Η ευρωπαϊκή βιομηχανία καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ενισχύσει γρήγορα και αποτελεσματικά την εγχώρια βιομηχανική βάση. Για το σκοπό αυτό, περίπου 60 εταιρείες θα υιοθετήσουν αύριο (Τρίτη 20.02.24) μια δήλωση με την οποία καλούν την Επιτροπή και τις κυβερνήσεις των κρατών μελών να υιοθετήσουν ένα «βιομηχανικό σύμφωνο», σύμφωνα με τους εμπλεκόμενους.

Η πρωτοβουλία υποστηρίζεται και συνδιοργανώνεται από τη βελγική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ.

Ο πρωθυπουργός Αλεξάντερ ντε Κρουά θα συναντηθεί την Τρίτη με αρκετούς διευθύνοντες συμβούλους και κορυφαία στελέχη από την Ευρώπη στις εγκαταστάσεις της BASF στην Αμβέρσα. Εκεί θα παρουσιαστεί η πρωτοβουλία για την εν λόγω «βιομηχανική συμφωνία». Ελπίζεται ότι η πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα συμμετάσχει επίσης στην πρωτοβουλία.

Η διακήρυξη συντάχθηκε από τα εμπλεκόμενα μέρη με μεγάλη μυστικότητα. Ωστόσο, η τελική διατύπωση είναι ήδη στη διάθεση της Handelsblatt. Σε αυτήν, οι εταιρείες ζητούν μια «βιομηχανική συμφωνία» δέκα σημείων που θα συμπληρώνει την «Πράσινη Συμφωνία» της ΕΕ. Στόχος είναι η «διατήρηση θέσεων εργασίας υψηλής ποιότητας για τους ευρωπαίους εργαζόμενους στην Ευρώπη».

Τα βασικά σημεία της δήλωσης έχουν ως εξής:

  • Οι υφιστάμενοι, επιβραδυνόμενοι κανονισμοί σε επίπεδο ΕΕ θα πρέπει να διορθωθούν και να γίνουν λιγότερο αντιφατικοί και περίπλοκοι.
  • Ταυτόχρονα, τα κράτη της ΕΕ θα πρέπει να απομακρυνθούν από την υπερβολική ατομική νομοθεσία και αντ’ αυτού να ενισχύσουν τις πράσινες τεχνολογίες με κίνητρα μέσω της εσωτερικής αγοράς.
  • Η Ευρώπη θα πρέπει να εξελιχθεί σε έναν «παγκοσμίως ανταγωνιστικό προμηθευτή ενέργειας» και να διασφαλίσει τη διαθεσιμότητα των πρώτων υλών.
  • Η ΕΕ θα πρέπει επίσης να παράσχει το πλαίσιο για σημαντικά ισχυρότερη δημόσια χρηματοδότηση των καθαρών τεχνολογιών στις ενεργοβόρες βιομηχανίες.
  • Σύμφωνα με τις εταιρείες, η «βιομηχανική συμφωνία» θα πρέπει να εδραιωθεί σταθερά στη στρατηγική της Επιτροπής της ΕΕ για την επόμενη περίοδο έως το 2029 και να εφαρμοστεί από έναν ειδικά διορισμένο αντιπρόεδρο της Επιτροπής.

Το ιστορικό της πρωτοβουλίας έχει ως εξής, σύμφωνα με την Handelsblatt: οι εταιρείες φοβούνται περαιτέρω απώλεια ανταγωνιστικότητας. «Υπάρχει επείγουσα ανάγκη για σαφήνεια, προβλεψιμότητα και εμπιστοσύνη στην Ευρώπη και τη βιομηχανική της πολιτική», αναφέρεται στη δήλωση. Οι εταιρείες ανησυχούν για τις πρωτοβουλίες πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων στις ΗΠΑ για την προσέλκυση επενδύσεων σε πράσινες τεχνολογίες. Ταυτόχρονα, αισθάνονται σήμερα να απειλούνται από την κινεζική πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα και τις αυξανόμενες εξαγωγές στην Ευρώπη.

«Οι εταιρείες μας αντιμετωπίζουν αυτή την πρόκληση καθημερινά. Εργοστάσια κλείνουν, η παραγωγή διακόπτεται και άνθρωποι απολύονται. Η Ευρώπη χρειάζεται επειγόντως μια επιχειρηματική υπόθεση», αναφέρεται στη δήλωση. Η Ευρώπη δεν πρέπει να είναι μόνο μια ήπειρος βιομηχανικής καινοτομίας, αλλά πρέπει επίσης να παραμείνει μια ήπειρος βιομηχανικής παραγωγής.

Συμμετέχουν οι BASF, Bayer και Heidelberg Materials

Η διακήρυξη υποστηρίζεται κυρίως από εταιρείες από βιομηχανίες έντασης ενέργειας, όπως τα χημικά, ο χάλυβας και τα δομικά υλικά. Ζητούν να ληφθούν μέτρα για να διασφαλιστεί ότι οι βιομηχανίες βασικών υλικών και οι βιομηχανίες έντασης ενέργειας μπορούν να παραμείνουν και να επενδύσουν στην Ευρώπη.

«Χωρίς μια στοχευμένη βιομηχανική πολιτική, υπάρχει κίνδυνος η ίδια η Ευρώπη να εξαρτηθεί από τα βασικά προϊόντα και τα χημικά προϊόντα. Η Ευρώπη δεν μπορεί να το αντέξει αυτό», λένε.

Από τη Γερμανία, κορυφαία στελέχη από χημικές εταιρείες όπως η BASF, η Evonik, η Covestro και η Bayer, καθώς και από εταιρείες χάλυβα και τσιμεντοβιομηχανίες όπως η Heidelberg Materials θα συναντηθούν στην Αμβέρσα την Τρίτη για να παρουσιάσουν την πρωτοβουλία.

Ο διευθύνων σύμβουλος της BASF Martin Brudermüller, ο οποίος είναι επίσης πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χημικής Βιομηχανίας (Cefic), θα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή.

Στους 60 υποστηρικτές της Βιομηχανικής Πράξης περιλαμβάνονται επίσης ενεργειακές εταιρείες όπως η Exxon Mobil από τις ΗΠΑ και η νοτιοαφρικανική εταιρεία παραγωγής χαρτιού Sappi, η οποία έχει ισχυρή παρουσία στην Ευρώπη.

Μια ανταγωνιστική ευρωπαϊκή βιομηχανία αποτελεί «conditio sine qua non», δηλαδή απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχή εφαρμογή της Πράσινης Συμφωνίας, σύμφωνα με την ανακοίνωση. «Αυτός είναι επίσης ο μόνος τρόπος για να δείξουμε στον υπόλοιπο κόσμο ότι η Πράσινη Συμφωνία λειτουργεί για όλους».