Θυμάστε την ιταλική χαλυβουργία Ilva που είχε – στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας – εγκαταλείψει στην τύχη της την Hellenic Steel στη Βόρεια Ελλάδα; Οι εγκαταστάσεις της τελευταίας πέρασαν, εν μέσω πανηγυρισμών, σε ξένο επενδυτή που δεν έκανε απολύτως τίποτα.

Τώρα ο πολυεθνικός κολοσσός ArcelorMittal βρίσκεται στα μαχαίρια με την κυβέρνηση της Τζόρτζια Μελόνι στην Ιταλία επειδή αποφάσισε να ξεκινήσει τις διαδικασίες ώστε να τεθεί σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης η πρώην Ilva που σήμερα λειτουργεί υπό την επωνυμία Acciaierie d’Italia. Η ArcelorMittal ελέγχει το 62% της προβληματικής βιομηχανίας (που είναι και η μεγαλύτερη χαλυβουργία της Ιταλίας) ενώ η κρατική επενδυτική εταιρεία Invitalia ελέγχει το υπόλοιπο 38%. Η Invitalia ζήτησε να τεθεί η βιομηχανία σε ειδική διαχείριση καθώς η κυβέρνηση θεωρεί πως αποτελεί κρίσιμο περιουσιακό στοιχεία της Ιταλίας και μέχρι στιγμής δεν βρέθηκε κοινή λύση για τη διάσωσή της με την ArcelorMittal.

Το καθεστώς της ειδικής διαχείρισης θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να πάρει τα ηνία της πρώην Ilva και να αφήσει στην άκρη τον πολυεθνικό όμιλο, παρά το γεγονός πως είναι μέτοχος πλειοψηφίας. Επιπλέον επιτρέπει στην εταιρεία να συνεχίσει να λειτουργεί να να πληρώνει το προσωπικό κατά τη διάρκεια του ειδικού αυτού καθεστώτος.