Οι άμεσες επενδύσεις των γερμανικών εταιρειών στην Κίνα έφτασαν πέρυσι στο ποσό ρεκόρ των σχεδόν 12 δισεκατομμυρίων ευρώ (13 δισεκατομμυρίων δολαρίων), αποδεικνύοντας την προθυμία τους να επεκταθούν στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, ακόμη και όταν η Ευρωπαϊκή Ένωση εντείνει τον έλεγχο αυτών των επενδύσεων λόγω των ανησυχιών για την ασφάλεια, σύμφωνα με το Bloomberg.
Οι επενδύσεις στην Κίνα ως ποσοστό των συνολικών άμεσων επενδύσεων της Γερμανίας στο εξωτερικό επεκτάθηκαν στο 10,3% πέρυσι, το υψηλότερο ποσοστό από το 2014, σύμφωνα με έκθεση του Γερμανικού Οικονομικού Ινστιτούτου που βασίζεται σε στοιχεία της Bundesbank. Οι επενδύσεις χρηματοδοτήθηκαν από τα παρακρατηθέντα κέρδη των υπό γερμανικό έλεγχο επιχειρήσεων στην ηπειρωτική Κίνα και το Χονγκ Κονγκ, διαπιστώθηκε.
Η Γερμανία δημοσίευσε τον Ιούλιο μια στρατηγική για την Κίνα, με την οποία καλούσε τις μεγαλύτερες εταιρείες της χώρας να μειώσουν την εξάρτησή τους από την Κίνα και για ισχυρότερες πολιτικές για την αντιμετώπιση των κινδύνων που συνδέονται με τις εξερχόμενες επενδύσεις. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει επίσης προχωρήσει σε αυστηρότερη εποπτεία των άμεσων ξένων επενδύσεων (ΑΞΕ) λόγω φόβων για τη μεταφορά τεχνολογίας με στρατιωτικές εφαρμογές – προκαλώντας επικρίσεις από το Πεκίνο.
Οι μεγαλύτερες γερμανικές εταιρείες βλέπουν την Κίνα ως μια μεγάλη αγορά
Τα τελευταία στοιχεία για τις επενδύσεις δείχνουν ότι δεν υπάρχει «καμία τάση» διαφοροποίησης από την Κίνα, σύμφωνα με την έκθεση. Τα ανεπίσημα στοιχεία δείχνουν ότι η αύξηση των επενδύσεων οφείλεται σε μεγαλύτερες εταιρείες, προστίθεται.
«Ειδικά οι μεγαλύτερες γερμανικές εταιρείες εξακολουθούν να βλέπουν την Κίνα ως μια μεγάλη και αναπτυσσόμενη αγορά με τεράστια πελατειακή βάση», δήλωσε ο συντάκτης της έκθεσης Γιούργκεν Μάτες. Οι γερμανικές επιχειρήσεις συχνά σχεδιάζουν να βασίσουν περισσότερες επιχειρηματικές δραστηριότητές τους στην Κίνα για να αντισταθμίσουν τους κινδύνους που απορρέουν από τις αυξανόμενες παγκόσμιες εμπορικές εντάσεις, πρόσθεσε.
Μια έρευνα που δημοσιεύθηκε τον περασμένο μήνα από τα Γερμανικά Εμπορικά Επιμελητήρια στην ευρύτερη Κίνα διαπίστωσε ότι το 73% των μεγάλων εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην Κίνα σχεδιάζουν να αυξήσουν τις επενδύσεις τους τα επόμενα δύο χρόνια, σε σύγκριση με το 50% των μικρότερων εταιρειών.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επεξεργάζεται μια πολιτική ελέγχου των εξερχόμενων επενδύσεων, η οποία θα αντικατοπτρίζει τις προσπάθειες των ΗΠΑ να ελέγξουν τις επενδύσεις των εταιρειών στην Κίνα. Ωστόσο, η αντίδραση των κρατών μελών σήμανε τη δημοσίευση τον περασμένο μήνα πιο περιορισμένων προτάσεων από ό,τι είχε αρχικά προγραμματιστεί.
Λόγω της πίεσης των ΗΠΑ προς την Ευρώπη να εναρμονιστεί με τους δικούς της ελέγχους, είναι προς το συμφέρον των χωρών της ΕΕ «να δημιουργήσουν μια ευρωπαϊκή λύση, αντί να αναγκαστούν να ακολουθήσουν την αμερικανική εκδοχή», δήλωσε ο Μάτες.
Η ανάλυση του Γερμανικού Οικονομικού Ινστιτούτου βασίζεται σε στοιχεία του ισοζυγίου πληρωμών, και έτσι δεν κάνει διάκριση μεταξύ των επενδύσεων «πράσινου πεδίου» που αφορούν την κατασκευή νέων εγκαταστάσεων στην Κίνα ή την αγορά κινεζικών χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων από γερμανικές εταιρείες.
Η έκθεση έδειξε επίσης ότι οι κατηγορίες ΑΞΕ, όπως τα ενδοεταιρικά δάνεια και οι εισφορές μετοχικού κεφαλαίου από γερμανικές εταιρείες στην Κίνα, μειώνονται.
Καταγγελίες προς Κίνα για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων
Οι εξερχόμενες επενδύσεις σε ορισμένα μέρη της Κίνας έχουν τεθεί υπό έλεγχο από τους ακτιβιστές που τις στοχεύουν για ηθικούς λόγους. Η Volkswagen AG δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι επανεξετάζει τις δραστηριότητές της στη δυτική περιοχή Xinjiang μετά από νέες καταγγελίες για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε ένα έργο εκεί. Η χημική εταιρεία BASF SE δήλωσε αυτό το μήνα ότι επιταχύνει την αποεπένδυση από την περιοχή λόγω ξεχωριστών ισχυρισμών για καταναγκαστική εργασία. Η Κίνα αρνείται τις καταχρήσεις στην περιοχή.
Σε ξεχωριστή έκθεση που δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα, η Rhodium Group με έδρα τις ΗΠΑ δήλωσε ότι τα στοιχεία της Bundesbank υποδηλώνουν ότι οι γερμανικές εταιρείες επανεπενδύουν όλο και περισσότερο τα κέρδη τους που παράγονται στην Κίνα εντός της χώρας, για να μειώσουν το κόστος τους.
Στο πλαίσιο αυτής της τάσης, εταιρείες όπως η αυτοκινητοβιομηχανία Volkswagen και η BASF μειώνουν το αποτύπωμά τους στη γερμανική αγορά, ενώ αυξάνουν τις θέσεις εργασίας στην Κίνα, την έρευνα και την ανάπτυξη και – σε ορισμένες περιπτώσεις – την παραγωγή αγαθών που προορίζονται για εξαγωγή, αναφέρει η έκθεση.
«Η αύξηση των επενδύσεων στην Κίνα και το πρόσφατο κύμα συρρίκνωσης στη Γερμανία υποδηλώνουν ότι αναδύεται ένα χάσμα μεταξύ των οικονομικών συμφερόντων ορισμένων γερμανικών εταιρειών, αφενός, και των συμφερόντων του προσωπικού τους στη Γερμανία και της ευρύτερης γερμανικής οικονομίας, αφετέρου», προστίθεται στην έκθεση της Rhodium.