Η Chevron και οι εταίροι στο ισραηλινό κοίτασμα φυσικού αερίου Ταμάρ συμφώνησαν την Κυριακή να αυξήσουν την παραγωγική ικανότητα φυσικού αερίου από το υπεράκτιο κοίτασμα.

Το κοίτασμα φυσικού αερίου αποτελεί σημαντική πηγή ενέργειας για το Ισραήλ και προμηθεύει την Ιορδανία για εγχώρια κατανάλωση και την Αίγυπτο για την εξαγωγή του πλεονάσματος στην Ευρώπη.

Η επένδυση αποτελεί μέρος ενός σχεδίου δύο φάσεων για την επέκταση της ικανότητας παραγωγής φυσικού αερίου από το κοίτασμα Ταμάρ σε περίπου 1,6 δισεκατομμύρια κυβικά πόδια (BCF) ημερησίως, σύμφωνα με το Reuters.

Ο διευθύνων σύμβουλος της επιχειρησιακής μονάδας της Chevron για την Ανατολική Μεσόγειο, Jeff Ewing, δήλωσε ότι η επίτευξη της τελικής επενδυτικής απόφασης (FID) για τη δεύτερη φάση της επέκτασης του Ταμάρ αντανακλά τη συνεχή δέσμευση της Chevron να συνεργαστεί με το Ισραήλ για τη συνέχιση της ανάπτυξης των ενεργειακών του πόρων προς όφελος των εγχώριων και περιφερειακών αγορών φυσικού αερίου.

Το 2025 θα ολοκληρωθούν οι 2 φάσεις επέκτασης του Ταμάρ

Η Chevron δήλωσε ότι η δεύτερη φάση περιλαμβάνει την επανεκκίνηση των συμπιεστών στον χερσαίο σταθμό στο Ashdod βάσει προηγούμενης απόφασης για επένδυση σε έναν τρίτο αγωγό μεταξύ του πεδίου και της πλατφόρμας γεώτρησης.

Οι δύο φάσεις της επέκτασης του Ταμάρ αναμένεται να ολοκληρωθούν το 2025, με συνολική επένδυση 673 εκατ. δολαρίων. Από την πλευρά της, η Tamar Petroleum ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι η νέα επένδυση ανέρχεται σε περίπου 24 εκατομμύρια δολάρια.

Στις 9 Οκτωβρίου, το Ισραήλ ανέστειλε την παραγωγή στο κοίτασμα φυσικού αερίου Ταμάρ, το οποίο παρήγαγε 10,25 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου το 2022, το 85% του οποίου χρησιμοποιήθηκε στην τοπική αγορά και το 15% εξήχθη στην Αίγυπτο και την Ιορδανία.

Στις 13 Νοεμβρίου, το πεδίο επανέλαβε μέρος των λειτουργικών του δραστηριοτήτων μετά από διακοπή που διήρκεσε περίπου πέντε εβδομάδες.

Στις 10 Οκτωβρίου, η Chevron διέκοψε τις εξαγωγές φυσικού αερίου μέσω του αγωγού East Mediterranean Gas (EMG) μεταξύ Ισραήλ και Αιγύπτου και δήλωσε ότι θα το εισάγει μέσω εναλλακτικού αγωγού που διέρχεται από την Ιορδανία.

Ο αγωγός EMG εκτείνεται από τη νότια ισραηλινή πόλη Άσκελον, περίπου 10 χιλιόμετρα βόρεια της Γάζας, στο Ελ-Αρίς της Αιγύπτου, όπου συνδέεται με έναν χερσαίο αγωγό.

Σύμφωνα με το Bloomberg, τα κοιτάσματα φυσικού αερίου στα ανοικτά των ακτών του βόρειου Ισραήλ λειτουργούσαν σε πλήρη δυναμικότητα για να αντισταθμίσουν την απώλεια παραγωγής στο κοίτασμα Ταμάρ.

Εκείνη την περίοδο, οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη σημείωσαν αύξηση άνω του 40%, στα 59,2 δολάρια ανά μεγαβατώρα, λόγω των επιπτώσεων που επηρέασαν τις προμήθειες της ευρωπαϊκής ηπείρου, της Ιορδανίας και της Αιγύπτου, ως αποτέλεσμα της διακοπής της παραγωγής του πεδίου Ταμάρ. Ωστόσο, επέστρεψε και μειώθηκε μετά την επιστροφή της παραγωγής.