εβδομάδα δύο πηγές, οι οποίες εμπλέκονται άμεσα στο θέμα.

Το ομοσπονδιακό Τμήμα Ατομικής Ενέργειας και η κρατική Nuclear Power Corp of India Ltd (NPCIL) έχουν πραγματοποιήσει πολλαπλούς γύρους συζητήσεων με τις ιδιωτικές εταιρείες το τελευταίο έτος σχετικά με το επενδυτικό σχέδιο, δήλωσαν οι πηγές.

Το Υπουργείο Ατομικής Ενέργειας, η NPCIL, η Tata Power, η Reliance Industries, η Adani Power και η Vedanta δεν απάντησαν σε ερωτήματα που απέστειλε το Reuters.

Με την επένδυση αυτή, η κυβέρνηση ελπίζει να κατασκευάσει 11.000 μεγαβάτ (MW) νέας ικανότητας παραγωγής πυρηνικής ενέργειας έως το 2040, δήλωσαν οι πηγές, οι οποίες δεν θέλησαν να κατονομαστούν, καθώς το σχέδιο βρίσκεται ακόμη στο στάδιο της ολοκλήρωσης.

Η NPCIL κατέχει και λειτουργεί τον σημερινό στόλο πυρηνικών σταθμών της Ινδίας, με δυναμικότητα 7.500 MW, και έχει δεσμευτεί για επενδύσεις για άλλα 1.300 MW.

Οι πηγές δήλωσαν ότι στο πλαίσιο του σχεδίου χρηματοδότησης οι ιδιωτικές εταιρείες θα πραγματοποιήσουν τις επενδύσεις στους πυρηνικούς σταθμούς, θα αποκτήσουν γη, νερό και θα αναλάβουν την κατασκευή σε περιοχές εκτός του συγκροτήματος αντιδραστήρων των σταθμών. Όμως, τα δικαιώματα κατασκευής και λειτουργίας των σταθμών και της διαχείρισης των καυσίμων τους θα παραμείνουν στην NPCIL, όπως επιτρέπει ο νόμος, είπαν.

Οι ιδιωτικές εταιρείες αναμένεται να αποκτούν έσοδα από τις πωλήσεις ηλεκτρικής ενέργειας του σταθμού και η NPCIL θα λειτουργεί τα έργα έναντι αμοιβής, ανέφεραν οι πηγές.

«Αυτό το υβριδικό μοντέλο ανάπτυξης έργων πυρηνικής ενέργειας είναι μια καινοτόμος λύση για την επιτάχυνση της πυρηνικής δυναμικότητας», δήλωσε ο Charudatta Palekar, ανεξάρτητος σύμβουλος στον τομέα της ενέργειας, ο οποίος στο παρελθόν εργαζόταν για την PwC.

Το σχέδιο δεν θα απαιτήσει καμία τροποποίηση του νόμου περί ατομικής ενέργειας της Ινδίας του 1962, αλλά θα χρειαστεί το τελικό πράσινο φως από το Τμήμα Ατομικής Ενέργειας, δήλωσε μία από τις δύο πηγές.

Η ινδική νομοθεσία απαγορεύει στις ιδιωτικές εταιρείες να ιδρύουν πυρηνικούς σταθμούς παραγωγής ενέργειας, αλλά τους επιτρέπει να προμηθεύουν εξαρτήματα, εξοπλισμό και να υπογράφουν συμβάσεις κατασκευής για εργασίες εκτός των αντιδραστήρων.

Το Νέο Δελχί δεν έχει επιτύχει εδώ και χρόνια τους στόχους του για την προσθήκη πυρηνικής ισχύος κυρίως επειδή δεν μπορούσε να προμηθευτεί πυρηνικά καύσιμα. Ωστόσο, το 2010, η Ινδία συνήψε συμφωνία με τις Ηνωμένες Πολιτείες για την προμήθεια επανεπεξεργασμένων πυρηνικών καυσίμων.

Οι αυστηροί νόμοι της Ινδίας για τις πυρηνικές αποζημιώσεις εμπόδισαν τις συνομιλίες με ξένους κατασκευαστές σταθμών παραγωγής ενέργειας, όπως η General Electric και η Westinghouse. Η χώρα έχει αναβάλει τον στόχο να προσθέσει 2.000 MW πυρηνικής ενέργειας από το 2020 έως το 2030.